Online alışveriş sitelerinden Trendyol'da kendi namına çalışan sözleşmeli teslimatçıların hak edişlerine yapılan yüzde 11'lik zammı protesto etmek amacıyla yaptığı eylemler sonuç verdi ve çalışanların maaşlarına yüzde 39 oranında zam yapıldı.

Trendyol'dan yapılan açıklamada, "2022 içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hak edişinin aylık en az 12 bin 500 TL+KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır" denildi.

Şirketten yapılan açıklamaya şöyle devam edildi:

"Mevcut iddialarda ise, sadece 'iş ortağı destek paketleri'nde geçerli olan hizmet bedeli artış oranı ön plana çıkarılmıştır. Tek başına bu oran üzerinden değerlendirme yapmak eksik ve yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Trendyol tüm iş ortaklarının memnuniyetini her şeyin önüne koyan bir şirkettir. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir."

KONVOY HALİNDE GENEL MERKEZE GELMİŞLERDİ


İki gün önce kontak kapatma eylemlerine başlayan çalışanlar, bugün uzun konvoylar halinde Trendyol'un Maslak'taki genel merkezi önünde toplanmışlardı.

Sozcu.com.tr'ye konuşan çalışanlar, "İstanbul'un tamamında, Trakya bölgesinde ve diğer illerde dün kendi şubesinin önünde kontak kapatma eylemi yapan arkadaşlarımızın katılımıyla bugün Maslak'taki genel merkez önünde toplanıyoruz. Hakkımızı alana kadar buradan ayrılmama kararı aldık" demişti.

Şirketin genel merkezine giden çalışanlar uzun konvoylar oluşturdu

NET KAZANÇ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALIYORDU


Önceki gün de şirketin İstanbul Maslak'taki binası önünde toplanan Trendyol Express çalışanları, dün ise bu eylemlerini ülke geneline yaymış; farklı illerdeki şube önlerinde kontak kapatma eylemi devam etmişti.

Çalışanların aylık geliri, yüzde 11'lik zam sonrası 9 bin TL’den 10 bin TL’ye çıkmış ancak bu kazançtan araç yakıtı, sigorta, bakım masrafı ve vergiler gibi tüm masraflar çıkarıldığında kendilerine kalan net tutar 3 bin 500 TL ila 4 bin TL dolaylarında değişiyordu.

Sozcu.com.tr'ye bilgi veren Trendyol kaynakları ise, yapılan zammın yüzde 11 değil, yüzde 22 olduğunu; şu an eylemde olan çalışanların piyasa ortalamasının yaklaşık iki katı ücret aldığını belirtmiş ve bu çalışanların hak edişlerinin 10 bin TL’nin altında kalması durumunda bunun en az 10 bin liraya tamamlanacağı garantisini Trendyol’un kendilerine verdiğini ifade etmişti.

Yapılan eylemler sonuç vermiş oldu.

Teslimatçılar, direnişlerinin kazanımla sonuçlanmasında Umut-Sen'den Başaran Aksu ve Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu'na teşekkürlerini iletti.