Gelecek yıl yapılacak seçimlerin öne çıkan gündem maddelerinden biri de ülkedeki Suriyeli ve Afganlar... Son dönemde Türkiye mültecilere karşı duruşunu sertleştirirken, birçok Suriyeli başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya kaçmaya başladı.

Almanya'da mültecilere yapılan devlet yardımları ile ilgili veriler ve bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Türkiye üzerinden Almanya'ya gelen mültecilere çok ciddi yardımlar yapıldığı ortaya çıktı. 2020 yılında Almanya'dan 382 bin mültecinin sosyal yardım aldığı belirtilirken bunların çoğunun Suriye, Afganistan ya da Kuzey Afrika ülkelerinden geldiği duyuruldu.

ALMANYA'YA GİDEN BİR SURİYELİ NE KADAR AYLIK ALIYOR?

Peki bir Suriyeli, hiç bir işte çalışmazsa, Almanya’da ne kadar aylık alabiliyor? Bu, gelen Suriyelinin hukuki statüsüne göre değişiyor.


Öncelikle bir yurt ya da iltica kampında kalıyorsa, aylık 145 Euro’luk cep harçlığı alıyor. Bu acil ihtiyaç ve cep telefonu için.

Barınma ve sağlık masraflarını devlet karşılıyor, ayrıca yemek masası tarafından 332 Euro ödeniyor.

Ancak Suriyeliler, çok uzun süre kamplarda kalmıyor. Genellikle Almanya’daki akrabalarının desteği ve dil öğrenme süreçlerinin ardından topluma karışıyorlar.

KİRA VE AYLIK MAAŞ DEVLETTEN

Suriyeli mülteci, iltica hakkı aldığı andan itibaren işler değişiyor. Tüm kirasını ve evin yan giderlerini Almanya ödüyor. Her bir çocuk için ayda yaklaşık 219 Euro çocuk parası, kendisi ve eşine ayrı ayrı 430 Euro’ya kadar sosyal yardım veriliyor.

Böylece iş bulamayan Suriyeli, geçimini sağlayabiliyor. Genellikle kaçak işlerde çalışan ilticacılar, vergisiz kazanç elde ettiğinden, bu kez Almanya’da yasal çalışanlardan daha fazla kazanabiliyor. Bu durum ise son dönemde Almanya'da yasal çalışanlar arasında tepki çekmeye başladı.

5 ÇOCUKLU AİLEYE 2100 EURO

5-6 çocuklu bir Suriyeli ailenin eline yaklaşık 1300 Euro çocuk parası geçiyor. Buna eşler için 860 Euro’luk Hartz IV yardımı da eklenince ortaya ciddi bir meblağ çıkıyor.

Kirasını, yakacağını, elektriğini, radyo- TV vergisini devlet ödüyor.

İş hayatına atılanlar ise, karı-koca çalıştığında ortalama 5000 Euro maaş alabiliyor.

Mesleklerine göre, Alman vatandaşlarının maaş kategorisinden işlere başlıyorlar.

Türkiye’nin Suriyelileri Avrupa’ya gönderme tehdidi, Suriyeliler ya da Afganlar için çok önemli bir fırsat olurken, Almanya'daki vergi mükelleflerinin cebinden de her yıl ortalama 4.2 milyar Euro çıkmasına sebep oluyor.

[old_news_related_template title="Almanya Türkiye'den 1.9 milyon çalışana kapıları açtı: 10 gözde mesleği duyurdular" desc="Almanya'da işçi açığı 2 milyona dayanırken gözler Türkiye'den gelen kalifiye çalışanlarda... Almanya'nın acilen eleman aradığı sektörler açıklanırken ihtiyacın yoğun olduğu 'gözde 10 meslek grubu' belli oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/22/iecrop/calisan-shutterstock_16_9_1655884580.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/almanya-turkiyeden-1-9-milyon-calisana-kapilari-acti-10-gozde-meslegi-duyurdular-7207883/"]

[old_news_related_template title="Dün 100 göçmenin kavgası gündem olmuştu: Almanya'da arka arkaya olaylar" desc="Almanya'da pazar günü halka açık bir havuzda 100 göçmenin karıştığı kavga ülkenin gündemine otururken, göçmenler ve Almanya'ya entegrasyonları da tartışılmaya başlandı. Alman Bild gazetesi son dönemde göçmenler kaynaklı yaşanan şiddet ve taciz olaylarına yer verirken, Alman politikacılar da entegrasyon sürecini eleştirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/22/iecrop/berlin-swimming-pool-riot-assault_16_9_1655896357.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/dun-100-gocmenin-kavgasi-gundem-olmustu-almanyada-arka-arkaya-olaylar-7208220/"]

[old_news_related_template title="100'den fazla göçmenin karıştığı kavga ülkeyi ayağa kaldırdı" desc="Almanya'da pazar günü halka açık bir havuzda yaşanan kavga ülkenin gündemine oturdu. 100'den fazla göçmenin karıştığı kavga görüntülerinin ortaya çıkması sonucu birçok kişi sosyal medyadan tepkisini dile getirdi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve üç kişinin tutuklandığını duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/21/iecrop/qnqsmcjwlsrfrzdiz4o6pphwqi_16_9_1655803695.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/100den-fazla-gocmenin-karistigi-kavga-ulkeyi-ayaga-kaldirdi-7206026/"]