Borsa İstanbul BIST 100 endeksi uzun yıllar borsanın lokomotifi konumundaki banka hisselerinin, yılın ilk yarısındaki rekor kazançlar getirmesiyle birlikte rekor serisini sürdürdü. Endeks 3 bin psikolojik seviyesini aşarak dün günü rekor seviyeden tamamladı.

Yılın ikinci çeyreğine ilişkin bilanço döneminde büyük oranda beklentilerin üzerinde gerçekleşen şirket karlılıkları yurt içi pay piyasalarında risk iştahını önemli ölçüde artırdı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 18 Temmuz'da başlayan yükseliş eğilimiyle 1 ayda yaklaşık yüzde 29 değer kazanarak 3 bin puanı aştı. İlk kez 13 Haziran 2017'de 1000 puan barajını aşan BIST 100 endeksi, 2 bin puanı ise 8 Aralık 2021'de geçmişti. Son 1000 puanlık yükselişin sadece 8 ay sürmesi dikkati çekti.

REKOR SERİSİ SÜRÜYOR


Ağustos başından bu yana yaklaşık yüzde 18 değer kazanan BIST 100 endeksi, bugün 3 bin 51 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Söz konusu yükselişte bankacılık ve ulaştırma sektörü hisseleri önemli rol oynarken, ay başından bu yana bankacılık endeksi yaklaşık yüzde 32, ulaştırma endeksi ise yaklaşık yüzde 35 artış kaydetti.

Sektör endeksleri bazında incelendiğinde Ağustos başından bu yana en çok kazandıran yaklaşık yüzde 41 getiriyle finansal kiralama ve faktöring, tek kaybettiren ise yüzde 4 ile madencilik oldu.

Analistler, borsada yıl sonuna kadar yukarı yönlü potansiyelin devam edebileceğini düşündüklerini ancak bilanço sezonu sonrasında kısa vadede etkili olabilecek kar satışları nedeniyle yatırımcıların temkinli hareket etmelerinde fayda olacağını dile getirdi.

YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?


Ata Yatırım Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz konu ile ilgili değerlendirmesinde, "Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 3 bin puanı geçmesiyle dikkat çekiyor ancak biz uzun zamandır borsanın ucuz olduğunu ve enflasyona karşı bir atak yapması gerektiğini düşünüyorduk." ifadelerini kullandı.

BIST 100 endeksi için sene sonu hedeflerinin 4 bin puan seviyesinde olduğunu ve yükselişin devam etme potansiyelini gördüklerini belirten Gerz, enflasyonist ortamda şirket karlarının çok iyi geldiğini ve bu durumun borsayı desteklediğini söyledi.

Borsanın sene sonuna doğru 4 bin, seneye seçimden sonra da 5 bin gibi seviyelere ulaşması halinde borsaya ilginin genele yayılacağını aktaran Gerz, bunun da hem yatırım fonları hem de emeklilik fonları vasıtasıyla olacağını düşündüğünü bildirdi.

Gerz, yerli kurumsal yatırımcının fonlar vasıtasıyla büyümesiyle büyük halka arzların da seneye seçimden sonra başlama potansiyeli olabileceğini düşündüğünü de sözlerine ekleyerek, bu durumda borsanın Türkiye'de gayrimenkulde olduğu gibi gerçek bir yatırım alternatifi olmaya başlayacağını ifade etti.

BİLANÇOLAR İTİCİ GÜÇ OLDU


Vakıf Yatırım analisti Umut Deniz Pak da, ağustostaki yükselişte ana faktörün beklentilerden iyi gelen ikinci çeyrek şirket finansal sonuçları olduğunu ifade etti.

Küresel endekslere kıyasla pozitif ayrışmaya devam eden Borsa İstanbul’da özellikle havacılık, bankacılık, holding, rafineri ve gıda-perakende gibi sektörlerde analist tahminlerinin oldukça üzerinde karlılık rakamlarının görüldüğünü kaydeden Pak, "BIST 100 endeksinde ağırlığı yüksek olan hisse senetlerinde güçlü finansallar önden fiyatlanırken, sonuçların açıklanması ve bazı şirketler için analist tahminlerinin yukarı revize edilmesi ile endekste yukarı yönlü hareket güçlendi" değerlendirmesinde bulundu.

BU SEVİYELER KRİTİK


Getiri arayışı devam eden yerli yatırımcıların borsaya ilgisinin sürdüğünü aktaran Pak, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Geldiğimiz noktada 3,000 seviyesinin üstüne çıkan BIST-100 endeksinde daha seçici olunması gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut durumda 12 ay sonrası için analist tahminlerinin ortalaması 3 bin 400 seviyelerini işaret ediyor.

Gelecek yukarı yönde revizeler ile bu tahminin değişeceğini düşünsek de, potansiyelin yine de daraldığını söylemek yanlış olmaz. Dolayısıyla bu yılın ikinci yarısı ve gelecek yılın ilk yarısında operasyonel anlamda daha güçlü olması beklenen sektörlerde pozisyonlanmak gerektiği kanaatindeyiz.

Bu anlamda havacılık, rafineri, enerji, gıda-perakende gibi sektörlerin öne çıkmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Karlılık anlamında güçlü seyreden bankacılık sektöründe ise zaman zaman oluşabilecek regülasyon risklerine karşı bu seviyelerde daha temkinli olma taraftarıyız." (AA)

[old_news_related_template title="Merkez Bankası faiz kararını dünya böyle gördü: Yeni kur krizi tetiklenebilir" desc="Merkez Bankası'nın faiz indirme kararı dünya basınında geniş yankı buldu. Bloomberg kararın bankaların yüksek kredi faizlerinden duyulan rahatsızlıkla bağlantılı olduğunu, FT ve Reuters'a konuşan uzmanlar ise büyüme isteğinin baskın geldiğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/19/iecrop/000_16_9_1634147055_16_9_1660891534.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/merkez-bankasi-faiz-kararini-dunya-boyle-gordu-yeni-kur-krizi-tetiklenebilir-7316441/"]

[old_news_related_template title="Faiz indiren Merkez Bankası'ndan yeni adım bekleniyor" desc="Dünkü faiz indirimi sonrasında dolar 18 lirayı aşarken piyasa Merkez Bankası'ndan yeni adım bekliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/19/iecrop/kapak-tcmb_16_9_1631101578-1_16_9_1632829200_16_9_1633680919_16_9_1633952628_16_9_1660892274.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/faiz-indiren-merkez-bankasindan-yeni-adim-bekleniyor-7316545/"]