İşçi işveren ve hükümet tarafından ortak karar ile 2023 yılı asgari ücretinin belirlenmesi hedeflenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısı bugün saat 14.00'te başlayacak.


Komisyonun ilk toplantısı 7 Aralık'ta ikincisi 14 Aralık'ta yapıldı. Üçüncü toplantı için ise ilk olarak 21 Aralık tarihi öngörülmüş ancak tarih bugüne alınmıştı.

Komisyon görüşmelerde işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) hükümeti ise Çalışma Bakanı Vedat Bilgin temsil ediyor.

TÜRK-İŞ 7 BİN 785 TL'LİK AÇLIK SINIRINI HATIRLATMIŞTI


Asgari ücret 2022 için net 4 bin 253 TL olarak belirlenmiş, yılın ortasında ise tekrar artış yapılarak yaklaşık 5,500 TL'ye yükseltilmişti. Ayrıca 2022 başından geçerli olmak üzere asgari ücrette damga vergisi ve asgari ücrete kadar tüm çalışanlar için gelir vergisi kaldırılmıştı.

İşçi tarafı ayrıca asgari ücretin vergilendirilmesine ilişkin düzenleme yapılması gerektiğini de savunuyor. Bakanlık verilerine göre özel sektör çalışanlarının yüzde 37'si asgari ücretli.

Türk-İş Başkanı Atalay asgari ücrette kırmızı çizgilerinin 7 bin 785 TL olduğunu söylese de, henüz diğer katılımcılar bir rakam telaffuz etmedi. 

TARAFLARIN BUGÜN UZLAŞMASI BEKLENİYOR


Seçimin en geç Haziran 2023'te gerçekleşecek olması, yüzde 85 seviyesindeki enflasyona doğrudan ve dolaylı etkileri nedeniyle asgari ücret, EYT ile memur ve emeklilere yapılacak fiyat artışları piyasada izlenmeye devam ediliyor.

Ayrıca sürecin Hazineye ve İşsizlik Sigortası Fonu'na etkileri de izleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Bilgin ile geçen ay asgari ücret ve EYT işveren maliyetleri için görüşmüştü.

EYT nedeniyle işverenlerin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükü için uygun finansman koşullarıyla Hazine Destekli KGF kefaleti çalışılırken ayrıca emekli çalışanlar ile emekli olmayan çalışanlar arasındaki SGK prim farkının ortadan kaldırılması planlanıyor.

Komisyon katılımcıları üçüncü toplantı olan bugün itibarıyla oybirliği ile asgari ücretin belirlemeyi hedeflediklerini söylüyor. (REUTERS)

[old_news_related_template title="Asgari ücretliler ülkesi olduk" desc="Asgari ücret ile ortalama ücret makası gittikçe daralırken Türkiye ucuz işçi cennetine dönüşüyor. Çalışanların yüzde 48.7’sinin maaşı asgari ücret veya ona komşu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/19/07-manset-isci.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/asgari-ucretliler-ulkesi-olduk-7530684/"]

[old_news_related_template title="Bakan Bilgin'den kritik toplantıya saatler kala yeni asgari ücret açıklaması" desc="Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Komisyonu toplantısı öncesi, yeni asgari ücret, 3600 ek gösterge ve EYT çalışmalarıyla ilgili açıklamada bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/19/bilgin.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/bakan-bilginden-kritik-toplantiya-saatler-kala-yeni-asgari-ucret-aciklamasi-7530699/"]

[old_news_related_template title="Bakan Bilgin: Salı günü asgari ücrette uzlaşma sağlanacağına inanıyorum" desc="Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda asgari ücret ve EYT düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/18/aa-20221218-29769918-29769914-calisma_ve_sosyal_guvenlik_bakani_bilgin_erzurumda_is_insanlariyla_bulustu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/bakan-bilgin-sali-gunu-asgari-ucrette-uzlasma-saglanacagina-inaniyorum-7529489/"]