Ukrayna'nın Zaporijya Bölgesi'ndeki Energodar kentine bulunan Zaporijya nükleer santrali çevreleyen Rus askerleri ile santrali koruyan Ukrayna ordusu arasında çatışma çıktı. Hala süren çatışmalar sırasında her 2 taraf da roketler ve ağır silahlar kullandı. Çatışmalar sırasında santraldeki 6 reaktörden 1'i çıkan isabet aldı ve yangın çıktı. Santral itfaiyesi tarafından yangınların büyümemesi için çalışma başlatıldığı aktarıldı. Bir taraftan da hem Ukrayna hem de Rus askerleri arasında da çatışmalar devam ediyor. Son gelen bilgilere göre, Rus Ordusu'nun Zaporijya Nükleer Santrali'ne girdiği açıklandı.

Dmitriy Kuleba


PATLAMA OLURSA FACİA ÇERNOBİL'İN 10 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE OLUR

Çernobil'de kontrolü ele alan Rusya bu santralde de kontrolü ele almak isterken 6 nükleer reaktörün bulunduğu termik santralde yaşananlar tüm Avrupa ve dünyayı tedirgin ediyor. Rusya ve Ukrayna askerlerin santraldeki çatışmalarını milyonlarca kişi yakından takip ediyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba yaptığı açıklamada, "Rus ordusu Zaporijya nükleer santraline her yönden ateş açıyor. Patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak! Ruslar, derhal ateşi kesmeli, itfaiyecilere izin vermeli, güvenlik bölgesi kurmalı" dedi.

Santralin bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov yaptığı açıklamada, santrale saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

İTFAİYE MÜDAHALE ETTİ RADYASYON NORMAL SEVİYEDE

Rus ordusunun saldırısının ardından yangın çıkan ve Ukrayna'nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini sağlayan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde radyasyon seviyesinde artış tespit edildiği bildirildi. Zaporijya Nükleer Santrali Sözcüsü Andriy Tuz, tesisteki 6 reaktörden 1'inin çıkan çatışmada isabet aldığını ve yangın çıktığını aktararak, “O reaktör tadilatta ve çalışmıyor ama içinde nükleer yakıt var" dedi. Zaporijya Nükleer Santrali’nde Rus ordusunun saldırısının ardından çıkan yangına itfaiye ekiplerinin müdahale etmesine izin verildiği ve santralde radyasyon seviyesinin normal sınırlar içinde olduğu bildirildi.

ÇERNOBİL RUSLARIN İŞGALİ ALTINDA

Geçtiğimiz 24 Şubat'ta, Ukrayna Devlet Başkanlığı Kiev’e yakın bir konumda bulunan stratejik Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nin kontrolünün Rusya’ya geçtiği duyurmuştu.

25 Şubat'ta açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Çernobil Nükleer Santrali ve çevresindeki topraklarda tamamen kontrolün sağlandığını belirterek “Çernobil Nükleer Güç Santrali bölgesindeki topraklar, dün Rusya Hava İndirme Güçleri’nin birlikleri tarafından tamamen kontrol altına alınmıştır. Ukrayna ordusu taburlarından birinin askerleri ile nükleer santralin güvenliğinin beraber sağlanması için anlaşmaya varıldı. Nükleer Santral çalışanları normal çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Santral çevresinde radyasyon normal seviyede” ifadesini kullanmıştı.