Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı televizyon programında soruları yanıtlıyor.

Nebati'nin konuşmasının satırbaşları şöyle:

Kiralardaki artışları yüksek enflasyon nedeniyle yüzde 25'le sınırlandırdık. Son dönemde izlediğiniz üzere gerek konut fiyatlarında gerekse kiralarda normalleşme gelmeye başladı.

Ücretlerde çok önemli adımlar attık. Yılbaşında yüzde  50 artış sağladık. Bunun on puanlık kısmını gelir ve damga vergisinden vazgeçerek sağladık. Ardından temmuz ayında da artışlar yaparak dar gelirli ve sabit gelirlilerin rahat nefes almasını sağlayacak adımlar attık.

İlgili bakanlıklarımızla dar gelirlilerimizin sıkıntı yaşadıkları alanlarda çok önemli iki projemiz var. Son çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Sayın cumhurbaşkanımız kabinede son rötuşlar yapıldığında açıklanacak.

Dünyanın en gelişmiş sağlık sistemine sahibiz. Ulaşımdan teknolojiye, bilime ve savunma sanayine kadar aklınıza gelen her alanda altyapı yatırımları gerçekleştirildi. Bugün sayın cumhurbaşkanımız başta olmak üzere dış işlerinde çok önemli sözleri ortaya koymuş olması 20 yıl içerisinde atılan adımların ne kadar etkin olduğunu gösteriyor.

BANKACILIK SEKTÖRÜ İÇİN YENİ DÜZENLEMELER


Geçen yıl aralıktan itibaren adımların ve cuma günü aldığımız makroekonomik tedbirleri bir arada düşünerek yola çıkmalıyız. Enflasyon yüksek, doğru. Merkez Bankası faiz oranları ile ticari kredi faizleri arasındaki makas açılmış durumda.

Türkiye ekonomi modeli olarak sunduğumuz, üretim, ihracat, istihdam şeklinde özetlenecek modelimizin bir ayağının parasal yönlü atılmış adımdır. Cuma günü ise zorunlu karşılık yerine menkul kıymet bulundurma zorunluluğu getirildi.

DİBS faizinin düşüşü hedeflendi ve getiri eğrisinde normalleşme ve faizlerde gerileme hedeflendi. Dün itibariyle bunun yansımalarını gördük. Menkul kıymetlere olan ihtiyaçla hazinenin borçlanma oranı düşmüş oldu.

KREDİ FAİZLERİ


Kredilerin yüzde 23 altında kullandırılması teşvik ediliyor. Kredi faizlerinin Merkez Bankası faiz oranlarına yakınsayacağı şeklinde bir beklentimiz var.

Kredilere ulaşamıyoruz, kredilerdeki oranlar yüksektir şeklindeki serzenişlerin ortadan kaldırılmasını hedefliyoruz. Kredilerin faturalandırılarak amacına uygun kullandırılması şekilde bir yöntemdir.

Cari açıktaki tutarı sanki 31 Aralık'ta ödeyecekmişiz gibi bir hava oluşturuyorlar. 2021 yılında cari işlemler açığımız 13 milyar dolardı. Türkiye bunu atlattı. 2008 krizi başta olmak üzere pek çok problemde Türkiye ödemeler dengesi sıkıntısı yaşamadı.

'BİST'E GİREN MİKTER 300 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE'


Türkiye'ye çok ciddi bir giriş var. Son dönemde Borsa İstanbul'da ciddi yükseliş var. Son dönemde BIST'e giren miktar 300 milyon doların üzerinde. Bunun dışında da girişler var.

Doğrudan yatırımlara geliyorlar, gayrimenkul sektörüne geliyorlar, tüm bunlara baktığımızda DTH'larda bir miktar artma, brüt rezervlerin 110 milyar doların üzerine çıkması gibi bir sonucu ortaya koydu, bu artarak devam edece.

Dünya güvenli liman arıyor. Türkiye bu güvenli limanlar arasında ilk sıralara çıkabilecek kapasiteye sahip.

Geçen yıl çift haneli büyüdük. İlk çeyrekte 7,3'lük bir büyüme yakaladık. İkinci çeyrekte bunun da üzerinde bir büyüme bekliyoruz. 2020 yılından itibaren başlattığımız dengeli büyüme 2021 yılının ikinci çeyreğinde iç ve dış ticaret arasında denge ile giden bir büyümeyi yakaladık.

'ZİNCİR MARKETLER ADIM ATMALI'


Tarım Kredi Kooperatifleri 34 ana kalemde 40 adet tüketim maddesinde indirim yapıldı. Türkiye'de bir öncü konuma dönüşmesini sağlıyoruz. Belirlenmiş kalemlerde, diğer büyük firmaların, marketlerin, zincirlerin de bu yönde adım atması en büyük beklentimiz.

Bu kalemler dar gelirlilerin en çok ihtiyaç duyduğu kalemler olduğu için buradaki herhangi bir indirim hane halkına pozitif yansıyor. Marketler paçal yaparak belirli alanlarda destek vererek, diğer alanlarda fiyatları uygulayabilirler.

Yurtdışında Almanya, İspanya, İngiltere gibi ülkelerde pek çok market zinciri fiyatları sabitledi. Bunu yurtdışında yapabilen firmalara öykünerek değil, kendi iç dinamiklere uygun bir şekilde bu adımları bekliyoruz. Yapılması gereken şey marketlerin destek vermesi.

Marketlerden üreticilere, tüm halkalarda radar haritası geliştirdik, piyasayı çok daha rahat görebileceğimiz bir harita oluşturduk.

Elektrik ve doğal gaz fiyat sübvansiyonlarına kadar elimizden gelen her türlü ortamı oluşturduk, enflasyondaki artış hızı düştü. Bu imkanlarla, Aralık ayından itibaren baz etkisiyle başlayacak ve aşağı sert gidecek enflasyon ile ilgili düşüş trendi 2023'ü kapsayacak şekilde devam edeceğini söyleyebilirim.

KYK BORÇLARI DÜZENLEMESİ EKİMDE MECLİSTE


Ekim ayındaki meclis açılır açılmaz torba yasamız olacak. KYK borçları ile ilgili düzenleme bu yasanın içerisinde ele alınacak.

[old_news_related_template title="Bakan Kurum sosyal konut projesinden kimlerin yararlanacağını açıkladı" desc="Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 'İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde 14 bin liranın altında olanlar TOKİ'ye başvurabilecek, 240 aya kadar vade imkânı olacak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/23/iecrop/07-toki_16_9_1640732987_16_9_1661243661.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/bakan-kurum-sosyal-konut-projesinden-kimlerin-yararlanacagini-acikladi-7323748/"]