Rusya’nın yeni geliştirdiği ve “sıçrayan bomba” olarak nitelenen akıllı mayını ilk defa Ukrayna savaşında ortaya çıktı.

Uçan tanksavar mayın PTKM-1R, kendini 30 metre yükseğe fırlatarak tanklara havadan patlayıcı atıyor. Yerde hedefini tarama özelliğine sahip olan mayın, yaklaşan araçların sesini tanıyabilen sensörlerle donatılmış ve bu sesleri hafızasındaki hedefler listesiyle karşılaştırıyor. Böylece sivil hedeflerle karşılaştığında aktif hale gelmiyor.

Mayın, 100 metre uzaklıktaki bir zırhlı aracı fark ederek saldırı rotasını hesaplayabiliyor. Hedef yeterince yaklaştığında mayın havalanarak tankı birkaç saniye içinde vuruyor.

[embed]https://www.dailymotion.com/video/x8aggxc[/embed]

İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan uzmanlar, ilk kez Ukrayna savaşında görülen PTKM-1R’ın, teknik özellikleriyle ABD’nin geniş bir arazide kullanım için ürettiği M93 Hornet mayınına benzediğini belirtti.

Askeri uzmanlar, zırhlı araç teknolojisi geliştikçe ve tanklar daha sağlam hale geldikçe tanksavar silah sistemlerinin de giderek geliştiğine dikkat çekiyor. Tanklar, Ukrayna savaşında da görüldüğü üzere hava saldırılarına karşı daha zayıf oluyor.

[old_news_related_template title="Ukrayna, Almanya'dan 12 bin tanksavar füzesi istiyor" desc="Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk, Olaf Scholz'un Kiev ziyareti öncesi Rus işgali ihtimaline karşı Almanya'dan 12 bin tanksavar füzesi yardımı yapılmasını istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/14/iecrop/ukrayna2-reuters_16_9_1644835686.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-almanyadan-12-bin-tanksavar-fuzesi-istiyor-6951981/"]