Çin hükümeti, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyarete yanıt olarak Tayvan ile ticaretin bir kısmını durdurdu. Tayvan medyası da pazartesi günü Çin'in 100'den fazla tedarikçiden gıda ithalatını yasakladığı yönünde haberler yayımlamıştı.

Çin Gümrük Genel İdaresi bugün yaptığı açıklamada, geçen yıldan bu yana ürünlerde tespit edilen pestisit kalıntısı ve corona virüsü nedeniyle dondurulmuş balık paketleri ile bazı balık ve meyvelerin ithalatının askıya alındığını söyledi.

Çin Ticaret Bakanlığı ise yaptığı başka bir açıklamada, ilgili kanun hükümlerine göre doğal kum ihracatını yasakladığını söyledi. Ancak açıklamada, Pelosi'nin ziyaretine ve bununla bağlantılı olası ekonomik yaptırım ihtimaline değinilmedi.

ÇİN DAHA ÖNCE DE YASAKLAMIŞTI


Pekin, siyasi meseleler yüzünden daha önce de Tayvan'ın tarım endüstrisini hedef almıştı. Çin geçtiğimiz yıl Tayvan'dan ananas, balmumu ve şekerli elma ithalatını durdurmuştu.

Tayvan'da üretilen meyvelerin çoğu yurt içinde tüketilirken, ihracatın büyük çoğunluğu Çin'e yapılıyor. Güney Tayvan'ın tarım yapılan bölgeleri de Tayvan'ın bağımsızlığını destekleyen Tsai Ing-wen'in Demokratik İlerleme Partisi'nin kaleleri olarak görülüyor.

İKİ BÖLGE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ BÜYÜYORDU


Çin, Tayvan'ın en büyük ticaret ortağı olarak görülüyor. İki ülke arasındaki ticaret, geçen yıl yüzde 26 artarak 328,3 milyar dolara ulaşmıştı. Çin gümrük verilerine göre, adadan yapılan ihracatın ithalatı aşmasıyla Tayvan bu ülkeye karşı 172 milyar dolar dış ticaret fazlası vermişti.

İthalatçı pozisyonda olan Pekin, Tayvan ürünlerine yaptırım uygulayarak bu avantajını kullanabilirken, Tayvan ise Çin'in yarı iletken tedarikinin önemli bir bölümünü karşılıyor.

[old_news_related_template title="Çin ve ABD arasında kriz çıkaran ziyaret: Pelosi, Tayvan lideriyle görüştü" desc="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Çin ve ABD arasında krize yol açan ziyaretinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/03/iecrop/pelosi-reuters_16_9_1659501643.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cin-ve-abd-arasinda-kriz-cikaran-ziyaret-pelosi-tayvan-lideriyle-gorustu-7285204/"]

[old_news_related_template title="Çin’den Pelosi ziyaretine sert tepki: ‘Bu ateşle oynamaktır, çok tehlikeli bir girişimdir" desc="ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti hakkında Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ‘‘Dünyada sadece bir Çin vardır, Tayvan Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu ateşle oynamaktır, çok tehlikeli bir girişimdir” denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/02/iecrop/2022-08-02t164317z_1310774516_rc2gov9ccg22_rtrmadp_3_usa-china-taiwan-1_16_9_1659460339.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cinden-pelosi-ziyaretine-sert-tepki-bu-atesle-oynamaktir-cok-tehlikeli-bir-girisimdir-7284781/"]