Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon üçüncü güne girerken, gergin bekleyişin sürdüğü başkent Kiev’de gece boyu top sesleri kesilmedi.

Ukrayna, Rus birliklerinin Kiev’deki bir askeri üsse saldırısının geri püskürtüldüğünü duyurdu.

Kentin batısında şiddetli çatışmalar yaşandığını bildiren Ukrayna ordusu, Facebook’ta yaptığı açıklamada “Rusya’nın askeri suçluları Kiev’deki Özgürlük Caddesi’nde askeri birliklere saldırdı. Askerler saldırıya yanıt verdi” dendi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentte gece boyu süren saldırılarda ikisi çocuk 35 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını belirtti. Kiev merkezinin güneyindeki Zulyani üssü yakınlarına da iki füze düştüğü bildirildi.



'3500'DEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün gece yaptığı açıklamada Rus askerlerinin bu sabah Kiev’e gireceğini söylemişti. Ukraynalı yetkililer, Rusya askerlerinin Kiev’in dış noktalarında konuşlandığını ve her an kent merkezine girebileceğini belirtiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamadaysa, çatışmalarda 3500'den fazla Rus askerinin öldürüldüğü, 200 askerin rehin alındığı iddia edildi.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya saldırılarında üçü çocuk en az 198 Ukraynalının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kiev'deki havan topu saldırılarında yüksek katlı bir bina büyük hasar gördü.


'SİVİLLERİ VURMADIĞINI SAVUNAN RUSYA YALAN SÖYLÜYOR'

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Twitter mesajında hasar gören bir gökdelenin fotoğrafıyla beraber “Kiev, muhteşem ve sakin kentimiz Rus birliklerinin ve füzelerinin gece düzenlediği bir başka saldırıyı daha geçirdi. Saldırıya uğrayan binalardan biri insanların yaşadığı bir apartmandı. Tüm dünyaya sesleniyorum: Rusya’yı yalnız bırakın, büyükelçileri kovun, petrol ambargosu koyun, ekonomisini altüst edin. Rus savaş suçlularını durdurun” ifadelerini kullandı.

[embed>http://dailymotion.com/video/x88awd6[/embed>

İçişleri Bakanlığı yetkilisi Anton Herashchenko, füzenin isabet ettiği binada ölen olmadığını belirtirken Ukrayna’da sivilleri vurmadığını savunan Rusya’nın yalan söylediğini, sivillerin bulunduğu en az 40 noktanın hedef alındığını ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’da sadece askeri hedeflere füze atıldığını savundu. Ukrayna’da sicillerin yaşadığı binalara yönelik füze saldırılarına ilişkin görülerle ilgili konuşan Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenko, “Gece Rus birlikleri uzun menzilli kruz füzeleriyle Ukrayna’nın askeri tesislerini hedef aldı. Bir kez daha yineliyorum, sadece Ukrayna ordusunun askeri altyapısına ateş açıldı” dedi.

[embed>https://www.dailymotion.com/video/x88b1dd[/embed>

HÜKÜMET MERKEZİ YAKINLARINDA SİLAH SESLERİ

Reuters’a konuşan görgü tanıkları, Kiev’deki hükümet binaları yakınında silah sesleri duyulduğunu aktardı. Bölgedeki Reuters muhabiri de, bu sabah kent merkezinde top sesleri duyulduğunu belirtti.



Rusya’nın dün ele geçirdiğini açıkladığı Kiev’in kuzeyindeki Hostomel hava üssünde şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtilirken, Ukrayna Hava Kuvvetleri de bu sabah Kiev’in güneyindeki Vasylkiv hava üssü yakınlarında çatışma çıktığını duyurdu. Bölgede bir Rus uçağının düşürüldüğü de bildirildi.

Kiev'de bazı binalarda top atışları nedeniyle yangın çıktı.


'RUSYA'NIN HEDEFİ ELEKTRİK SANTRALLERİ'

Ukrayna’nın Interkax haber ajansı da, Rus askerlerinin Kiev’deki elektrik üretim santrallerini ele geçirmeye çalıştığını aktardı.

Top atışlarının ve silah seslerinin duyulduğu 3 milyon nüfuslu kentteki çok sayıda kişi sığınaklara saklanmış durumda.

Kiev'de bu sabah çalan sirenler büyük paniğe yol açtı.


RUS ASKERLERİ LVİV'E GİRDİ

Ukrayna’nın en güvenli bölgelerinden biri olan batıdaki Lviv’de de Rus askerlerinin kente girdiği ve Ukrayna ordusunun saldırıyı geri püskürttüğü belirtildi.

Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da da havalimanı yakınında patlama sesleri duyulurken Rusya’nın Sumy, Poltava ve Mariupol yakınlarına kruz füzeleri fırlattığı aktarıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Melitopol kentinin ele geçirildiğini belirtti. Bazı kaynaklara göre kentte bulunan bir hastane Rus askerleri tarafından kurşunlandı.

Çatışmaların şiddetlenmesiyle bu sabah Ukrayna’dan kaçış da hızlandı. Polonya İçişleri Bakan Yardımcısı Pawel Szefernake, son üç günde Ukrayna’dan yaklaşık 100 bin kişinin Polonya’ya geçtiğini duyurdu.