İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Avrupa ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargonun Türkiye için yeni fırsat yarattığını belirterek; Rusya'da Türk ürünlerine ciddi talep oluştuğunu ayrıca birçok AB firmasının da Rusya'ya Türkiye üzerinden ürün satmayı planladığını söyledi.


Tecdelioğlu, savaşı hiçbir şekilde tasvip etmemeleri ile birlikte Tavyvan-Çin krizinin de Türkiye için fırsat doğurabileceğini belirterek, bu konuda da çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Tecdelioğlu'nun verdiği bilgiye göre, ilk yedi aydaki ihracatı yüzde 33 artışla 8.9 milyar dolar olarak gerçekleşen demir ve demir dışı metaller sektörünun Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 6,2 seviyesinde bulunuyor.

RUSYA KAYNAKLI TALEP OLUŞUYOR


Cuma akşamı gazetecilere sektördeki gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulunan Tecdelioğlu, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Türkiye'ye Rusya kaynaklı ciddi bir talep oluşmaya başladığını belirterek şöyle konuştu:

"Rusya’nın ithalatına ve ona ambargo uygulayan ülkelerle ilgili tablolara baktığımızda, bizim için çok büyük bir talep çıkıyor. Almanya’dan, İtalya’dan, Fransa’dan alamadıklarını bizden alıyorlar. Ayrıca birçok AB firması Rusya'ya Türkiye üzerinden ürün satmayı planlıyor. Onlar Türkiye’yi bir depo ve köprü olarak kullanmak istiyorlar, diğer yandan Ruslar da tedariki Türkiye’den yapmak istiyor. Türkiye sanayisi ve ihracatı için tarihi bir fırsat."

Birçok Avrupalı firmadan Türkiye üzerinden mal satmak ile ilgili talepler geldiğini belirten Tecdelioğlu, "Bu konuyla ilgili Türkiye'yi hem lojistik anlamda kullanmak isteyen, hem de şirket olarak Rusya'ya tedariği Türkiye'den yapmak isteyen bakırda, alüminyumda, mutfak eşyalarında, makina sektöründe talepler gelmeye başladı" dedi.

Tecdelioğlu ayrıca Avrupa ülkelerinde kış aylarında Rusya kaynaklı olarak beklenen enerji sıkıntısına işaret ederek, bunun Avrupa sanayisinde üretim aksamalarını berabernide getirebileceğine dikkat çekti. Tecdelioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın fabrikaların durmasına izin vermeyecek bir planlama yapması halinde bu gelişmelerin Türkiye'ye ihracatta yeni fırsat kapıları açacağını söyledi.

TAYVAN ÇİN KRİZİ TÜRKİYE’YE FIRSAT DOĞURABİLİR


Rusya'nın yanında Tayvan ve Çin arasındaki kriz ile ilgili olarak da ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Tecdelioğlu, "Çin'in Tayvan'ın etrafını tatbikat amacıyla ablukaya aldığı günleri geçiriyoruz. Bu durum otomotiv, makine ve beyaz eşya gibi dünyadaki ana sektörleri ürküttü ve korkuttu. Çin’e ve Uzakdoğu’ya bağımlı Avrupa, ciddi anlamda alternatif bir ülke bulmak zorunda. Burada da Türkiye için önemli fırsatlar doğabilir... Bazı fırsat sinyalleri alıyoruz" diye konuştu. (REUTERS)

[old_news_related_template title="İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi temmuzda düştü" desc="İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, temmuzda 50 oldu. Endeks hazirandaki 51,8 seviyesine göre azaldı ve eşik değer olan 50 seviyesine inmiş oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/08/iecrop/132825_16_9_1646727227_16_9_1659945233.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/iso-turkiye-ihracat-iklimi-endeksi-temmuzda-dustu-7294921/"]