Eczacıların kârlılık oranlarını da belirleyen ilaç fiyat kararnamesi açıklandı.

Kararnamede temmuz ayında yapılan güncelleme, eczacıların taleplerini karşılamadı.

Düzenlemenin şartları iyileştirmediğini ve taleplerini karşılamadığı belirten eczacılar, eylem yapacaklarını açıkladı.

'İŞ BIRAKMAYA GİDEN SÜRECİN BAŞLANGICI'


SÖZCÜ'ye konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, şöyle dedi:

"Konya’da bir ay önce, 54 Eczacı Odası ve Türk Eczacıları Birliği ile birlikte aldığımız eylemlilik sürecine giriş ile alakalı bir kararımız vardı. Sonrasında Sağlık Bakanı ile görüşmemiz oldu. Temmuz ayında küçük bir düzenleme yapıldı ilaç fiyat kararnamesinde.

Ancak bizim taleplerimizi karşılayan bir düzenleme, güncelleme asla olmadığı için, biz eylemlilik sürecimizle ilgili daha önce aldığımız kararı aşama aşama uygulamaya koyacağız.

Bu en sonunda da iş bırakmaya kadar gidebilecek bir sürecin başlangıcı diye söyleyebiliriz."

‘YAŞAMA ŞANSIMIZ KALMADI’


Eczacıların ekonomik açıdan büyük sıkıntılar yaşadığını ve masraflarını karşılamakta güçlük çektiğini söyleyen Özcan, "Ekonomik anlamda çok büyük sıkıntı içinde olduğumuz için bu kararı aldık" dedi.

Özcan, eczacıların neden böyle bir ekonomik sıkıntı içine düştüklerini ise şöyle anlattı:

"Çünkü, 13 yıl öncesinden bir ilaç fiyat kararnamesi var. Bu ilaç fiyat kararnamesi, eczacıların kârlılık oranlarını da belirleyen bir kararname.

Kararnamede, eczacıların kârlılık baremleriyle alakalı olarak 13 yıl öncesinde belirlenmiş TL baremleri var. İlaç fiyatları yükseldikçe, eczacının kârlılığının azaldığı bir düzenleme bu. Her ilaç zammıyla daha pahalı ilaç satışına geçtikçe, eczacının kârlılığı da zaman içerisinde sürekli azalır hale geldi."

'SİSTEM BİZİM AÇIMIZDAN TIKANMIŞ DURUMDA'


Bu düzenlemeye göre, 200 TL’nin üzerindeki her ilaç için eczacının kârlılığının yüzde 13 olduğunu belirten Özcan, şöyle devam etti:

"Bu yüzde 13 üzerinden, eczacı şu anda bu enflasyon ortamında, maliyetleri çok arttığı için, ne kirasını ne eleman maaşlarını ne de diğer giderlerini ödeyebilme durumunda değil maalesef.

Artık sistem bizim açımızdan tıkanmış durumda. Bu baremler 13 yıl öncesinin baremleri. 200 TL 13 yıl öncesinde belirlenen 200 TL’ye göre düşünülmüş.

13 yıl öncesindeki 200 TL olan bir şey, şu an aynı şekilde değerlendirilebilir mi? Tabi ki değerlendirilemez.

Biz istediğimiz o baremlerin enflasyon oranında güncellenmesi. Yoksa bizim yaşama şansımız artık kalmadı. O yüzden de bu süreç aşama aşama gidecek bir süreçtir. Bunun en sonunda iş bırakma eylemi planlanıyor."

[old_news_related_template title="Her beş ilaçtan biri bulunamıyor" desc="Son dönemde kalp, tansiyon ve şeker hastalarının yaşadıkları ilaca erişim sorunu daha da arttı. Bazı ilaçlarda da SGK'nın karşıladığı tutarın daha fazlasını hastalar kendi cebinden ödemek zorunda kalıyor. İflasın eşiğine geldiklerini belirten eczacılar ise eylem hazırlığında." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/01/iecrop/shutterstock_717437125-2_16_9_1656661978.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/her-bes-ilactan-biri-bulunamiyor-eczaneler-iflasin-esiginde-7224907/"]

[old_news_related_template title="İlaçta bitmeyen yokluk" desc="Geçen ay tüm ilaçlara yapılan kur zammı sonrası hâlâ kanser, diyabet ve bazı tansiyon ilaçları bulunamıyor. Zam öncesi yüzde 20 olan ilaç yokluğu, zam sonrası ancak yüzde 15'e inebildi. Haziranda ilaçlara yapılacak yüzde 15-25 aralığındaki yeni bir zam beklentisinin, ilaç yokluğunu sürdürdüğü belirtildi. SGK'dan geri ödeme alabilmek için mahkemeye başvuran kanser hastalarının sayısının da arttığı tahmin ediliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/30/iecrop/shutterstock_1281072733-2_16_9_1648623810.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ilacta-bitmeyen-yokluk-7042532/"]