Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yeni doğalgaz arama faaliyetleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta paniğe yol açtı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dün "Abdülhamid Han sondaj gemisini 9 Ağustos'ta Mersin'den ilk görev yerine uğurlayacağız" demişti.

Türkiye’nin bu hamlesi, Ankara-Atina hattında son dönemde hızla artan tansiyonun yeniden fırlamasına yol açtı. Yunan basını Türkiye’nin sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’e gönderme kararını manşetlere taşırken, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Türkiye’yi bölgede tansiyonu artırmakla suçladı.

Lefkoşa’yı ziyaret eden Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’la görüşen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasulidis, “Bunun gerçekleşmesini bekliyorduk. Bu durumun münhasır ekonomik bölgelerimizde tansiyona yol açmaması için atılacak adımları görüştük” dedi. Kasulidis, bu konuda Avrupa Birliği’ndeki ortaklarla beraber çalışacaklarını ve atılacak adımları beraber belirleyeceklerini de ifade etti.

Rum bakan, Türkiye’nin bölgede provokatif bir söylem benimsediğini öne sürerek “Biz yumuşak üslubumuzu koruyoruz” dedi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri, daha önce Avrupa Birliği'yle gerilime yol açmıştı.

[old_news_related_template title="Erdoğan: 4'üncü sondaj gemimizin adını Abdülhamid Han olarak belirledik" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin adının, 'Abdülhamid Han' olarak belirlendiğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/13/iecrop/erdogann6_16_9_1655138542.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/erdogan-4uncu-sondaj-gemimizin-adini-abdulhamid-han-olarak-belirledik-7191656/"]

[old_news_related_template title="Türkiye ve KKTC'den Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat" desc="Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Doğu Akdeniz'de uluslararası sularda gerçekleştirdiği 'Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı' tamamlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/15/iecrop/tatbikat1_20696306_16_9_1655324915.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/turkiye-ve-kktcden-dogu-akdenizde-ortak-tatbikat-7196284/"]