Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun TOBB bünyesinde faaliyet gösteren sektörlerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuştu.

Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki toplantıya; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile TOBB bünyesinde faaliyet gösteren 65 Sektör Meclisi’nin Başkanları ve Üyeleri katıldı.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sanayiciler Odası meclisinde yaşanan ticari faizleri ile ilgili tartışmanın ardından TOBB Başkanı'nın da kredilere ulaşmakta zorlandıklarını ve faizlerin yüksek olduğunu belirtmesi dikkat çekti.

Kredilere erişimde reel sektörün sorun yaşadığını belirten Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının satırbaşları şöyle:

"Son dönemde finansmana ulaşım zorlaşmış, her il ve ilçemizdeki firmalarımızdan bu yöndeki şikayetler çok fazla artmıştır. En büyük sıkıntıyı da küçük orta işletmelerimiz yaşamaktadır.

'KREDİ FAİZLERİ YÜZDE 30-50 ARASINDA'


Kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığı ve kullanımda sıkıntılar yaşadığı iletilmektedir. Merkez Bankası fonlama faizi yüzde 14, mevduata verilen ortalama faizler yüzde 20 civarındayken bazı bankaların ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguladığı görülmektedir.

Bir diğer sorun da kredi vadeleri. Yatırımlar için gerekli olan uzun vadeli ve sabit faizli kredi bulmak da daha güç hâle gelmektedir. Öte yandan ihracatçılarımız için çok önemli bir imkan olan reeskont kredisi kullanımlarının azaldığına ilişkin şikayetler de artmaktadır.

Reel sektörümüzün arzusu kredi piyasalarında istikrarın hakim olmasıdır.

Bankalarımızdan fonlama faaliyetlerini dikkate alarak uygun koşullarda kredi sağlamaları beklenmektedir."

KAVCIOĞLU: KREDİ VERİLEN FİRMA SAYISI ARTTI


Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ise reel sektöre destek verdiklerini ancak kaynakların doğru kullanılması gerektiğini belirtti.

Kavcıoğlu'nun konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle oldu:

"Ülkemiz, salgın döneminde diğer ülkelere kıyasla oldukça başarılı ve güçlü bir reel ekonomik performans sergilemiştir. birçok ülkede iktisadi faaliyet gerilemiş ve pek çok ekonomide büyüme sıfıra yakın bir seyir izlemiştir.

Aralık 2021 ile Haziran 2022 arasında kredi verilen firma sayısı toplamda 1 milyon 878 binden 1 milyon 960a çıkarak 82 bin adet artarken, kredi kullanan KOBİ'lerin sayısı 195 bin adet yükselerek 2 milyon 56 bin olmuştur.

20 milyar dolar olan reeskont kredilerini 30 milyar dolara çıkardık. Vadeyi bir yıla yaydık, faizleri düşürdük. Hepimize düşen görev bu kredilerin en doğru yere ulaşmasıdır. 2022 Ocak sonunda reeskont kredileri kullanımı içinde yüzde 6 olan KOBİ payı temmuzda yüzde 20'lerin üzerine çıkmıştır.

Reel sektöre verilen destekler için gerekli kaynakları oluşturduğumuz gibi bu kaynakların doğru kullanımını da önemsiyoruz. Hem kaynakların tabana yaygın bir şekilde buluşturulmasında hem de söz konusu kaynakların döviz kuru ve enflasyonda istikrarsızlık oluşturmayacak ve cari denge hedefine katkı verecek şekilde kullanılmalıdır.

NE OLMUŞTU?


Geçtiğimiz hafta gerçekleşen İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) temmuz ayı meclis toplantısında sanayiciler ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşanan tartışma gündeme damga vurmuştu.

Sanayiciler, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını söylemiş; Kavcıoğlu ise ‘ucuz kredi kullanıp döviz alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var’ ithamında bulunmuştu.



[old_news_related_template title="İş dünyasından kredi isyanı" desc="Sanayici krediye erişemediğinden yakınırken, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 'ucuz kredi kullanıp döviz alıyorsunuz' gibi ithamlarda bulunmasına yönelik tepkiler büyüyor. Sozcu.com.tr'ye konuşan sanayici ve ihracatçılar, 'Özel bankalarda kredi faizleri yüzde 50. Eximbank'tan düşük faizli kredi almak için de 4 ay sıra bekliyoruz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/01/iecrop/soldansaga_ayhanyavrucu_erdalbahcivan_sahapkavcioglu_hasanbuyukdede_husamettinkavi_16_9_1659361256.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/is-dunyasindan-kredi-isyani-7282355/"]

[old_news_related_template title="İSO Başkanı gerçek faizi Merkez Bankası Başkanı'nın yüzüne söyledi" desc="İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun da katıldığı toplantıda ticari kredi faizlerinin yüzde 40'ı aştığını belirterek ekonomi politikalarını sert sözlerle eleştirdi. Kavcıoğlu ise sanayicilerin şikâyetlerine anlam veremediğini söyleyerek 'Kredilerle gidip döviz aldınız, hepsinin listesi var' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/29/iecrop/soldansaga_isoykb_erdalbahcivan_mbbaskani_sahapkavcioglu_16_9_1659100617.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/iso-baskani-gercek-faizi-merkez-bankasinin-yuzune-soyledi-7277485/"]