Petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Birleşmiş Arap Emirlikleri'nin (BAE) petrol üretimini ciddi oranda artıramayacağı beklentileri ve petrol üreticisi ülkelerde yaşanan siyasi karışıklıklar nedeni ile üst üste üçüncü günde de yükselişini sürdürdü.

Libya, kötüleşen siyasi kriz nedeniyle ihracatında daha fazla kesintiyle karşı karşıya kalırken, Ekvador'daki hükümet karşıtı protestolar da petrol üreticisi ülkenin üretimini tehdit etti. Tedarikte yaşanacak olası bir kesintinin Rusya-Ukrayna savaşı sonrası bozulan ticaret akışında yeni sorunlar yaratması bekleniyor.

ARZ ENDİŞELERİ


Yatırımcılar bir yandan küresel ekonominin yavaşlayarak talebin azalacağından, diğer yandan Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sonucu petrol arzının daralacağından endişe ediyor.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı bugün yüzde 1,1 yükselerek 116 dolara çıktı. Brent dün yüzde 1,7 yükselmişti. ABD hafif ham petrolü yüzde 1 yükselişle 110,7 dolara çıktı. ABD hafif ham petrolündeki iki günlük artış yüzde 5'i geçti.

ÜRETİMİN ARTMASI ŞART


Petrol bu yıl neredeyse yüzde 50 yükseldi. Ancak küresel ekonomik yavaşlama korkuları petrol fiyatlarını kasım ayından bu yana ilk kez yavaşlatmıştı. Öte yandan uzmanlar piyasanın yükseliş eğilimi göstereceği düşünüyor ve daha fazla arz için acil ihtiyaca işaret ediyor.

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg'in aktardığı bilgi notuna göre, varlık yönetimi şirketi SPI Asset Management'ın yöneticisi Stephen Innes, “Yapısal eksiklikler hala çözülmedi” değerlendirmesinde bulundu. Innes notunda, “Petrol fiyatlarının anlamlı ve istikrarlı bir şekilde düşmesi için piyasaya daha fazla varil gelmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İKİ KİLİT ÜLKE


Suudi Arabistan ve BAE, Rusya'ya uygulanan yaptırımların petrol üretiminde yarattığı daralmayı telafi edebilecek kapasiteye sahip iki ülke olarak görülüyor. Ancak BAE Enerji Bakanı Suhail al-Mazrouei dün ülkesinin tüm üretim kapasitesini kullandığını söylemişti.

Bazı OPEC+ üyeleri bu yıl üretim hedeflerini tutturmakta zorlandı. Bu nedenle OPEC'in iki kilit üreticisinden ek arz beklentisinin sınırlı olacağı düşünülüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, ABD'li mevkidaşı Joe Biden'e Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın zaten neredeyse ellerinden gelenin fazlasını ürettiğini aktardı.

İRAN VE VENEZUELA PETROLÜ YENİDEN MASADA


Öte yandan Avrupa ve ABD, petrol arzını artırmak için alternatif seçenekler de artıyor. Bir Fransız hükümet yetkilisi pazartesi günü yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun İran ve Venezuela gibi üretici ülkelerle görüşmeler de dahil olmak üzere enerji arzı sıkıntısını hafifletmek için tüm seçenekleri araştırması gerektiğini söyledi.

Fransız yetkili gazetecilere "İran petrolünü piyasaya geri getirmek için çözülmesi gereken bir düğüm var. Ayrıca pazara geri dönmesi gereken Venezuela petrolü de var" dedi. İran ve ABD arasında, Tahran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını ve petrol ihracatının yeniden başlamasını sağlayabilecek nükleer anlaşmayı yeniden hayata geçirmek için yapılan dolaylı görüşmeler de yakında Doha'da yeniden başlayacak.

[old_news_related_template title="İstanbul Finans Merkezi Kanunu yürürlüğe girdi, muafiyetler başladı" desc="İstanbul Finans Merkezi Kanunu bugün yürürlük kazandı. Kanunla 2031 yılına kadar yüzde 100 kurumlar vergisi muafiyeti, maaşlarda gelir vergisinden yüzde 80'e kadar muafiyet gibi özel teşvik, indirim, istisna ve muafiyetler getirildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/28/iecrop/2-jpg05022021052942_16_9_1656391465.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/istanbul-finans-merkezi-kanunu-yururluge-girdi-muafiyetler-basladi-7218223/"]

[old_news_related_template title="Mevduatta stopaj indirimi uzatıldı" desc="Türk lirası mevduatları için stopaj desteği uygulamasına ilişkin sürenin uzatılmasına karar verildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/28/iecrop/para-34-depo_16_9_1596797960_16_9_1641822805_16_9_1642506849_16_9_1656392694.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/mevduatta-stopaj-indirimi-uzatildi-7218246/"]