İspanya yıllık tüketici enflasyonu bir önceki yüzde 8,5'den sert yükselerek yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. Bu rakamlara göre tüketici enflasyonu İspanya'da Nisan 1985'ten bu yana ilk kez yüzde 10'u aştı.

Bu oran Bloomberg anketindeki 15 tahminin tümünden fazla oldu. Ekonomistlerin ortalama tahmini yüzde 8,7 olmuştu. İspanya'da çift haneli enflasyonun faiz oranlarında  artış için hazırlık yapan Avrupa Merkez Bankası (ECB) yöneticilerini cesaretlendirmesini bekliyor.

İspanya ile birlikte Yunanistan, Portekiz ve Estonya'da da enflasyon endişe verici seviyelerde bulunuyor. Euro Bölgesi'nde nisanda yüzde 7,4 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 8,1'e yükselmişti. Euro bölgesinin haziran ayı enflasyonu ise cuma günü açıklanacak.

EURO'NUN PATRONLAR ÜZERİNDE BASKI ARTIYOR


İspanya'nın tüketici enflasyonu hükümetin tüm çabalarına rağmen beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu rakamlar, ECB on yıldan fazla bir süredir ilk kez faiz oranlarını yükseltmeye hazırlanırken fiyat baskısının arttığına işaret etti.

ECB temmuzda 25 baz puanla faiz artışlarına başlayabileceklerini söylemişti. Bankanın politika faizi şuanda yüzde 0 seviyesinde bulunuyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, dün temmuzda gerçekleştirilmesi planlanan 25 baz puanlık faiz artışına ilişkin söylemini yinelerken orta vadeli enflasyon görünümünün kötüleşmesi durumunda hızlanabileceklerini belirtti.

[old_news_related_template title="Almanya'da enflasyon haziranda beklentinin altında kaldı" desc="Almanya'da tüketici enflasyonu haziranda yıllık yüzde 8,2'le beklentilerin altında kaldı. Böylece enflasyon geçtiğimiz ay gerçekleşen yüzde 8,7'nin altına gerilemiş oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/29/iecrop/shutterstock_685218640_16_9_1656506149.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/almanyada-enflasyon-beklentilerin-altinda-artti-7221647/"]