Bitcoin, ocak ayında yaşadığı depremin ardından toparlanma sürecine girerken kripto para piyasasının gözü kulağı ABD Senatosu'ndaki kripto oturumunda ve Ripple davasında olacak. Ayrıca bugün açıklanacak ABD enflasyonu da piyasa tarafından yakından takip ediliyor.

Bu gelişmeleri izleyen Bitcoin 44 bin 440 dolar seviyesinden işlem görürken Ethereum 3 bin 210 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

SENATO MADENCİLERİ DİNLEYECEK


Ocak ayı boyunca düşüşünü sürdüren Bitcoin, toparlanma ile birlikte 44 bin seviyelerine çıkarken bugün piyasa kripto para madencilerinin ABD Senatosu'ndaki kripto oturumunda vereceği ifadeyi takip edecek.

Oturumda Bitcoin’in çevreci olmadığı fikrine karşılık madenciler savunma yapacak. Ayın 15’inde ise yine Senato’da stablecoinler hakkında başka bir rapor sunulacak.

Gelecek hafta çarşamba günü açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı da yatırımcının gözünü diktiği bir başka gelişme. Fed öncesi piyasada genel beklenti mart ayında faiz artırılacağı yönünde. Ancak Fed'in açıklamalarında tonu giderek şahinleştirmesi, faiz artışının miktarı ve sıklığı konusunda farklı beklentilere sebep oluyor.

KRİTİK VERİ BUGÜN AÇIKLANIYOR


Bugün açıklanacak kritik ABD enflasyon rakamları da Fed'in olası kararı için de bir veri oluşturacak. ABD'de 2021 yılı enflasyonu son 39 yılın zirvesine çıkarak yüzde 7 olarak gerçekleşmişti.

Enflasyondaki yüksek seyrin devam etmesi, Fed'in para politikasındaki sıkılaştırmayı sertleştireceğine dönük beklentiyi de tetikliyor. Sıkı para politikası nedeniyle ABD dolarının değerini yükselecek olması ve piyasadaki para bolluğunun azalacak olması dolayısıyla risk iştahı da düşüyor. Risk iştahının düşmesi ise en riskli yatırım aracı olarak görülen kripto paraları etkiliyor.

KRİTİK DAVA GÖRÜLECEK


Kripto piyasasının yakından izlediği bir başka gelişme de  17 Şubat’ta ABD'de görülecek Ripple davası. Davada Rippe'ın iç yazışmaları mahkemeye sunulacak. İlk kez gün yüzüne çıkacak bu yazışmalar konusunda kesin bir bilgi yok.

Aralık 2020'de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından blockchain devi Ripple'a menkul kıymet davası açılmıştı. Davada Ripple'dan 1,3 milyar dolarlık tazminat talep edilmişti.

Fintech firması Ripple, satışların yasa dışı yollarla gerçekleştiği gerekçesiyle ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından 2020 yılı Aralık ayında dava edilmişti. SEC’in, Ripple’a karşı kayıt dışı menkul kıymet satışı yaptığı iddiasıyla açtığı davanın bir parçası olarak CEO Garlinghouse’un kripto para ticaret platformlarından “dünyanın her yerindeki” yatırımcılara 357 milyondan fazla XRP token’ı sattığını iddia ediliyor.

YAZIŞMALAR GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK


2020 yılının Aralık ayından bu yana devam eden kayıtsız menkul kıymet satış davasında, 17 Şubat duruşması Ripple ve SEC için kritik bir duruşma olacak.

Geçtiğimiz günlerde hakimin mühürlü bazı dosyaların açılması kararını almasından sonra iki taraf için de büyük önem teşkil eden bazı bilgiler günyüzüne çıkacak. Şu anda hem Ripple hem de SEC, dosyalardaki bilgilerin kendi lehlerine olduğunu iddia ediyor.

'YATIRIMCI TETİKLE OLMALI'


Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü günlük bülteninde konu ile ilgili, "Kripto para yatırımı olan ya da yatırım yapmayı düşünenler bugünden itibaren önümüzdeki yedi gün boyunca tetikte olmalılar. Şimdilik 45 bin dolar seviyesinin gerisinde bu kadar yoğun gündemi fiyatlamaya çalışıyoruz. Rusya Merkez Bankası’nın alacağı Bitcoin haberleri bu yoğunlukta sindirilmiş oldu" değerlendiresinde bulundu.

[old_news_related_template title="İşsizlik rakamları açıklandı" desc="Aralıkta işsiz sayısı bir önceki aya göre 2 bin kişi artarak 3 milyon 794 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti. Geniş tanımlı işsizlik oranı 0,5 puan artarak yüzde 22,6 oldu. Geniş tanımlı işsiz sayısı bir ayda 314 bin kişi artışla 8 milyon 365 bine ulaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/10/iecrop/issizler-haberi-sozcu-06.05.2018-1_16_9_1526371418-880x495-1_16_9_1644476037.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/issizlik-rakamlari-aciklandi-28-6943651/"]

[old_news_related_template title="Bakan Nebati'nin Londra'daki görüşmelerinde döviz ve enflasyon mesajı" desc="Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 7- 8 Şubat 2022 tarihlerinde Londra'da bankacı ve yatırımcıların üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Bakanlık, toplantılarda neler konuşulduğuna dair açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/08/iecrop/nebati-2_16_9_1644345191.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/bakan-nebatinin-londradaki-gorusmelerinde-doviz-ve-enflasyon-mesaji-6941019/"]