Devlet ve hükümet başkanlarının video konferans yöntemiyle katıldığı NATO Zirvesi sonrasında açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'yı saldırıyı derhal durdurmaya, tüm birlikleri Ukrayna'dan çekmeye ve diyalog yoluna geri dönmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Stoltenberg "Kremlin'in hedefleri Ukrayna ile sınırlı değil. Rusya, NATO'nun daha fazla genişlemesinden vazgeçmesi ve 1997'den sonra katılan nüttefiklerden asker ve altyapıyı çekmek için yasal olarak bağlayıcı anlaşmalar talep etti. Rusya'nın Avrupa güvenlik düzenine açıkça itiraz ettiği ve hedeflerini gerçekleştirmek için güç kullandığı Avrupa güvenliğinde yeni bir normalle karşı karşıyayız" dedi.

NATO Genel Sekreteri, "Ukrayna'da topyekûn bir işgal görüyoruz. Putin'in saldırganlığı sürdürme kararı, Rusya'nın önümüzdeki yıllarda ağır bedeller ödeyeceği korkunç bir stratejik hatadır" dedi. ifadelerini kullandı.

"NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

Ayrıca Stoltenberg, açıklamasında "Karada ve havada NATO'nun müdahale unsurlarını konuşlandırıyoruz. 30'dan fazla yerde faaliyet gösteren 100'den fazla jetimiz var. Her müttefiki korumak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Stoltenberg, Ukrayna’ya aralarında hava savunma sistemlerinin de olduğu daha fazla silah vereceklerini duyurdu.

"Güçlü bir transatlantik bağ olmadan Avrupa'da güvenlik yoktur" diyen Stoltenberg, "Dünya, Rusya ve Belarus'u yaptıklarından sorumlu tutacak" şeklinde konuştu.

"AMAÇ UKRAYNA HÜKÜMETİNİ DEĞİŞTİRMEK"

Stoltenberg, "Kiev'e doğru hareket ettiler. Beyan edilen amaç Ukrayna hükümetini değiştirmek. Ukrayna tamamen işgal altında, bu öngörülemeyen bir durum, ne olacağını söyleyemeyiz" dedi.

"DAHA FAZLASINI YAPMAYA HAZIR OLMALIYIZ"

Stoltenberg "NATO Müttefikleri ve Avrupa Birliği şimdiden önemli yaptırımlar getirdi ve dünya çapındaki birçok ortağımız bize katıldı. Daha fazlasını yapmaya hazır olmalıyız. Bu bir bedel ödememiz gerektiği anlamına gelse bile, çünkü bu işin içinde uzun süre olacağız" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="NATO zirvesi sonrası açıklama: 'Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı korkunç stratejik hatadır'" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı NATO zirvesi sonrası ortak açıklama yapıldı. Rusya'ya uyarıda bulunulan açıklamada 'Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hatadır' ifadeleri yer aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/nato-2_16_9_1645805616.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cumhurbaskani-erdogan-nato-zirvesine-katiliyor-6974736/"]