Isparta'da her yıl mayıs-haziran aylarında yapılan gül çiçeği hasadı sona erdi.

Özelikle Keçiborlu ve Gönen bölgelerindeki bahçelerde yetiştirilen güller, sabah erken saatlerde toplanıp, fabrikalara teslim edildi. Hasat sezonu, 50 günde sona erdi.

GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, çetin geçen kış sezonu, sıcaklık artışı ve toplamadan kaynaklı yüzde 40'lara varan rekolte kaybına dikkat çekerek, bu yılki gül çiçeği rekoltesinin 15-16 bin ton olduğunu söyledi.

ÇETİN GEÇEN KIŞ ETKİLİ OLDU


Çelik, "Verim itibarıyla çok bir sıkıntı olmamasına rağmen toplamadan kaynaklanan bir sıkıntı ve çok çetin geçen bir kış sezonu (don olayı) ve 1 haftalık sıcaklıktan dolayı nereden bakarsanız yüzde 40'lara varan bir rekolte kaybından söz edebiliriz" dedi.

"İklimin ve sezonun dezavantajlardan dolayı diğer paydaşlarımızda da aynı şey söz konusu olmuştur" diyen Çelik, "Biraz kayıplar söz konusuydu ama her şeye rağmen kazasız belasız bir sezon geçirdik. 2022 yılı gül çiçeği sezonunda 15- 16 bin ton rekolteden bahsetmiştik. Her şeye rağmen sezon büyük bir sıkıntı yaşanmadan kapandı" diye konuştu.

Kaynak: DHA

SIRA PAZARLAMADA


Gül çiçeği alımlarını bitirdiklerini, pazarlama çalışmalarının başlayacağını belirten Çelik, en kısa sürede satışların gerçekleştirilip, gül çiçeği fiyatlarıyla ilgili gerekli tespitler yapıldıktan sonra ödemelerin tamamlanmış olacağını vurguladı.

Bu yıl farklı yöntem uyguladıklarını da anlatan Çelik, kampanyanın ilk 15 günü içinde teslimat yapan ortaklara kilogram başına 10 TL ödeme yaptıklarını dile getirerek, "İnşallah iyi bir pazar yakalarız. Pazar şartları gülcülüğün lehine gelişirse iyi bir fiyatla bu işi bu sene noktalamayı planlıyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

GÜL YAĞI FİYATINDA ARTIŞ OLACAK


Isparta'da yaklaşık 2 bin- 2 bin 500 kilo gül yağı üretileceğini belirten Çelik, firmaların alım kapasiteleri ve işlemeler dikkate alındığında 15 ile 20 ton arası da gül konkreti imalatının söz konusu olabileceğini belirtti.

Gül yağının litre fiyatlarıyla ilgili de konuşan Çelik, şöyle devam etti:

"Geçmiş yıllardaki fiyatların üzerinde olacağı kesin. Piyasada nereden baksanız çok farklı ürün gruplarında fiyat artışları oldu. Gül yağları da ortalama 5 bin Euro ortalamasında gitmişti. Bu yıl ise artış söz konusu olacak. Ama nerede durur, fiyat kendisini nerede konumlandırır, bunu şu aşamada söylemek biraz zor. Bu, kampanyanın bitimiyle birlikte pazarlama çalışmaları sürecinde ortaya çıkacak bir rakam. 7- 7,5 veya 8 bin mi olur, onu bilmiyoruz" dedi. (DHA)