Geceleri düzenlenen hava saldırıları, Husiler'in hafta başında Suudi Arabistan'ın müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri'ne yönelik ölümlü saldırısından sonra yoğunlaştı.

Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki bazı Arap ülkelerinin kurduğu koalisyon, 2015'ten bu yana isyancılara karşı ülkeyi yıkıma uğratan bir savaş yürütüyor. Aralarında 10 binden fazla çocuğun bulunduğu binlerce sivil, çatışmaların doğrudan bir sonucu olarak öldü ya da yaralandı. Milyonlarca kişi evlerinden olurken nüfusun büyük kısmı açlığın eşiğinde.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, saldırıdan saatler sonra bile kurtarma görevlilerinin hâlâ enkazdan ceset çıkardığı ve canlı bulma ümidinin giderek azaldığı bildirildi. Ölü sayısı net olarak bilinmiyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) en az 70 kişinin öldüğünü, ancak sayının artmasının beklendiğini açıkladı.

"KORKUNÇ BİR ŞİDDET EYLEMİ BU"

Husilerin televizyonunda elleriyle enkaz kazmaya çalışanlar ve hastanedeki yaralılar ekranlara geldi. MSF bir hastaneye 200'den fazla ölü ve yaralı getirildiğini belirtti. Yemen'deki MSF Direktörü Ahmed Mahat,yaptığı açıklamada "Olay yerinde çok sayıda ceset, çok sayıda kayıp var. Kaç kişinin öldüğünü bilmek imkansız. Korkunç bir şiddet eylemi bu" dedi.

Save the Children (Çocukları Koruyun) adlı yardım kuruluşu da, ülkenin daha da güneyinde, isyancıların elindeki liman kenti Hudeyde'de bir iletişim tesisinin hava saldırısında vurulması sonucu futbol oynayan üç çocuğun öldüğünü belirtti. Aynı anda ülkenin neredeyse tamamında internet kesintisi de yaşanıyor. Husilere ait televizyon kanalı, bu kesinti için de iletişim tesisini hedef alan koalisyon uçaklarını suçladı.

Suudi Arabistan ise koalisyonun Hudeyde'yi hedef aldığını doğrularken Saada'daki saldırıyı planlamadığını savundu. Husilerin Pazartesi günü BAE'ye düzenlediği insansız hava araçlı saldırıda üç sivil hayatını kaybetmişti. Bu, ülkedeki bu tarz ilk ölümlü saldırı oldu.

[old_news_related_template title="Uluslararası Göç Örgütü: Yemen'de 2 milyon çocuk okula gidemiyor" desc="Uluslararası Göç Örgütü, Yemen’de 2 milyondan fazla çocuğun okula gidemediğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/13/iecrop/4351724_16_9_1639396012.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/uluslararasi-goc-orgutu-yemende-2-milyon-cocuk-okula-gidemiyor-6824690/"]

[old_news_related_template title="Suudi Arabistan’da tepki çeken gösteriye soruşturma" desc="Suudi Arabistan’ın Cizan kentinde düzenlenen etkinlikteki samba gösterisinde dansçıların kıyafeti büyük tepki çekti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/11/iecrop/suudi-iha_16_9_1641932438.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/suudi-arabistanda-tepki-ceken-gosteriye-sorusturma-6882645/"]