Turizm kenti Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşının ardından 2 ay içinde ev kiralarının fiyatı 5 katına kadar yükseldi. Bazı bölgelerdeki astronomik fiyatlar ise tepki çekti. 2 ay önce 2-3 binden kiracı bulan daireler bugün, 15-20 bin TL'ye kiraya verilebiliyor.

Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, "Bu fiyatların balon olduğuna inanıyorum ama bir denetleme kesinlikle gelmesi lazım" dedi.

Her dönem yerli ve yabancı milyonlarca misafiri ağırlayan turizm kenti Antalya, son dönemde gayrimenkul satışı ve yükselen kira ücretleri ile de dikkat çekmeye başladı. 20 Şubat'ta başlayan Rusya -Ukrayna Savaşının ardından kente hızlı bir göç başladı. Ukraynalılar daha önce tatil için geldikleri Antalya'ya bu kez yerleşmek için gelmeye başladı. Talep fazla olunca kısıtlı sayıdaki gayrimenkul fiyatları hızlı bir yükselişe geçti.

2 AYDA BEŞ KATINA ÇIKTI


Ukrayna ve Rus vatandaşları özellikle Konyaaltı'nın Liman, Hurma, Sarısu, Muratpaşa'nın Lara bölgesinde ya daire kiraladılar, yada satın aldılar. Talebin fazla olmasının yanı sıra, kentte yaşayan yerleşik yabancıların vatandaşlarına aracılık yapması nedeniyle kira fiyatları 2 aya göre beş katına çıktı.

2 ay önce 2-3 bin TL'den alıcı bulan dairelerin bugünlerde kiralık fiyatı, aylık 15-20 bin TL hem de peşin olarak isteniyor. Hurma ve Liman bölgesinde çok evlerin balkon ve camlarında az sayıda satılık veya kiralık yazısının olduğu görüldü.

Kentteki kira artışlarını, sebebini ve yapılması gerekenleri ,Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar değerlendirdi. Çağlar, pandemi döneminde ülke genelinde olduğu gibi Antalya’da da inşaat sektörünün tamamen durduğunu söyledi.

Antalya’da zaten satılık ve kiralık çok az ev olduğunu dile getiren Çağlar şöyle konuştu:

”Bunun üstüne pandemiden sonra, Rusya Ukrayna savaşıyla birlikte bir göç akımı başladı. Fiyatlarda otomatik olarak arttı. Antalya’da yaşayan yabancıların, gelen yurttaşlarına bu fiyatları arttırması sonucu fiyatlar doğal olarak yükseldi.

Şuandaki fiyatlar bir balondur diye düşünüyorum. Bunun sebebi de yabancılar ve emlak sektöründeki ayakçı, kapıcı dediğimiz arkadaşlardır. Dışarıdan kente yerleşen yabancıların, kendi dil, din ve ırkından vatandaşlarına bu evleri rayiç bedel üzerinden kiraya vermeleridir.

Bizim esnafımız kesinlikle fiyatların artması yönünde bir çabaları yoktur hatta daha düşük olmalarını istiyorlar. Biz fiyat sirkülasyonundan kazanırız. Bir kere yüksek satarsan, bir daha yüksek satma şansın olamaz."

'DENETLEME ŞART'


Çağlar, Antalya’nın her bölgesinin rağbet görmesine rağmen en fazla kira artışı olan yerlerin Lara ve Konyaaltı bölgesi olduğunu kaydetti. Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 300’e kadar artışların yaşandığını işaret eden İsmail Çağlar, “Denetlenmenin arttırılması gerekiyor. Öğrencilerimizin, evlenecek gençlerimizin durumunu düşünüyorum. Bunun önüne geçilmesi, birinin dur demesi lazım. Bizde şikayetçiyiz. Ayakçı, değnekçi dediğimiz kişi devlete vergi vermiyor. Devletimizde zarar ediyor” açıklamasını yaptı.

'DAKİKASINDA DOLUYOR'


Antalya’da en düşük kiranın 3-4 binden başladığını ve bölgesine göre 40 bin TL’ye kadar çıkabildiğini ile getiren Çağlar, ”Bu fiyatların balon olduğuna inanıyorum ama bir denetleme kesinlikle gelmesi lazım. Bu aracı kişilerin kayıt altına alınması gerekir. Varsak bölgesinde dahi kiralık ev bulmak zor. Fiyat yüksek olsa da yok. Oturan mevcut çıkıyor, onunda yeri hemen bir dakikada doluyor. Ama fiyatlar bu kadar olmamalı” ifadelerini kullandı.

'BALON PATLAYACAK'


Hurma’da 20 yıldır emlakçılık yapan Mert Aydoğan, şuan bölgede Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının gayrimenkullere ilgi gösterdiğini belirtti.

Şubat ayına kadar en iyi evin 2 bin 500, 3 bin TL civarında kiraya gittiğini hatırlatan Aydoğan, “ Güzelde iş yapıyorduk. Ama 15 Şubat’tan sonra her şey değişti. 2.5,3 bin TL’ verdiğimiz daireyi şuan 15 bin TL’den bir iki yıllık peşin olarak vermek zorunda kalıyoruz. Çünkü mal sahibi öyle istiyor. Bu kısa sürede ne değişti de böyle oldu. Talep çok oldu. Savaşın ilk başladığı günlerde 50-60 tane kiralık ve satılık daire bekleyen müşterimiz vardı. Şunda bugün için fiyatlar yine aynı 10-15 bin TL civarında. Ama ilk dönemdeki talep yok. Bu ev sahiplerinin bir balonu ve bu kısa sürede mutlaka patlayacaktır” dedi.

'FIRSATÇILIK YAPILIYOR'


2 ay içinde fiyatların en az 5 katı arttığını dile getiren Mert Aydoğan şunları söyledi:

“Biz böyle bir şey beklemiyorduk, bu fiyatları 3 yıl geçse bile görmezdik. İşlerimizi de kötü etkiledi ve mutlu değiliz. Bizim vatandaşımız uraya gelip 15 bin TL’ye daire kiralamayacak. Ukrayna’da bu kriz mutlaka bitecek.

Bu kriz bittiğinde, balon patladığında yine yerli halk buraya gelemeyecek. Mal sahibi şimdi 15 bin TL’ye verdiği daireyi 3 ay sonra, 3 -4 bin TL ‘ye verir mi? 4 aylık 140 bin TL’ye peşin daire kiralayanları biliyoruz. Bu bana göre bir fırsatçılık, umarım düzelir. Biz kendi ülkemizde üç gün sonra yabancı mı olacağız."

'KİRALAR ON KATINA ÇIKTI'


7 yıldır Hurma’da kirada oturan Ayşe Doğural, “Bin 500 TL’ye oturuyordum ama ev sahibi evi satılığa çıkardı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Kiralık ev yok bölgede. Olanlarda 10,15-20 bin TL. Kiralar on katına çıktı. Yabancılarla iç iç içe yaşıyoruz, Antalya’yı istila ettiler. Bizim milletimizde fırsatçı, ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

'ÇIKSAK EV BULAMAYIZ'


8 yıldır Liman Mahallesi’nde kirada oturan Mine Ayaz, “Kira ücretlerinde müthiş bir artış oldu. Yüzde yüzün üzerlerinde zamlar oldu. Ev sahipleri uzun süreli kiracılarını çıkarmaya başladı, onun yerine yabancıları alıyor 10,15,20 bin TL’lik fiyatlara. Deli rakamlar. Bir artı bir evin fiyatı 25 bin olamaz, olmamalıdır.

5-6 ay kazanacak ev sahipleri sonra ne yapacaklar. Onlar gidecek, bizler kalacağız. Ülkelerine döndüğünde Türk ev sahipleri ne yapmayı düşünüyor. Bin 150 TL’ydi kiram, 2 bin 500 TL oldu. Ama çok uzun kiracıyım. Artış bende yüzde yüz on yedi oldu. Bizde de tedirginlik var. Bugün dese ki çıkın çıkmak zorundayım. Bu civarda ortalama 8-9 binden aşağı ev bulamam” diye konuştu.

İNSANLAR EV BULAMIYOR


Kiralık ev bulmakta sorun yaşayan Yasemin Özçengel, bazı sorunlardan dolayı yaklaşık 10 aydır ev aradığını ve bütçesine uygun ev bulamadığından dert yandı.

Konyaaltı’nda uygun fiyata ev bulmanın hayal olduğunun altını çizen Özçengel, “Ciddi bir sorun yaşıyoruz. En düşük ev 5 bin TL’den başlıyor, fiyatlar uçmuş durumda. Asgari ücretle geçinen birisiyim. Ev kirası mı vereyim, nasıl geçineyim. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Oğlumun okulundan dolayı daha merkezi yerlere bakıyorum” dedi.

KİRADA OTURAN ATSO BAŞKANI DA İSYAN ETTİ


Öte yandan, kirada oturduğunu belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Ev sahibim ne yapacak, ben de bilmiyorum. 3-4 misline çıkan kiralar, şehirde yaşayanlar için risk oluşturmaya başladı. 1+1'ler 13 bin TL aylık, 12 ay kiraya veriliyor" dedi.

Çetin, artışlara karşı yasal düzenleme önerisinde bulundu.

1+1'LER AYLIK 13 BİN TL'DEN KİRALANIYOR


Antalya'ya yaz döneminde çalışmak için gelenlerin de ev kiralayacağını anlatan Çetin, "Burada yaşayıp, evi olmayan birçok vatandaşımız var; ev kirası ödüyor. Şu anda aldıkları maaşlar belli, ev kiraları neredeyse maaşları geçmiş durumda. Bu Antalya için risk oluşturuyor. Her sektörün çalışanları için bu durum yaşanıyor. Ben de kiracıyım. Ev sahibim ne yapacak, ben de bilmiyorum. 3-4 misline çıkan kiralar, şehirde yaşayanlar için risk oluşturmaya başladı. 1+1'ler 13 bin TL aylık, 12 ay kiraya veriliyor. Oturduğumuz evler 5-6 bin lira, bir kat üstümüz 20 bin liraya kiraya veriliyor" dedi.

'BU BALONUN BİRAZ İNMESİ LAZIM'


Geçen yıl kiraların arttığını, bir de üzerine savaş maliyetinin eklendiğini dile getiren Çetin, "Bu da şehirde yaşayanlar, sabit gelirliler için dayanılacak durum değil. Gerçekten karşılanması güç rakamlara doğru çıkıyor. Buna biraz balon diyorum, bu balonun biraz inmesi lazım. Bir de 12 aylık peşin ödeniyor. Ukrayna'dan gelmiş, 12 aylık peşin ödüyor, 12 ay sonra dönecek demektir. Mülk sahiplerinin gelir dengesini de bozacak, seneye bu kiraları bulamayacaklar. Onun için iyi düşünerek, bu kiralar belirlenmelidir" diye konuştu. (DHA)

[old_news_related_template title="Vatandaş konut krizine çözüm beklerken, hükümet yabancıya konut satana destek verecek" desc="Konut fiyatları ve kira bedelleri çıldırırken hükümetten vatandaşın konut krizine yönelik çözüm üretmek yerine gayrimenkul şirketlerine yeni destekler geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, yabancıya konut satana devlet desteği verilecek. İşte o destekler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/21/iecrop/shutterstock_1087033916_16_9_1650542243.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/vatandas-konut-krizine-cozum-beklerken-hukumet-yabanciya-konut-satana-destek-verecek-7088301/"]

[old_news_related_template title="Vatandaş kiralardaki çılgınca artışa isyan etti" desc="BETAM verilerine göre, 2022 Ocak'ta yıllık yüzde 77,8 oranında artan ülke genelindeki ortalama kiralık daire fiyatları, yılın ikinci ayında yıllık yüzde 84,2 yükseldi. Bu oran İstanbul'da yüzde 112,3, Ankara'da yüzde 106,7, İzmir'de ise yüzde 74 oldu. Kira artışı, zamlar altında adeta can çekişen yurttaşları daha da zora sokar hale geldi. Temel hakların en başında gelen barınma hakkının bu kadar zor hale gelmesine isyan eden vatandaşlar, 'Kiralarda çok büyük artış oldu. Resmen vicdansızlık' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/16/iecrop/detay-kopya-1_16_9_1650087966.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/vatandas-kiralardaki-cilginca-artisa-isyan-etti-7077814/"]

[old_news_related_template title="Ev almak konut kredisiyle de imkânsız: Aylık taksitler 21 bin TL'den başlıyor" desc="Merkez Bankası verilerine göre, ülke genelinde 120 metrekare bir evin ortalama fiyatı 1 milyon lirayı aştı. Bu tutar İstanbul'daki evler için 1 milyon 660 bin liraya yükselmiş durumda. Peki bugün krediyle ev almak için ne kadarlık bir birikim gerekiyor, konut kredi faizleri ve taksit tutarları ne durumda?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/20/iecrop/shutterstock_250264204-2_16_9_1650448643.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ev-almak-konut-kredisiyle-de-imkansiz-aylik-taksitler-21-bin-tlden-basliyor-7085764/"]