Rusya-Ukrayna savaşı petrol, gaz ve kömür ithalatının faturasını yükseltirken Çin, haziranda Rusya’dan aldığı enerji kalemlerinde bir yıl öncesine kıyasla yüzde 72 daha fazla harcama yaptı.

Bloomberg’in haberine göre bugün yayımlanan gümrük verileri Çinli alıcıların toplamda 6,4 milyar dolar ödediğine işaret ediyor. Çinli alıcılar geçen yılın aynı ayında 3,7 milyar dolar harcama yapmıştı.

ÇİN DÖRT AYDA 25,3 MİLYAR DOLAR ÖDEDİ


Söz konusu meblağ Çin’in mart-haziran arasında Rus enerjisine yaptığı toplam harcamayı 25,3 milyar dolara çıkardı. Pekin, 2021’in aynı dört aylık döneminde iki kat daha az ödeme yaparak 13,5 milyar dolar harcamıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı nedeniyle birçok ülke Rus ürünlerini almaktan kaçınırken Çin stratejik müttefikinden bazen indirimli fiyatlardan daha fazla enerji satın alıyor.

Finlandiya merkezli bağımsız araştırma şirketi Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (Centre for Research on Energy and Clean Air) geçen ay yayımladığı rapora göre Çin savaşın başlangıcından bu yana petrol, doğalgaz ve kömür açısından Rusya’nın kasasını başka herhangi bir ülkeden daha fazla doldursa da Pekin’in harcamaları bir blok olarak Avrupa Birliği’nin harcamalarına kıyasla hâlâ çok az.

Enerji üretimi için gerekli yakıtlar açısından alıcıların sırtını Rusya’ya daha fazla yaslaması nedeniyle bir önceki aya kıyasla Çin haziranda Rusya’dan kömür ve doğalgaz ithalat hacmini artırdı. Öte yandan Çin, Rusya’dan ham petrol alımını azalttı.

ÇİN’İN EN BÜYÜK PETROL TEDARİKÇİSİ RUSYA


Ancak buna rağmen Reuters’ın haberine göre Çinli alıcıların daha düşük fiyattan satılan Rus petrolünü tercih etmesiyle Rusya üst üste ikinci ayda da Çin'in en büyük petrol tedarikçisi oldu.

Çin Gümrük İdaresi'nin verilerine göre Çin, sevkiyatı daha maliyetli olan Suudi petrolünün ithalatını düşürdü. Çin'in ithal ettiği, deniz yoluyla ve Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu petrol boru hattı üzerinden gönderilen Rus petrolü haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 7,29 milyon ton oldu.

Çin'in Rus petrol ithalatı Mayıs'ta varil başına günde yaklaşık 2 milyona çıkarak rekor seviyeyi görmüştü. Bu rakam haziranda varil başına günde 1,77 milyona düştü.

Çin, Suudi Arabistan'dan ise haziranda geçen yıla kıyasla yüzde 30 düşüşle 5,06 milyon ton petrol ithal etti. Çin'in Suudi Arabistan'dan petrol ithalatı mayısa göre günde varil başına 1,84 milyon azalmış oldu.

KÖMÜR VE DOĞALGAZ İTHALATI DA ARTTI


Öte yandan Bloomberg’in aktardığına göre Çin’in, Rusya'dan yaptığı toplam kömür ithalatı, geçen yılki 5 milyon tona ve mayıstaki 4,7 milyon tona kıyasla 5,3 milyon tona yükseldi.

Sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatıysa geçen yılki 321 bin tona ve mayıstaki 397 bin tona kıyasla 521 bin tona yükseldi.

[old_news_related_template title="Çin ve Rusya’dan işbirliği vurgusu" desc="Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde iki ülkenin işbirliğinin gelişimini sürdürmek için istekli olduklarını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/15/iecrop/cin-ihaa_16_9_1655317108.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cin-ve-rusyadan-isbirligi-vurgusu-7196154/"]

[old_news_related_template title="AB ve ABD'den Rusya'ya yönelik yaptırımları hafifletme sinyali" desc="Batının Rusya'ya dönük yaptırımları hafifletmeye başlattığına ilişkin sinyaller arttı. AB ülkelerinin Rus bankalarına dönük bazı kısıtlamaları kaldıracağı öğrenilirken Putin ABD'nin gübre ticaretine izin verdiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/20/iecrop/rusya-reuters-1_16_9_1655229680_16_9_1658305011.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ab-ve-abdden-rusyaya-yonelik-yaptirimlari-hafifletme-sinyali-7259129/"]