İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara'da bir araya geldi. Abdullahiyan, ziyareti sonrası dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapmayı planladığı olası operasyonu değerlendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı daha önce Türkiye’nin olası planını eleştirirken, bu operasyonun Suriye’deki gerilimi ve insani ızdırabı artıracağı uyarısında bulunmuştu. Ancak bu açıklamanın üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra, Abdullahiyan'ın Türkiye ziyaretinin ardından İran tutum değiştirdi.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, dün yaptığı açıklamada, Tahran yönetiminin Suriye'de yeni bir Türk askeri operasyonuna karşı çıkmayacağının sinyalini verdi.

'TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK ENDİŞELERİNİ ÇOK İYİ ANLIYORUZ'

Abdullahiyan, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara'da yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere verdiği demeçte, "Türkiye'nin güvenlik endişelerini çok iyi anlıyoruz. Ve bu durum belki özel bir operasyon gerektirebilir." dedi. İran Dışişleri Bakanı, "Türkiye'nin güvenlik kaygıları kalıcı olarak ele alınmalıdır." ifadelerinde de bulundu.

Daha önce Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu operasyon açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği İran Türkiye’nin operasyon planına açıkça karşı olduklarını vurgularken, olası risklere karşı ‘temkinli’ davranacaklarını açıklamıştı.

Türkiye'nin Suriye operasyonunu açıklamasının ardından da hem Washington hem de Moskiva yönetimleri Türkiye'ye itidal çağrısında bulunmuştu.

Ancak Erdoğan, Türkiye'nin müttefiklerinin bu operasyonu "anlamasını ve saygı duymasını" beklediğini söyledi. Pazartesi günü, operasyonun "hazırlıklar biter bitmez" başlayacağını söyledi.

[old_news_related_template title="Türkiye'nin operasyon hazırlıkları gündemdeyken Suriye ve Rusya'dan ortak tatbikat" desc="Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon düzenleyeceği yönündeki açıklamalar bölgede bekleyişe yol açarken Rusya ve Suriye’den dikkat çeken bir adım geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/27/iecrop/suriye-reuters_16_9_1656316983.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiyenin-operasyon-hazirliklari-gundemdeyken-suriye-ve-rusyadan-ortak-tatbikat-7216672/"]

[old_news_related_template title="Bakan Soylu: Suriye’de toplamda 240 bin evi yapıp tamamlayacağız" desc="İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İdlib’de yapılan evlerin bu yılsonuna kadar tamamlanacağını belirterek, “Suriye’de toplamda 240 bin evi yapıp tamamlayacağız. Dönmeyi kabul ettikleri anda o evlerde yaşayacaklar. Belli bir süre yaşadıktan sonra o evler kendi evleri olacak. Biz İngiltere, Amerika, Hollanda değiliz. Biz 1960’a kadar insanları kategorize eden ve öldürmeyi kendine hak gören Belçika da değiliz. Gittiğimiz yeri sömürmek için değil ecdat yadigarını bırakmak için gideriz. Kimse endişe etmesin” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/26/iecrop/aw654963_04_16_9_1656269021.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bakan-soylu-suriyede-toplamda-240-bin-evi-yapip-tamamlayacagiz-7216012/"]

[old_news_related_template title="Biden'ın NATO sınavı: Üç ana başlık gündemde" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte İsveç ve Finlandiya'nın da üyelik için sinyal verdiği NATO'nun belki de geleceğini şekillendirecek zirveye geri sayım başladı. Madrid'deki kritik zirve öncesinde gözler ABD Başkanı Joe Biden'a çevrildi. Biden'ın önünde üç önemli konu var... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/28/iecrop/zpxbbbvp5npovgyztpq3t2pari-1_16_9_1656402590.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/bidenin-nato-sinavi-uc-ana-baslik-gundemde-7218543/"]