Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres telefonda görüştü.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Şoygu ve Guterres’in Ukrayna’da bulunan ve 4 Mart'ta Rus ordusu tarafından ele geçirilen Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenli operasyon koşullarını görüştükleri aktarıldı. Görüşmede ayrıca, Rus gıda maddeleri ve gübrelerinin ihracatını kolaylaştırmak için BM girişimlerinin de ele alındığı ifade edildi.

"ENGELLEME VEYA İPTAL ETME YETKİSİ YOKTUR"

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Rusya’nın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapacağı ziyaretin BM tarafından engellediği yönündeki suçlamalarına cevap verdi.

Dujarric, “BM Sekreterliğinin herhangi bir UAEA faaliyetini engelleme veya iptal etme yetkisi yoktur" ifadelerini kullanarak, BM’nin UAEA müfettişlerinin Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapacağı ziyareti hem Rusya hem de Ukrayna'nın kabul etmesi halinde lojistik ve güvenlik anlamında destekleyecek kapasiteye sahip olduğunu aktardı. Dujarric, "UAEA ile yakın temas halinde olan BM Sekreterliği, Kiev'den Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapılacak herhangi bir UAEA misyonunu destekleyebilecek lojistik ve güvenlik kapasitesine sahip olduğunu değerlendirdi" dedi.

Öte yandan BM, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki askeri faaliyete son verilmesi çağrısında bulunurken, Moskova ve Kiev bölgeye yönelik saldırılardan birbirlerini sorumlu tuttu.

[old_news_related_template title="Rusya hedef aldı, dünya ayağa kalktı! AB ve 42 ülkeden çağrı" desc="Avrupa Birliği (AB) ve 42 ülke, yayınladıkları ortak deklarasyonla Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) çerçevesinde Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali'nden askerlerini derhal çekmesi ve uluslararası hukuka uyması çağrısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/15/iecrop/zaporijya-iha_16_9_1646592132-880x495-1_16_9_1651745440_16_9_1660584180.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-hedef-aldi-dunya-ayaga-kalkti-ab-ve-42-ulkeden-cagri-7309911/"]

[old_news_related_template title="Eski Rus liderden üstü kapalı tehdit: AB'nin nükleer santrallerinde de bir kaza olabilir" desc="Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Ukrayna’nın Zaporijya tesisine yönelik saldırılar Çerbobil’den sonra yeni bir nükleer felaket yaşanabileceği endişesine yol açarken, Rusya’nın eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’den “Batı’ya nükleer tehdit” niteliğinde bir açıklama geldi" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/12/iecrop/medvedev-reuters_16_9_1660306617.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/eski-rus-liderden-ustu-kapali-tehdit-abnin-nukleer-santrallerinde-de-bir-kaza-olabilir-7304351/"]