Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Telegram kanalından paylaştığı görüntülü mesajda, Rusya'nın ülkesine yönelik bugünkü füze saldırıları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Füze saldırıları neticesinde Ukrayna'nın enerji sisteminin devre dışı kaldığını söyleyen Zelenskiy, "Ukrayna çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı yapıldı." dedi.

Daha 20 füze saldırısının düzenlenebileceğini söyleyen Zelenskiy, bu nedenle halka sığınaklarda kalma çağırısında bulundu. Zelenskiy, Rusya'nın söz konusu saldırılarla hedefine ulaşamayacağını vurguladı.

KİEV'DE BİNALAR VURULDU

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, füze saldırısı sonucu önce 2 binanın, ardından çok katlı başka bir bina daha olmak üzere toplam 3 binanın vurulduğunu duyurdu. Peçersk semtinde füze isabet eden konutlardan birinde kurtarma ekiplerinin bir kişinin cesedine ulaştığını aktaran Kliçko, arama ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

HARKİV VE LVİV'E SALDIRI

Vinnıtsya Bölge Valisi Sergiy Borzov, füzenin bölgedeki kritik bir altyapıya isabet ettiğini bildirdi.

Harkiv Bölge Valisi Oleg Sinegubov ise, Rus güçlerinin Harkiv ve Çuguyiv ilçesinin kritik altyapısına füze saldırısı düzenlediğini kaydetti.

Lviv Belediye Başkanı Andrey Sadoviy da şehirde patlamaların meydana geldiğini ve elektrik kesintilerinin yaşandığını ifade etti.

Jitomir Belediye Başkanı Sergey Suhomlin, enerji altyapısına yönelik 2 saldırı sonucunda şehrin tamamında elektriklerin kesildiğini duyurdu.

Hmelnitski yerel yetkilileri şehirde kısmen elektrik kesintilerinin yaşandığını bildirirken, Rivne şehrinde de patlama olduğu aktarıldı.

Sumi Bölge İdaresi Başkanı Dmitriy Jivitskiy ve Poltava Belediye Başkanı Aleksandr Mamay da şehirlerinde enerji altyapılarına füze isabet etmesi sonucunda elektriklerin kesildiğini belirtti.

HALKA 'SIĞINAKLARDA KALIN' ANONSU YAPILIYOR

Sosyal medyadaki bilgilere göre, Ukrayna'nın füze saldırılarına maruz kalan diğer şehirlerde de elektrik kesintileri yaşanıyor. Ukrayna genelinde halka sığınaklarda kalmaları anonsu yapılıyor.

ABD'DEN RUSYA'YA KINAMA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik bugün düzenlediği füze saldırılarını kınadı.

Sullivan, yazılı açıklamasında, "ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik en son düzenlediği füze saldırılarını kınıyor. Bu füzelerin Kiev'de ve ülkenin başka bölgelerinde insanların yaşadığı binalara isabet ettiği görülüyor." ifadesini kullandı.

Dünya liderlerinin Bali'deki G20 Zirvesinde insan hayatına ilişkin önemli konuları görüşürken, Rusya'nın Ukrayna halkının hayatını tehlikeye attığının ve temel altyapısını vurduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Sullivan, "Rusya'nın bu saldırıları ancak Putin'in savaşının istikrarı bozucu etkisi konusunda G20'deki endişeleri derinleştirmeye hizmet edecektir." görüşünü paylaştı.

Sullivan, ABD'nin her zaman Ukrayna halkının yanında olduğunu belirterek, ABD ve ortaklarının Ukrayna'ya hava savunma sistemleri dahil her türlü desteği sağlayacağını vurguladı.

RUSYA: BELGOROD'DA 2 KİŞİ ÖLDÜ

Rusya’nın Belgorod bölgesinde Ukrayna tarafından gerçekleştirilen füze saldırısında 2 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki bölgeye yönelik saldırı gerçekleştirildiğini belirtti.

Saldırı neticesinde hayatını kaybedenlerin olduğunu kaydeden Gladkov, “Şebekino kentine yönelik saldırı neticesinde ilk bilgilere göre 2 kişi ölürken, 3 kişi de yaralandı. Bölgeye ambulanslar sevk edildi.” dedi. (AA)

[old_news_related_template title="Rus füzeleri NATO üyesi Polonya’ya düştü: 2 ölü" desc="NATO üyesi Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne füzelerin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. NATO olayla ilgili 'Bu haberleri araştırıyoruz ve müttefikimiz Polonya ile yakın koordinasyon içindeyiz' açıklamasını yaparken, Rusya iddiaları reddederek 'Suçlamalar kasıtlı provokasyondur' duyurusunu yayınladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/15/iecrop/ukrayna-aa_16_9_1668539121.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/polonya-sinirina-fuze-dustu-2-olu-ulkenin-guvenlik-komitesi-toplaniyor-7481816/"]

[old_news_related_template title="Zelenskiy, G20'ye 'Ukrayna barış formülü' sundu" desc="Ukrayna lideri Zelenskiy, G20 zirvesinde, Rusya'nın yıkıcı savaşını durdurmanın gerekli ve mümkün olduğuna emin olduğunu dile getirerek 10 öneriden oluşan bir 'barış formülü' sundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/15/iecrop/zelenskiy-reuters_16_9_1668502502.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/zelenskiy-g20ye-ukrayna-baris-formulu-sundu-7480626/"]

[old_news_related_template title="Pentagon: Rusya'nın Herson'dan çekilmesi Ukrayna için stratejik bir zafer" desc="Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Rusya’nın Herson kenti başta olmak üzere büyük bir toprak parçasını Ukrayna ordusuna bırakmak zorunda kaldığını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/15/iecrop/pentagon-reuters-1_16_9_1668491606.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/pentagon-rusyanin-hersondan-cekilmesi-ukrayna-icin-stratejik-bir-zafer-7480044/"]