Yeni sezon için tahmini fındık rekoltesinin 729 bin-759 bin ton aralığında olacağının açıklanmasının ardından, üreticiye verilecek fındık fiyatlarının ne olacağı merak ediliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Fındık fiyatı 4 doların TL karşılığı olmalı ve bu fiyat dolar kuruna endekslenmelidir. Uyarıyoruz: Kimse başka hesap yapmasın” dedi.

Fındıkta açıklanan rekolteyi de değerlendiren Torun, “Rekolte yüksek gelecek diyerek sakın ola fındık fiyatını düşürmek için kılıf uydurmayın. Fındığın rekolte tartışmalarına, algı oyunlarına yedirmeyin” diye konuştu.

'ÜRETİCİLER SIKINTILARIYLA BAŞ BAŞA' VURGUSU


Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, yazılı bir açıklama yaptı.

"Ordu başta olmak üzere Karadeniz'in en önemli geçim kaynaklarından olan, ihraç ürünümüz fındıktaki sorunlar ve belirsizlikler bir türlü bitmiyor" diyen Torun, "20 yıllık devri iktidarlarında, fındık üretiminde gerekli planlamayı yapmayan, fındıkta bir devlet politikası oluşturamayan ve üretime yeterli desteği vermeyen iktidar, maalesef üreticileri sıkıntılarıyla baş başa bırakmaya devam ediyor" dedi.

'REKOLTEYİ KILIF YAPMAYIN'


Fındıkta hasat süreci yaklaşırken, rekolte tahminlerinin de açıklandığına dikkat çeken Torun, "759 bin ton rekolte tahmini ile geçen yıla oranla önemli bir artış olduğunu görüyoruz" dedi.

"Buradan uyarıyoruz: ‘Rekolte yüksek gelecek’ diyerek, sakın ola fındık fiyatını düşürmek için kılıf uydurmayın" diyen Torun, şöyle devam etti:

"Fındığın rekolte tartışmalarına, algı oyunlarına yedirmeyin. Biz dünyadaki durumu da gayet iyi biliyor, dünyadaki fındık rekoltesini de yakından izliyoruz.

Eğer Türkiye’de rekolte yüksek tahmin ediliyorsa bir an önce TMO gerekli hazırlıkları yapmalı, alım yeri ve depo sayılarını bir an önce artırmalıdır. Ayrıca TMO şimdiden fındık alımlarını açıklayarak üreticiyi rahatlatmalıdır."

'FINDIK 4 DOLAR OLMALI'


"Fındık fiyatı 4 doların TL karşılığı olmalı ve bu fiyat dolar kuruna endekslenmelidir. Dolar arttığında fındığın fiyatı da güncellenmelidir" diyen Torun, "Uyarıyoruz: Kimse başka hesap yapmasın" diye konuştu.

Torun, gübre ve ilaç ücretlerinin 3-4 kat, patoz ücretlerinin 4 kat arttığı, bir günlük işçi ücretinin 250 liraya çıktığı bir yerde, fındığı da üreticiyi de korumak için 4 doları vermenin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

"Aksi, kul hakkı yemek olacaktır" diyen Torun, "Bu taban fiyat, üretici bahçeye girmeden, en kısa süre içinde açıklanmalı, fındığın kaça satılacağı herkes tarafından bilinmelidir" dedi.

'ÜRETİCİYİ ŞİRKETLERİN İNSAFINA BIRAKMAYIN'


Torun, sözlerine şöyle devam etti:

"Üretici artık devleti yanında hissetmeli, yabancı şirketlerin fiyat politikasına, onların insafına terk edilmemelidir.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, fındık üreticisinin, yabancı şirketlerin işçisi konumuna düşürülmesine asla izin vermeyeceğiz. İktidarın atacağı tüm adımları takip edecek, sonuna kadar üreticimizin yanında duracağız."

[old_news_related_template title="Üreticiler ‘kur korumalı’ fındık fiyatı istiyor" desc="Döviz kurları nedeniyle açıklanan fındık taban fiyatının bir süre sonra anlamını yitirdiğini söyleyen Arslan Soydan, kur korumalı fındık fiyatı istediklerini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/26/iecrop/874_16_9_1656281182.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/ureticiler-kur-korumali-findik-fiyati-istiyor-7216217/"]

[old_news_related_template title="Fındığı bekleyen büyük tehlike" desc="Geçen yıl 32 liraya ürettiği bir kilo fındığı TMO'ya 25,50-27 TL'den satabilen fındık üreticisi, bu yıl daha büyük bir zarar korkusuyla yeni sezona başladı. Sadece gübreye gelen yıllık zamların yüzde 400'ü bulmasından dolayı Karadeniz'deki fındık üreticilerinin yüzde 85'inin toprağa gübre atamadığı, bunun da üretimi yüzde 20 civarında düşürmesi bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/14/iecrop/resimid_185937201_18593720_16_9_1630326821-880x495-1_16_9_1649941915.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/findigi-bekleyen-buyuk-tehlike-7074448/"]