Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en güvendiği isimlerden biri olan Çeçen lideri Ramazan Kadirov, işgal kararı sonrası binlerce askeri Ukrayna'ya göndermişti.

Daha önce yaptığı açıklamalarla Çeçen savaşçıların da Rus işgaline katılmasıyla, Ukrayna’nın direnişinin “uzun zamanı kalmadığını” iddia eden Kadirov'un bu kez zor durumda olduğu iddia edildi.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Çeçen savaşçıların, karşılaştığı yıkıcı kayıplardan sonra ülkelerine geri döndüğünü söyledi. SBU tarafından yapılan açıklamada, Kadirovcu olarak bilinen birliklerin, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye döndükleri iddia edildi.

'GERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADILAR'

İngilitere'nin çok okunan gazetelerinden The Mirror'ın haberine göre, SBU, savaşın ilk üç haftasında yüksek kayıpların verilmesiyle birlikte Çeçen askerlerin geri çekilmeye başladığını duyurdu.

Now we are even closer": Kadyrov claims to be close to Kiev supervising Chechen forces | Atalayar - Las claves del mundo en tus manos

Kadirov'un birliklerinin işgalin başlamasıyla büyük zarar gördüğü daha önce de iddia edilmişti. Çeçen Rosguard'ın 141. Motorlu Alayı komutanı General Magomed Tushayev öldürülmesinin de bu kararın alınmasında önemli bir etken olduğu öne sürüldü.

SBU istihbarat görevlileri, 26 ve 28 Şubat tarihlerinde Gostomel havaalanını ele geçirme çabaları sırasında "birkaç yüz" Çeçen savaşçının hayatını kaybettiğini söyledi.

'BELARUS ÜZERİNDEN ÜLKELERİNE DÖNÜYORLAR'

Çeçen lider Kadirov, başlangıçta, savaşçıları arasında zayiat olduğunu haberlerini yalanladı, ancak 28 Şubat'ta isimlerini vermeden iki Çeçen askerin ölümünü kabul etti. Kadirov, Telegram hesabından "Ne yazık ki Çeçen Cumhuriyeti'nden kayıplar var. İki kişi öldü, altı kişi yaralandı" diye yazdı.

SBU karşı istihbaratına göre, 13 Mart'ta Kadirovcular Kiev'den ayrıldı ve Belarus üzerinden ülkelerine döndü.

Salı günü Kadirov, savaşçılarının doğudan Ukrayna'ya girerek Mariupol şehrine yapılan saldırıya öncülük ettiğini duyurdu.

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşında Çeçenler Çeçenlere karşı: Öldürülen eşinin öcünü almak istiyor" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken, Ukraynalıların gösterdiği direnişin Rusya'nın direncini kırmaya başladığı ve Putin'in zor durumda olduğu bir süredir yazılıp çiziliyor... Ukraynalılar, kadın, erkek, genç, yaşlı demeden kurtuluş mücadelesi verirken, direnişe katılan yabancı gruplar da bu mücadelede büyük öneme sahip. Bu gruplar arasında en dikkat çekenleri ise kuşkusuz Ukrayna'da savaşan Çeçenler... Ülkede, Çeçen Kadirov'un birlikleri Rusya kanadında savaşırken Rusya karşıtı Çeçen birlikleri ise Ukrayna tarafında savaşıyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/14/iecrop/sei_90282759_16_9_1647248801.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasinda-cecenler-cecenlere-karsi-esinin-ocunu-almak-istiyor-7009388/"]

[old_news_related_template title="Kadirov, Ukrayna'ya silah gönderen Biden'a teşekkür etti" desc="Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken ABD'nin Ukrayna'ya silah gönderme kararı sonrasında Moskova'nın önde gelen müttefiklerinden Kadirov açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/18/iecrop/kadirov-reuters_16_9_1647580975.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kadirov-ukraynaya-silah-gonderen-bidena-tesekkur-etti-7018139/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna istihbaratı: Üst düzey Rus subayları, Putin'i zehirleyip yerine başkasını getirmek istiyor" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgali birinci ayına girerken, Ukrayna istihbaratı çok tartışılacak iddialar ortaya attı. Ukrayna istihbaratından kaynaklar, üst düzey Rus subayların ve Rus oligarkların yaptırımlar nedeniyle zor durumda olduğunu ve Putin'e komplo kurduğunu öne sürdü. Buna göre, üst düzey Rus isimlerin Putin'in yerine getireceği kişinin bile belli olduğu iddia edildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/21/iecrop/cfpc2v4e5bokdcctj74utvjlva_16_9_1647846983.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-istihbarati-ust-duzey-rus-subaylari-putini-zehirleyip-yerine-baskasini-getirmek-istiyor-7023912/"]