Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri dün İstanbul’daki müzakerelerde karşılıklı olarak yazılı önerilerini sundu. Rus müzakere heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, Ukrayna’nın kendilerine sunduğu önerilere ilişkin yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

* Dün, Kiev makamları Rusya ile bazı konuları müzakere etmeye hazır olduklarını açıkladı. Bize taslağa dökülmüş gelecekteki olası anlaşmanın maddelerini teslim ettiler. Maddelerde NATO’ya katılmaktan vazgeçmek, nükleer ve diğer kitlesel silahlardan vazgeçilmesi yer alıyor.

* Ukrayna’nın tekliflerinde ayrıca yabancı askeri üslerin ve birliklerin konuşlandırılmasının da reddedilmesinin yanı sıra Rusya da dahil olmak üzere garantör devletlerin onayıyla askeri tatbikatların yapılması gibi koşullar içeriyor.

"RUSYA, ÖZEL OPERASYONLAR BAŞLATMAK ZORUNDA KALDI"

Rusya’nın Kiev’in Donbass’a saldırma hazırlığında olduğuna ilişkin kesin kanıtlar edindiğini ifade eden Medinskiy, “Rusya Federasyonu, özel operasyonlar başlatmak zorunda kaldı” diye konuştu.

Rusya’nın Donbass bölgesi ve Kırım ile ilgili taleplerine de değinen Medinskiy, “Rusya Federasyonu'nun Kırım ve Donbass ile ilgili duruşu değişmedi. Ukrayna’nın tüm talepleri yerine getirmesi halinde NATO tehdidi ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Kremlin'den İstanbul'daki müzakerelerle ilgili yeni açıklama" desc="Kremlin sözcüsü Peskov, Kiev tarafıyla yürütülen müzakerelerle ilgili, “Ukrayna tarafı somut tekliflerini kağıda dökmeye başladı” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/30/iecrop/peskov-reuters_16_9_1648640844.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kremlinden-istanbuldaki-muzakerelerle-ilgili-yeni-aciklama-7043463/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna, İstanbul Boğazı'na kadar ulaşan mayınlardan Rusya'yı sorumlu tuttu" desc="Rusya Federal Güvenlik Servisi, Rusya'nın askeri operasyonlara başladığı ilk günden itibaren Odessa açıklarına Ukraynalılar tarafından mayınlar döşediğini ve bu mayınlarda kopmalar başladığından mayınların İstanbul Boğazı ve Akdeniz'e ulaşabileceğini açıklamış, İğneada açıklarında bulunan mayınlar paniğe neden olmuştu. Ukrayna'dan konuyla ilgili yeni bir açıklama geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz'de başıboş gezen mayınların Ukrayna donanmasının envanterinde yer almadığının tespit edildiğini açıklarken, Rusya'yı sorumlu tuttu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/30/iecrop/mayin-karadeniz_16_9_1648649600.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-istanbul-bogazina-kadar-ulasan-mayinlardan-rusyayi-sorumlu-tuttu-7043797/"]