Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugünkü toplantısında 50 baz puan faiz artışına gitti. Böylece bankanın refinansman faizi yüzde 0,50 seviyesine, mevduat faizi ise yüzde 0, marjinal borç verme imkanı yüzde 0,75 seviyesine çıkmış oldu.

Ekonomistlerin ECB kararına ilişkin beklentileri 25 baz puan artış düzeyindeydi. Bu kararla birlikte ECB 11 yıl sonra faiz artırmış oldu. Banka 50 baz puanlık artışa ise 22 yıl sonra ilk kez gitti.

ECB ayrıca  yeni bir politika aracı olan aktarım koruma mekanizmasını (TPI) açıkladı.

ECB ENFLASYONA KARŞI ADIM ATTI


ECB, daha önce yaptığı açıklamada temmuzda politika faizini büyük olasılıkla 25 baz puan artırılacağını ifade etmiş, daha büyük bir artırımın eylülde tartışılacağını belirtmişti. Ancak enflasyondaki sert yükselişin sürmesi ECB'nin 50 baz puanlık artışına gitmesine neden oldu.

Euro bölgesinin haziran ayı tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 8,6 oranında artarak rekor seviyeye çıkmıştı. Bölgede enerji fiyatlarının sert artması enflasyonu tetiklerken gıda fiyatlarındaki artış da dikkat çekmişti.

'NEGATİF BÖLGEDEN ÇIKIŞ' VURGUSU


Açıklamada faizlerin önümüzdeki toplantılarda daha da normalleştirilmesinin uygun olacağı ifade edilirken, "Önden yüklemeli faiz artırımı ile negatif bölgeden çıkılması, Konsey'e faiz kararlarında toplantıdan-toplantıya verileri değerlendirme yaklaşımına geçiş yapma imkanı verecek" ifadeleri kullanıldı.

YENİ ENSTÜRMAN DEVREDE


ECB, artan borçlanma maliyetlerinin etkisini azaltmak için ise yeni bir politika aracı olan aktarım koruma mekanizmasını (TPI) devreye aldı.  Aktarım güvence aracının (TPI) ECB'nin para politikası setinde kullanacağı yeni bir enstrüman olduğu belirtildi.

ECB, TPI kapsamında 19 ülkeli euro bölgesinde borçlanma maliyetlerinde istenmeyen bir ayrışma olan fragmantasyona dair işaretler görürse tahvil satın alabilecek.

EURO SERT YÜKSELDİ


Piyasalar büyük oranda 25 baz puanlık artışı fiyatladığı için euro da kararın ardından yükseldi.

Karardan önce 18,05 olan euro/TL kuru sert yükselerek 18,20 seviyelerine geldi. Karardan önce 1,020 olan euro/dolar paritesi ise 1,0278'e kadar yükseldi. Kararın ardından Avrupa borsaları da karışık seyretti.

LAGARDE: YÜKSEK ENFLASYON BİR SÜRE DAHA SÜRECEK


Kararın ardından ECB Başkanı Christine Lagarde açıklamalarda bulundu. Lagarde'nin açıklamasının satırbaşları şöyle:

"TPI'ın kurulması gerekli. Para politikamızı normalleştirmeye devam ederken politikanın aktarımının güvenli bir şekilde olmamızı sağlayacaktır. TPI araç kutumuza bir ek olacaktır. TPI'nin detayları ayrıca yayınlanacak.

Ekonomik aktivite yavaşlıyor. Rusya'nın Ukrayna saldırısı süregelen bir şekilde büyümeyi aşağı çekmekte. Yüksek enflasyonun satın alma gücünün üzerindeki etkisi, devam eden tedarik sorunları ve yüksek belirsizlik ekonomiler üzerinde olumsuz bir etki yapmaktadır. Bu faktörler görünümü bulutlandırmaktadır. Ancak mali politika savaşın etkisinin azalmasını sağlıyor. Büyümedeki yavaşlama da yılın 2. yarısı için görünümü kötüleştiriyor.

Küresel enerji fiyatları yüksek kalmaya devam edecek. Gıda enflasyonu da yüksek seyretmeye devam ediyor. Tedarik darboğazları ve talep sorunları, hizmet sektöründeki enflasyona katkı sağlamaktadır. Fiyat baskıları daha fazla sektöre sayılıyor. Sebebi ise yüksek enerji maliyetleri.

'EYLÜL YÖNLENDİRMESİ GEÇERLİ DEĞİL'


Biz enflasyonun istenmeyen şekilde bir süre yüksek kalmasını bekliyoruz. Bunun sebebi enerji ve gıda sorunları. Enflasyon aynı zamanda euronun değer kaybından da etkileniyor. Önümüzdeki dönemde yeni zorluk olmadığı noktada enerji maliyeti dengelenecektir ve tedarik sorunları da gevşeyecektir.

Eylül ayı için önceki sözlü yönlendirme artık geçerli değil. Para politikası kararlarını aylık verilere göre ay ay vereceğiz. Eylül toplantısı için elimizdeki veriye göre karar vereceğiz. Kesinlikle bir normalleşme patikasındayız.

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı İlginizi Çekebilir Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

[old_news_related_template title="Merkez Bankası faiz kararı açıklandı" desc="Merkez Bankası beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 14'te sabit tutma kararı aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/21/iecrop/kapak-tcmb_16_9_1631101578-1_16_9_1632829200_16_9_1633593602_16_9_1635406109_16_9_1658399932.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/son-dakika-merkez-bankasi-faiz-karari-aciklandi-7-7262044/"]

[old_news_related_template title="Altın fiyatları bir yılın dibini gördü" desc="Dolar 20 yılın en yüksek seviyesinin altında seyrederken diğer para birimlerine sahip alıcılar için külçe daha pahalı hale geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/21/iecrop/altin-fiyatlari-2-haziran-2021-1_16_9_1624873505_16_9_1658387301.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/altin-fiyatlari-bir-yilin-dibini-gordu-7261250/"]