Rusya'ya dönük ekonomik ve finansal yaptırımların pek çok ekonomiyi zora sokması nedeniyle batı ülkeleri bazı yaptırımlardan geri adım atmaya başladı.

Bu yıl, şirketlerin bu ticaretten uzak durmaları nedeniyle Rusya'dan batıya yapılan gübre ihracatı yüzde 24 azalmıştı. Petrol, buğday, doğalgaz ve gübre gibi ürünlerde dünyanın en büyük ihracatçıları arasında bulunan Rusya’nın şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından batılı ülkeler bu ülkeden yapılan ticarete ambargo koymuş, böylece bu ürünlerin fiyatları da artmıştı.

Yaptırımların gıda ve enerji fiyatlarını yükseltmesi ve bunun küresel ekonomiye dönük olumsuz etkileri batı ülkelerinin yaptırımlarda yumuşama sinyalleri vermesine neden oldu. Son olarak Avrupa Birliği ve ABD'nin gıda ve gübre ticaretine ilişkin yaptırımlarda geri adım atmaya başladığına dönük işaretler geldi.

AB'DEN BANKALARA GIDA VE GÜBRE MUAFİYETİ


Avrupa Birliği, küresel gıda ve gübre ticaretindeki darboğazları hafifletmek için Rusya'nın önde gelen bankalarının gerek duyabileceği bazı fonların dondurulmasına ilişkin yaptırımları değiştirmeye karar verdi. Buna göre gübre ve gıda ticareti ile ilişkili bankalara yönelik yaptırımların durdurulması planlanmaya başladı.

Afrikalı liderlerin gıda sorunlarına ilişkin eleştirileri, bu kararın gündeme getirilmesinde etkili oldu. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Karadeniz'deki limanların abluka altında bulunması son dönemde gıda arzına ilişkin sorunları daha da kötüleştirmiş, Rusya'ya dönük yaptırımlar ise gıda ve gübre ticaretinde bozulmaya sebep olmuştu.

AB büyükelçileri tarafından bugün kabul edilmesi beklenen düzenlemeye göre, AB ülkeleri, önde gelen Rus bankaları VTB, Sovcombank, Novikombank, Otkritie FC Bank, VEB, Promsvyazbank ve Bank Rossiya'nın sahip olduğu bloke edilmiş bazı ekonomik kaynakları serbest bırakabilecek.

Mart ayında getirilen yaptırımlarda gıda ticareti önlemlerden muaf tutulmuş ancak pek çok tüccar olası bir yanlış adım atıp ambargo kurallarına takılmamak için Rusya ile gıda ticaretini de durdurmuştu. Alınan önlemlerle Rus limanlarından gerçekleştirilecek gıda ticaretinin de hareketlenmesi hedefleniyor.

'ABD GÜBRE TİCARETİNDEKİ KISITLAMAYI FİİLEN KALDIRDI'


Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gübrelerinin dünya pazarına arzı üzerindeki kısıtlamanın Amerikalılar tarafından fiilen kaldırıldığını belirterek uluslararası gıda pazarlarındaki durumu iyileştirmek için tüm kısıtlamalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Putin dün yaptığı açıklamada "Bildiğiniz gibi, Rus gübrelerinin dünya pazarına arzı üzerindeki kısıtlama Amerikalılar tarafından fiilen kaldırıldı. Durumu içtenlikle iyileştirmek isterlerse, Rus tahıllarının ihracatında da aynı şeyin olacağını umuyorum. "Uluslararası gıda pazarları için zaten hazırız. 30 milyon ton tahıl ihracat potansiyelimiz var ve bu yıl 50 milyon tona ulaşacak" dedi.

ABD GÜBRE TİCARETİNİ TEŞVİK EDİYOR


Geçtiğimiz ay Bloomberg’de yer alan haberde, ABD hükümetinin tarım ve denizcilik şirketlerini Rus gübresi ticaretine teşvik etmeye başladığı belirtilmişti.

Bloomberg'e göre, ABD'nin, Rusya'dan gübre sevkiyatlarını teşvik etme çabaları, “Birleşmiş Milletler'in katılımıyla düzenlenen, Rusya ve Ukrayna'nın gübre, tahıl ve diğer tarım ürünlerinin arzını artırmaya yönelik karmaşık ve zorlu müzakerelerin bir parçası.”

[old_news_related_template title="Almanya enerji devi Uniper’ı kurtarmaya hazırlanıyor" desc="Almanya’nın enerji devi Uniper için hazırlanan kurtarma paketinde sona yaklaşıldığı belirtildi. Alman devletinin şirketten doğrudan hisse alması ve 5 milyar Euro enjekte etmesi bekleniyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/20/iecrop/20220718000764_0_16_9_1658297300.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/almanya-enerji-devi-uniperi-kurtarmaya-hazirlaniyor-7258983/"]

[old_news_related_template title="Rusya, Kuzey Akım 1'de doğalgaz akışına yeniden başlayacak" desc="Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Rus doğalgaz akışının yarın yeniden başlaması bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/20/iecrop/shutterstock_2129598653_16_9_1658229916_16_9_1658293924.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/rusya-kuzey-akim-1de-dogalgaz-akisina-yeniden-baslayacak-7258908/"]