Ukrayna tarafından Birleşmiş Milletler’in en üst yargı organı olan mahkemeye sunulan dava, hem Rusya hem de Ukrayna tarafından imzalanan 1948 tarihli soykırımın önlenmesi anlaşmasının yorumlanmasına odaklanıyor. VOA Türkçe'de yer alan habere göre, Ukrayna Rusya’nın anlaşmayı birçok yönden yanlış yorumladığını öne sürüyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise Rusya’nın Ukrayna saldırısını ‘‘özel askeri operasyon’’ olarak değerlendirmişti. Putin, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında Ukrayna’nın doğusundaki halkın son sekiz yılda zulme ve soykırıma uğradığını öne sürmüş ve Ukrayna saldırısının bu nedenle meşru olduğunu iddia etmişti.

Kiev’in iddiası Ukrayna’nın doğusunda soykırım yapıldığına ya da yapılacağına dair delil olmadığı yönünde. Ukrayna mahkemeden Rusya’nın askeri operasyonunun hukuki zemini olmadığı kararını almasını istiyor.

[old_news_related_template title="Rusya BM Temsilcisi: Rusya, Ukraynalı sabotajcılar tarafından saldırıya uğradı" desc="Rusya Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna'daki nükleer tesise saldırdığını yalanlayarak, 'Rusya, Ukraynalı sabotajcılar tarafından saldırıya uğradı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/04/iecrop/russia-iha_16_9_1645640995_16_9_1646426644.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-bm-temsilcisi-rusya-ukraynali-sabotajcilar-tarafindan-saldiriya-ugradi-6989959/"]