CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını Meclis'te düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

"BU SONUÇLAR EĞİTİMİN İÇİNDE BULUNDUĞU İÇLER ACISI DURUMU ORTAYA KOYUYOR"

Devlet Bahçeli'nin "Taban puan kaldırılsın" çıkışıyla AKP ve YÖK tarafından bir talimat olarak algılandığını ve taban puan kaldırıldığını hatırlatan Kaya, şöyle konuştu:

*Taban puan kaldırılarak öğrencilere verilen çek karşılıksız çıktı. Taban puanın kaldırılması öğrencilerin lehine herhangi bir düzenleme getirmediğini yaşayarak gördük.

*Bu sonuçlar eğitimin içinde bulunduğu içler acısı durumu ortaya koymaktadır. hiçbir test grubunda başarı ortalamasının yüzde 50'ye bile ulaşamamıştır.

*Bu sistem matematiği çözemeyen, kendi dilini bilmeyen, tarihine yabancı, coğrafyasına uzak bireyler yetiştirmektedir.

*Temel eğitim ve zorunlu eğitim süresince eğitimin niteliğini artırılmadan, eğitimdeki eşitsizlikler ortadan kaldırılmadan, her öğrencinin parasız nitelikli, bilimsel, laik ve kamusal eğitim hakkı garanti altına alınmadan, eğitim ve istihdam arasında sağlıklı ilişkiler kurulmadan her ile üniversite açarak, barajı kaldırarak ve herkesi sözde üniversiteli yaparak eğitimde sorunları çözmek mümkün değildir.

"UZMAN GÖRÜŞÜNE BAŞVURUN"

Tercih yapılırken bir uzmandan destek alınmasının son derece önemli olduğunun altını çizen Kaya, "Bu sene sınava girenlerin sayısı arttığı için puanla sıralama arasındaki açı farkı büyüdü. Yani aldığınız puanla sıralamanız arasında ciddi bir değişiklik olacak. Sınava girenlerin artması, geçen seneki tercih algoritmasını tamamen değiştirdiği için tercihlerde mutlaka uzman görüşüne başvurulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"ÖĞRENCİLERİ CEMAAT VE TARİKAT YURTLARINA MAHKUM BIRAKMAYIN"

AKP ve MHP'ye çağrıda bulunan Kaya, "Yurt sorunu öğrencilerimizin sorunu olmaya devam edecek. Hiç zaman geçirilmeden barınma sorunu yaşamayacağını öğrenci ve ailesinin bilmesi lazım. Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin tamamının ihtiyacının devlet tarafından karşılanması lazım. Asla cemaat ve tarikat yurtlarına öğrencilerin mahkum bırakılmaması lazım." şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="YKS kontenjan kılavuzu yayınlandı: Üniversite 2022 kontenjanları..." desc="18-19 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen 2022 YKS yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzu ÖSYM tarafından yayınlandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/19/iecrop/sinavlar2-shuttr_16_9_1595357011_16_9_1658216130.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/egitim/yks-kontenjan-kilavuzu-yayinlandi-universite-2022-kontenjanlari-7257111/"]