Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 4’üncü günü girerken, Rusya ve Ukrayna müzakere konusunda anlaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülü mesaj ile söz konusu müzakerelere değinerek, “Açıkçası her zaman olduğu gibi Belarus'taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli. Böylelikle Ukrayna vatandaşlarının, Ukrayna Devlet Başkanı olarak savaşı durdurmaya çalışmadığım konusunda tek bir şüphesi olmayacak” dedi.

"BELARUS'TAN FÜZELERİN, UÇAKLARIN UÇMASINI İSTEMİYORUM"

Müzakereler konusunda Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı telefon görüşmesiyle ilgili konuşan Zelenskiy, “Aleksandr Lukaşenko ile telefon görüşmesi yaptım. Onunla 2 yıldır konuşmamıştık ve bugün uzun uzun konuştuk. Belarus'tan Ukrayna'ya füzelerin, uçakların, helikopterlerin uçmasını istemiyorum. Belarus’tan, Ukrayna’ya asker girmesini istemiyorum dedim. Bana bu konuda güvence verdi” ifadelerini kullandı.

MÜZAKERE İÇİN ANLAŞMA SAĞLANMIŞTI

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 4’üncü günü girerken, Rusya ve Ukrayna müzakere konusunda anlaşmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelesnkiy’nin telefonda görüştüğü ifade edilerek şöyle denilmişti:

* Ukraynalı delegenin Rus delegelerle herhangi bir ön koşul olmadan Ukrayna-Belarus sınırındaki Pripyat Nehri yakınında görüşmeye karar verdiler. Lukaşenko, Ukraynalı delegelerin seyahati boyunca, görüşmeler esnasında ve delegelerin dönüşüne kadar uçakların, helikopterlerin, roketlerin Belarus topraklarında oldukları yerde kalacaklarına dair sorumluluk aldı.

GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

Rusya ile Ukrayna’nın gerçekleştirmesi beklenen görüşmelerle ilgili açıklama yapan Belaruslu yetkili Voskresenskiy, tarafların görüşmesinin Belarus’un Gomel bölgesinde sabah saatlerinde gerçekleşeceğini belirtti. Voskresenskiy, Ukrayna heyetinin görüşme yerine, güvenlik sebebiyle Polonya üstünden gideceğini kaydetti.

UKRAYNA İSTANBUL’DA DİRETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da arabuluculuk yapmaya çalıştığı görüşmeler ile ilgili Ukrayna lideri Zelenskiy çok sert ifadeler kullanmıştı. Görüşmelerin Belarus’ta yapılmasına adeta ateş püsküren Zelenskiy, Minsk yönetimine seslenerek, “Eğer bölgenizden saldırgan bir eylem olmasaydı, Minsk'te konuşabilirdik… görüşmeler için diğer şehirler mekan olarak kullanılabilir. Elbette barış istiyoruz, görüşmek istiyoruz, savaşın bitmesini istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü – Ruslara buraları teklif ettik” demişti.

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı... Ukrayna heyeti Belarus sınırına gidiyor" desc="Rusya ile Ukrayna arasında perşembe günü başlayan savaşta ölü ve yaralı sayısı artmaya devam ederken dikkat çekici olay yaşandı. Rus haber ajanslarının 'son dakika' ibaresiyle yayınladığı haberlerde Moskova'dan yetkililerin Ukrayna'dan bir heyetin müzakere için Belarus'a gittiğine yönelik ifadeleri aktarıldı. Müzakere kararı hakkında açıklama yapan Zelenskiy, 'Sonuç çıkacağına inanmıyorum ama deneyelim' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/27/iecrop/zelenskiy-reuters1_16_9_1645966613.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-ukrayna-heyeti-belarusa-gidiyor-6978015/"]

[old_news_related_template title="Avrupa'da kritik 'Rusya-Ukrayna Savaşı' toplantısı: Topyekûn bir savaşla karşı karşıyayız" desc="Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklama yaptı. Borrell, 'Topyekûn bir savaşla karşı karşıyayız' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/27/iecrop/leyen-iha-sozcu_16_9_1645980496.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/avrupada-kritik-rusya-ukrayna-savasi-toplantisi-topyekun-bir-savasla-karsi-karsiyayiz-6978277/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna Ombudsmanı Denisova: 210’dan fazla sivil hayatını kaybetti" desc="Ukrayna Ombudsmanı Lyudmila Denisova, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 210’dan fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Anna Malyar ise Rusya'nın 4 bin 300 asker ve 146 tank kaybettiğini açıklarken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Rusya'nın saldırısını meşrulaştırmak için soykırım kavramına 'sığındığı' gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/27/iecrop/kievv-reuters1_16_9_1645972582.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-ombudsmani-denisova-210dan-fazla-sivil-hayatini-kaybetti-6978122/"]

[old_news_related_template title="Ukrayna-Rusya savaşında yeni gelişme: Kiev'i işgal etmeye çalışan birlikler yok edildi" desc="Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya-Ukrayna arasında alınan müzakere kararının ardından, “Rusya ile ön koşulsuz ultimatomsuz bir görüşme zaten zafer demektir” dedi. Kuleba, 'Putin, hiçbir hedefine ulaşabilmiş değil. Rusya hiçbir kenti ele geçirebilmiş değil. Kiev'i işgal etmeye çalışan birlikler yok edilmiştir' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/27/iecrop/ukrayna-kuleba-iha1_16_9_1645972102.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-rusya-savasinda-yeni-gelisme-kievi-isgal-etmeye-calisan-birlikler-yok-6978107/"]