Haftalardır süren Covid-19 karantinası nedeniyle milyonlarca kişinin evlerinde mahsur kaldığı Çin’in Şanghay kentinde, görevlilerin bakımevindeki yaşlı bir kişiyi öldü sanarak ceset torbasına koyması büyük tepkiye yol açtı.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda, koruyucu kıyafet giyen üç görevlinin bakımevinden sedyeyle ceset torbası içinde çıkardıkları yaşlı kişinin hayatta olduğunu fark ettikleri görülüyor. Görevliler araca yerleştirirken ceset torbasını açınca içindeki kişinin hayatta olduğunu görüyor.

Görevlilerden biri “Yaşıyor, gördünüz mü?” derken bir diğerinin de “Torbayı kapatmayın” dediği duyuluyor. Görevliler bir süre aralarında konuştuktan sonra yaşlı hastayı tekrar bakımevine götürüyor.

[embed]https://www.dailymotion.com/video/x8aiihe[/embed]

GÖREVLİLERE SORUŞTURMA AÇILDI

Pazar günü yaşanan ve çevredeki bir kişi tarafından kaydedilen olay medyaya yansıyınca 6 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Bakımevi de yanlışlık nedeniyle özür diledi. Yaşlı hastanın hayatta olduğunu fark eden görevlilereyse 5 bin yuan (11 bin TL) ödül verildi. Kimliği açıklanmayan yaşlı kişininse hastanede tedavi altına alındığı açıklandı.

Çin’de popüler sosyal medya platformu Weibo’da bir kullanıcı, olayın Şanghay’da son dönemde yaşanan kaosun bir göstergesi olduğunu belirtti. Olay, haftalardır süren ve öfkeye yol açan katı karantina uygulaması nedeniyle kentteki sağlık sisteminin epey zorlandığı yönünde endişeye de yol açtı.

Çin’in “Sıfır Covid” politikası nedeniyle vaka sayılarının artması üzerine Şanghay’da uygulanan katı karantina uygulamasına öfke giderek büyüyor. 25 milyon nüfuslu kentte birçok bina karantina merkezine dönüştürülürken çok sayıda kişi yiyecek sıkıntısı yaşıyor, kentte yer yer polisle öfkeli vatandaşlar arasında arbede yaşanıyor.

[old_news_related_template title="Çin'de Covid önlemleri çığırından çıktı, Şanghay sokaklarına 'kafesler' yerleştirildi" desc="Neredeyse bir aydır katı karantina kuralları nedeniyle milyonlarca kişinin evlerinde mahsur kaldığı Çin’in finans merkezi Şanghay’dan ilginç görüntüler gelmeye devam ediyor. Şanghay’da karantina bölgelerine yerleştirilen metal bariyerler “İnsanlar hayvan gibi kafeslere kapatılıyor” yorumuna yol açtı. Çin’in başkenti Pekin’deyse tespit edilen yeni Covid-19 vakalarının ardından halk gıda stoklamak için marketlere akın etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/25/iecrop/cin-iha1_20332665_16_9_1650886690.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/pekinde-covid-panigi-yasayan-halk-marketlere-kostu-7096542/"]

[old_news_related_template title="Şanghay'da günlerdir süren karantina, ölümleri engellemedi" desc="Şanghay’daki sağlık yetkilileri, hayatını kaybeden 89-91 yaş arasındaki üç kişinin bazı kronik sağlık sorunları olduğunu ve aşı olmadıklarını bildirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/18/iecrop/sanghay2-reuters_16_9_1650255798.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/sanghayda-gunlerdir-suren-karantina-olumleri-engellemedi-7081061/"]