Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları sürerken, can kayıpları da artmaya devam ediyor. Ukrayna’nın Mariupol kentinde de Rus askerlerinin sivil yerleşimleri bombalamasının ardından yetkililerin bildirdiğine göre, 2 bin 187 sivil hayatını kaybetti. Son 24 saatte 22 bomba atılan şehre şimdiye kadar 100’den fazla bomba atışı gerçekleştirilirken, su ve elektrik kaynakları ise zarar gördü.

Mariupol Belediye Meclisi tarafından yapılan açıklamada, kentte yiyecek ve su rezervlerinin tükenmekte olduğu bildirilirken, “İnsanlar 12 gündür çok zor durumda. Şehirde elektrik, su ve ısınma yok. Yiyecek ve su rezervleri tükeniyor” ifadelerini kullanıldı.

Foto: İHA


Ukrayna ordusunun, Mariupol’de Rus ordusuna ait zırhlı araçları imha ettiği yeni görüntüleri yayınladı. Çatışma sonrası birçok Rus zırhlısının kullanılamaz hale geldiği belirtildi.



RUSYA OKULA SALDIRDI

Ukrayna’nın sahil kentlerinden Mıkolayiv’de Rus ordusu bir okul binasını vurdu. Mıkolayiv Valisi Vitaliy Kim yaptığı açıklamada, Rusya’nın okul binasını bombaladığını duyurarak, “İşgalciler okulu vurdu. Moral olarak nasıl bir çöküntüde olmalı ki insan böyle bir emir verebilsin? Orada şuan tahliyeyle ilgileniyoruz. Buraya geldiler cevaplarını aldılar, oraya gittiler yine aldılar cevaplarını. Şimdi başka yöne doğru yöneldiler orda da gereken cevabı vereceğiz” dedi.

Arama-kurtarma ekiplerince yapılan çalışmalar sonucu 4 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı ifade edilirken, 3 kişinin ise enkazdan yaralı olarak çıkarıldığı bildirildi.

Foto: İHA


HARKOV'A SALDIRI DÜZENLENDİ

Ukrayna’nın stratejik öneme sahip kentlerinden biri olan Harkov, yeniden Rus bombardımanının hedefi oldu. Rus ordusunu vurduğu hedefler ve ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.



KİEV HALKI METRO İSTASYONUNA SIĞINDI

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rusya’nın hava saldırılarından korunmak için sığınağa çevrilen Palats Ukraina Metro İstasyonu’nda halk hayatını sürdürmeye çalışıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kim olduğunu ve ne yapmak istediğini herkesin bildiğini ifade eden Ukraynalı bir kadın, "Merhaba canlarım. Biz zaferimize inanıyoruz. Herkes Putin’in kim olduğunu ve nereye doğru gitmek istediğini biliyor. Sığınak da bir buçuk haftadır kalıyorum. Bizim kadınlarımız yenilmezdir. Metroda bile sevdiklerimiz ve yakınlarımız için konforlu bir alan yaratmaya çalışıyoruz. Evlerine gidemeyenler buralarda kalıyor. Yemek ihtiyacını gideremeyenlere yardımseverler gıda yardımında bulunuyor. Direniyoruz ve zafere inanıyoruz. Oğullarım bana 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde çiçek bile hediye ettiler. Şu an herkesin barışa ihtiyacı var. Hepimiz endişeleniyoruz. Burası çok soğuk tabii ki evimiz daha iyi. Gençlerimiz için endişeleniyoruz önemli olan onların sağ ve sağlıklı olması" dedi.

"BELARUS'TA UKRAYNA'YLA İLGİLİ BİR ŞEY GÖSTERİLMİYOR"

Belarus’ta bir tanıdığı olduğunu ve Ukrayna’da olan bitenlerim Belarus basınında gösterilmediğini ifade eden bir başka Ukraynalı kadın ise, "Benim Belarus‘ta bir tanıdığım var. Ukrayna’da olanlarla ilgili Belarus’ta hiçbir şeyin gösterilmediğini söyledi. Konuşuyoruz burada olanları kendisine iletiyorum. Onlar şu an şoktalar" ifadelerini kullandı.



ZELENSKİY'DEN YARALI ASKERLERE ZİYARET

Çatışmalarda hayatını kaybeden Ukraynalı askerler, düzenlenen törenlerle toprağa verilirken, yaralı askerlerin tedavilerine de hastanelerde devam ediliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yaralı askerleri tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

Rusya’nın saldırılara başladığı ilk günden bu yana başkent Kiev’deki konutunda veya konutunun hemen dışarısında görüntüler veren Zelenskiy, bu kez hastane ziyaret ederek yaralı askerlerle sohbet etti.

Komuta kademesindeki askeri liderler de Zelenskiy’e yaralı askerlerin durumlarıyla alakalı bilgiler aktarırken, Zelenskiy, hastane personeli ile de sohbet etti. Tedavi gören askerlerin her birine hem teşekkür eden hem de şifa dileyen Zelenskiy, Rusya’ya karşı savaşan Ukraynalı askerlere madalya takdim etti.

Zelenskiy, hastane ziyaretini ait görüntüleri ise sosyal medya hesabından paylaşarak, “Yaralı askerlerimizi ziyaret ettim. Çocuklar, geçmiş olsun. İnanıyorum ki en güzel hediye taburcu olmanız olacak” ifadelerini kullandı. Zelenskiy’in hangi kentte hangi hastaneyi ziyaret ettiği konusunda ise bilgi verilmedi.