Moskova yönetiminin kendisini ve ailesini hedef aldığını daha önce açıklayan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yeni açıklamalarda bulundu...

Ukrayna Devlet Başkanı, Ukrayna ordusuna seslenerek, "Elimizdeki tek varlık sizlersiniz" ifadesini kullandı. Avrupa'da yaşayanlara da seslenen Zelenskiy, "Protesto ve eylem düzenleyerek hükümetlerinizin daha aktif adımlar atmasına yardımcı olun" dedi.

Zelenskiy konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de çağrıda bulundu. Diplomasi seçeneğini tekrar gündeme getiren Ukrayna Devlet Başkanı Putin'i müzakere masasına çağırdı.

Zelenskiy, Avrupa'nın Rusya'ya karşı daha hızlı ve kuvvetli adımlar atması gerektiğini de dile getirdi. Zelesnkiy, "Avrupa, bu saldırıları durduracak kuvvete sahip. Halen bu saldırıları durdurabilirsiniz" ifadesini kullandı.

KREMLİN: GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Zelenskiy'nin açıklamalarının ardından, Çin medyasından dikkat çekici bir haber geldi. Çin devlet televizyonu CCTV, Putin'in Çin lideri Şi Cinping'le gerçekleştirdiği görüşmede Ukrayna ile üst düzey bir görüşme gerçekleştirmeye istekli olduğunu söylediğini duyurdu.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov da, Rusya’nın Ukrayna’yla görüşmeler için Belarus’un başkenti Minsk’e heyet göndermeye hazır olduğunu belirtti.

ÇİN DE MASAYA ÇAĞIRDI

Öte yandan Rusya'nın en sağlam müttefiklerinden biri olan Çin'den de benzer bir açıklama geldi... Çin devlet medyasında yer alan açıklamaları "son dakika" ibaresiyle aktaran Reuters haber ajansı, Çin lideri Şi Cinping'in de müzakereleri desteklediğini duyurdu.

Çin lideri Şi Cinping, "Rusya'nın Ukrayna ile diyalogunu destekliyoruz" dedi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü. Xi Jinping, Pekin Kış Olimpiyatları'nın açılış törenine katılmak üzere Çin'e geldiği için Putin'e bir kez daha şükranlarını dile getirerek, Rus sporcuları madalya sıralamasında ikinci sırada yer almalarından dolayı tebrik etti. Putin, Kış Olimpiyatları'nın başarısı ve Çin kafilesinin olağanüstü performansı nedeniyle tüm Çin halkına sıcak tebriklerini iletti.

İKİ LİDER UKRAYNA'YI GÖRÜŞTÜ

İki lider görüşmede Ukrayna konusunu da ele aldı. Putin, Ukrayna sorununun tarihsel enlem ve boylamını ve Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki özel askeri operasyonlarının durumunu ve konumunu anlattı. Putin, ABD ve NATO'nun uzun süredir Rusya'nın makul güvenlik endişelerini görmezden geldiğini, defalarca taahhütlerinden caydığını söyledi ve Rusya'nın kırmızı çizgisine meydan okuyarak askeri konuşlandırmayı doğuya doğru ilerletmeye devam ettiğini belirtti.

Putin ayrıca Rusya'nın Ukrayna ile üst düzey müzakereler yürütmeye hazır olduğunu da söyledi. Xi Jinping, son zamanlarda Ukrayna'nın doğusunda uluslararası toplumun büyük ilgisini çeken hızlı değişimlerin meydana geldiğine dikkat çekti.

[old_news_related_template title="Lavrov: Ukrayna'daki hükümeti tanıma ihtimalimiz yok" desc="Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik dün başlayan işgali bugün de şiddetini artırarak sürerken, Rusya'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/uq6y3t7h75lffkltikkl5uw5vi_16_9_1645785537.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/lavrov-ukraynadaki-hukumeti-tanima-ihtimalimiz-yok-6974014/"]

[old_news_related_template title="Sosyal medyayı ayağa kaldıran görüntüler: Rus tankı otomobili ezdi" desc="Rusya ile Ukrayna arasında dün başlayan savaşta kan donduran görüntüler geliyor... Sosyal medyada paylaşılan bazı videolarda Rusya ordusuna ait olduğu iddia edilen bir tankın sivil otomobili ezdiği görülüyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/ekran_16_9_1645786537.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/sosyal-medyayi-ayaga-kaldiran-goruntuler-rus-tanki-otomobili-ezdi-6974055/"]