Suriye’nin güneyindeki Süveyda kentinde Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine bağlı güvenlik güçleriyle yerel halk arasında çıkan çatışmada en az 17 kişi hayatını kaybetti.

Dürzi nüfusun yoğun olduğu ve 2011’de Suriye’de başlayan savaşta büyük oranda çatışmalardan uzak kalan Süveyda’da gerilim son dönemde tırmandı. Ekonomik krize ve hükümet destekli güvenlik güçlerinin “keyfi” eylemlerine, gözaltı uygulamalarına ve sık sık yolları kapatmasına tepki gösteren yerel halk, Esad güçlerini "fidye için adam kaçırmakla" da suçluyor.

'AYAKLANMA BİRDEN PATLAK VERDİ'

Hafta sonunda bir kişinin gözaltına alınmasıyla patlak veren ayaklanmada tansiyon hızla yükseldi. Suwayda24 isimli yerel medya organının yöneticisi olan Rayan Maruf, Reuters’a yaptığı açıklamada “Ayaklanma birden bire patlak verdi ve bu silahlı grupların üslerine ağır silahlarla saldırılar düzenlendi” dedi.

Suriye hükümetine yakın El Vatan gazetesi, olaylarda 17 kişinin öldüğünü doğrularken çatışmaların sona erdiğini ve taraflar arasında görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

Suriye'de 2011'de başlayan savaşta Esad güçleri, ülkenin kuzeyi dışındaki bölgeleri büyük oranda kontrol altına aldı. Son dönemde özellikle Türkiye'nin terör örgütü PKK/YPG'ye operasyon düzenleyeceğini açıklaması nedeniyle Suriye'nin kuzeyinde askeri hareketlilik hızla artıyor.

[old_news_related_template title="Türkiye, Suriye operasyonuna hazırlanırken, Rusya ve Suriye ordusundan dikkat çeken hamle" desc="Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon düzenleme ihtimali gündemdeki yerini korurken, bölgede askeri hareketlilik de hızla artıyor. Son olarak Rusya ve Suriye ortak askeri tatbikat düzenledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/27/iecrop/russian-syrian-ipjd_cover_16_9_1658906040.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiye-suriye-operasyonuna-hazirlanirken-rusya-ve-suriye-ordusundan-dikkat-ceken-hamle-7272248/"]

[old_news_related_template title="Financial Times, Türkiye'nin olası Suriye operasyonunu analiz etti" desc="Türkiye’nin olası Suriye operasyonuyla ilgili tartışmalar uluslararası kamuoyunda sürerken İngiliz Financial Times gazetesi, konuya dair dikkat çeken bir habere imza attı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/25/iecrop/suriye-tr-reuters_16_9_1658726222.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/financial-times-turkiyenin-olasi-suriye-operasyonunu-analiz-etti-7268163/"]