Çin’in 2018’de plastik çöp ithalatını yasaklamasının ardından “Avrupa’nın yeni çöp tenekesi” olarak tanımlanmaya başlayan Türkiye’de halkın geri dönüşümle nasıl zehirlendiğini İnsan Hakları İzleme Örgütü gecen hafta yayınladığı bir raporla ortaya koydu. “Sanki Bizi Zehirliyorlar: Türkiye’de Plastik Geri Dönüşümünün Sağlık Üzerindeki Etkileri” başlıklı 89 sayfalık raporda, Türkiye’de hükümetin plastik geri dönüşümünün sağlık ve çevre üzerindeki etkilerini ele almakta etkisiz kalmasının, sağlık hakkı üzerindeki olumsuz sonuçları belgelendi.

HABER VERMEDEN DENETLEYİN

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geri dönüşüm tesislerine önceden haber vermeksizin etkin ve düzenli denetimler gerçekleştirmeli; yasalara aykırı olarak ev ve okulların yakınında bulunan tesisleri kapatmalı. Sağlık Bakanlığı, plastik geri dönüşüm tesislerinin yakınındaki mahallelerde sağlık etki değerlendirme çalışmaları yürütmeli.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yaptığı mekansal analize göre, Adana ve İstanbul’daki plastik geri dönüşüm tesisleri, konutlara, okullara çok yakın olmasına rağmen ruhsat alabiliyor.

AB kullanıp bize atıyor


Türkiye, 2020 ile 2021 yıllarında 27 üyeli Avrupa Birliği’nin geri dönüştürmediği tüm plastik çöpünün neredeyse yarısını ithal etti. Türkiye Avrupalıların kullanıp attığı plastik çöpün geri dönüşüm merkezi haline getirildi. 2016 ile 2020 arasında Türkiye’nin plastik ithalatı yüzde 1.200 artarak yıllık 450 bin tona ulaştı.