AKP iktidarının, özellikle, Bekir Pakdemirli’nin Orman Bakanı olarak görevde bulunduğu 3 yıl boyunca çeşitli oyunlarla yerde tuttuğu Türk Hava Kurumu'na ait yangın söndürme uçakları yoğun tepkiler üzerine sonunda kanatlandı.

Türkiye 3 yıldır  orman yangınlarıyla havadan mücadeleyi ya uçaksız ya da yetersiz sayıda uçakla yapmak zorunda bırakıldı. Sadece geçtiğimiz yıl 250 bin futbol sahası kadar orman yandı. 2020 ve 2021'de ihale şartnamesine konulan 5 bin litre şartıyla, 4 bin 900 litre kapasiteli THK uçakları sadece 100 litre için ihaleye sokulmadı.

SÖZCÜ’nün, “Ormanlar yanarken THK uçakları hangarda tutuluyor. Yerli ve milli kaynak varken yabancılara milyarlar akıtılıyor” diye duyurduğu haberler üzerine toplumun tüm kesimlerinden tepkiler büyüdü. Geçtiğimiz yıl yaşanan yangın felaketlerinden sonra tepkiler yoğunlaştı.

THK’nın 9 uçağından uçabilir duruma getirilebileceklerin hizmete alınmasını sağlamak için çalışmalar Savunma Sanayi Başkanlığı talimatıyla TUSAŞ tarafından başlatıldı.

Sonunda THK uçaklarından uçabilir hale getirileceği değerlendirilen 6 uçaktan, ilk etapta 4 tanesi bakıma alındı. Uzun zamandır tedariğinde güçlük çekilen gerekli yedek malzemeler TUSAŞ tarafından temin edildi.

Uçakların bakım, onarım ve modifikasyonları Türk Hava Kurumu hangarlarında, THK Teknik’in tecrübeli mühendisleri tarafından tamamlandı.

2 UÇAK HAZIR

Bakımları tamamlanan TC-TKT ve TC-TKV kuyruk numaralı uçaklar nihai olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından denetlendi ve uçuşa elverişli olduğu belirlendi.

Dün Etimesgut Havaalanı’nda önemli bir gündü. İki uçak dün ve bugün Ankara Etimesgut’taki THK yerleşkesinden havalanarak uçuşlarını başarıyla gerçekleştirdi. Pilotların tazeleme eğitim uçuşları bir süre daha devam edecek.




PİLOTLARDAN ÖZVERİ

THK’yı yöneten AKP’li kayyum tarafından kurumla zorla ilişiği kesilen pilotlar, gelinen noktada kurumdan yapılan çağrıya ülke ormanlarını koruma mücadelesine katılmak üzere olumlu karşılık verdi. Bu süreçte bir kısmı başka kurumlarda çalışmaya başlayan pilotlar özveride bulunarak işlerini bırakıp kuruma döndü. 

GÖREV 1 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR

2 uçağın en geç 1 Temmuz’da, diğer 2 uçağın Temmuz ayı içerisinde Orman Genel Müdürlüğü hizmetine verilmesi ve yangın söndürme faaliyetlerine katılması bekleniyor.
Uçakların İzmir ve Milas’ta konuşlandırılacağı 3’ünün aktif pozisyonda 1 tanesinin yedek olarak hazır bekletileceği öğrenildi.  
6 uçaktan son 2 uçağın bakım faaliyetlerine de devam edileceği öğrenildi.



 ETİMESGUT’TA FESTİVAL HAVASI

Yıllar sonra dün Etimesgut’taki THK hangarları önündü büyük heyecan vardı. CL-215 Ateş savaşçıları hangardan çıktı ve pist başı yaptı. Uçakların havalanmasıyla coşku katlandı. THK uçakları başkent Ankara üzerinde kanatlandı. 

ERDOĞAN: “THK’NIN ELİNDE UÇAK FALAN YOK” 

“Öyle bunların anlattığı gibi değil. Yok bilmem işte Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Neye göre söylüyorsun bunu, neyi biliyorsun da söylüyorsun. Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok. Ama bunlar duymaz uydurur kabilinden uyduruyorlar.” Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de, "Hepsi hurda, vizonteledeki gibi kaputu açıyorlar motor yok" diye dalga geçmişti. 

BASKILARA DAYANAMADILAR

SÖZCÜ konuyu yaklaşık 3 yıldır sürekli gündemde tuttu. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan yangınların yoğun olduğu dönemde vatandaşların ve muhalefetin ağır eleştirileri oldu. Baskılar üzerine sonunda iyi haber geldi.

[caption id="attachment_7196607" align="alignnone" width="946"] Türk Hava Kurumu uçakları tam üç yıl Etimesgut'ta yerde tutuldu.[/caption]


İHALEYE SOKULMADAN ÇÖZÜLDÜ


Bu yıl ilk defa uçak tedariki için yetki verilen Savunma Sanayi Başkanlığı da, tıpkı Orman Bakanlığı gibi, şartnameye koyduğu maddeyle THK uçaklarının ihalelere girmesini engelledi. Ancak baskılar üzerine THK uçakları bir şekilde göreve çağrıldı. THK uçaklarıyla ilgili prosedürün ne olduğu resmen açıklanmadı. Yeni Tarım ve Orman Bakan Vahit Kirişçi, “THK’nın 4 uçağın tamamını kendi üzerimize aldık ve bu konuyu kapattık” demekle yetindi.

SADECE GEÇEN YIL YABANCILARA 1.2 MİLYAR TL KİRA ÖDENDİ

Geçtiğimiz yıl THK’nın uçaklarının bakımı için gerekli 4-5 milyon doları THK’dan esirgeyen AKP iktidarı, hazırlıksız yakalandığı orman yangınları için yabancı uçaklara 1.2 milyar lira kira ödedi.


THK’NIN ELİNDE 9 CL-215 TİPİ UÇAK VAR


THK’nın elinde 9 CL-215 tipi uçak bulunuyor. Kasım ayında yapılan resmi açıklamalarda bunlardan 6 tanesinin kullanılabileceği kaydedildi. 4 tanesinin TAI tarafından bedelsiz uçuşa hazır hale getirilmesi için anlaşma imzalandı.

THK’nın elinde ayrıca daha az gündeme gelen 11 tane M18 Dromader tipi yangın söndürme uçağı da bulunuyor.

[old_news_related_template title="Türk Hava Kurumu’nun uçakları ihaleye sokulmadı" desc="Orman Bakanlığı orman yangınlarıyla mücadele için ihale açtı. Öyle bir şartname hazırlandı ki THK’nın “Ateş Kuşu” adı verilen 9 uçağı ihaleye giremedi. THK’nın uçakları 4 bin 900 litre kapasiteliydi, ihalede 5 bin litre şartı konuldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/24/iecrop/aw784416_01_16_9_1582533505.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/turk-hava-kurumunun-ucaklari-ihaleye-sokulmadi-5642825/"]

[old_news_related_template title="Rusya’dan uçak alımının önü açıldı" desc="Türkiye, yarın Putin’i ağırlamaya hazırlanırken, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle Rusya’dan orman yangınları için uçak satın almanın önünü açtı. Geçtiğimiz yaz çıkan orman yangınlarında THK’nın uçaklarını kullanmayan Orman Bakanlığı'nın, Rusya’dan tanesi 35 milyon dolara, Be200 ES tipi 5 uçak alacağı belirtiliyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/01/07/iecrop/pakdemirli-dha_16_9_1568184351-880x495_16_9_1578390907.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/rusyadan-ucak-aliminin-onu-acildi-5553456/"]

[old_news_related_template title="Yangın söndürme uçağı ihalesi öncesi Ruslar'dan şaşırtan açıklama" desc="Geçtiğimiz yıl 500 hektarın üzerinde ormanı kül olan Türkiye, 2020 yazı için yangın söndürme uçağı kiralama ihalesi açtı. Perşembe günü yapılacak ihale öncesi Rusya'dan ilginç bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’da beğendiği, Bakan Pakdemirli’nin bizzat test ettiği Rus Be-200 yangın söndürme uçağını üreten şirketin CEO’su Yuriy Grudinin, 'Türkiye, 4 adet jet amfibi uçağı için ihale açtı. Jet amfibi uçağı sadece bizde var' dedi. Kayyum atanan THK'nın elindeki 9 uçağın ne olacağı ise bilinmiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/02/18/iecrop/pakdemirli-dha_16_9_1568184351-880x495_16_9_1578390907_16_9_1582036398.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/yangin-sondurme-ucagi-ihalesi-oncesi-ruslardan-sasirtan-aciklama-5632767/"]