ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 50 baz puan faiz arttırdığı mayıs ayı toplantısının tutanakları yayınlandı.

Fed yetkililerin hepsi ekonomi için 'tehlike oluşturabilecek seviyede' olarak nitelendirilen ve merkez bankasının müdahale etmemesi durumunda daha da yükselme riski taşıyan enflasyon ile mücadele kapsamında 50 baz puan faiz artırımına destek verdi.

Fed'in bu ay gerçekleştirdiği 50 baz puan faiz artırımı 20 yılda bu oranda gerçekleştirilen ilk faiz artırımı olurken, "katılımcıların çoğu" Haziran ve Temmuz'daki toplantılarda aynı oranda yeni artırımlar yapılmasının "uygun olacağını" ifade etti.

FİKİR BİRLİĞİNE VARILDI


Fed'in 3-4 Mayıs'ta yaptığı toplantının dün yayımlanan tutanaklarında, "Tüm katılımcılar, ABD ekonomisinin oldukça güçlü olduğu, istihdam piyasasının son derece sıkı olduğu ve enflasyonun oldukça yüksek olduğu konusunda fikir birliğine vardı" ifadesi yer aldı.

Tutanaklara göre, katılımcılar bu bağlamda Komitesi'nin para politikası duruşunu nötr bir seviyeye yönlendirmesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardı. Ek olarak, daha sıkılaştırma yanlısı bir politikanın da gelecekte uygun hale gelebileceğini ifade etti.

KÜRESEL SORUNLARA VURGU


Tutanaklarda ayrıca devam eden küresel arz sorunları, Ukrayna savaşı ve Çin'deki tecrit uygulamaları nedeniyle enflasyonda daha hızlı yükseliş görülme riskinin de arttığına dikkat çekildi. (REUTERS)

[old_news_related_template title="Piyasalarda Fed ve TCMB etkisi: Dolar, altın ve borsa için endişeler büyüyor" desc="Piyasalarda dün yayınlanan Fed tutanaklarının etkileri görünürken bugün açıklanacak TCMB kararı da yakından takip ediliyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/26/iecrop/shutterstock_1893284872_16_9_1653546760.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/piyasalarda-fed-ve-tcmb-etkisi-dolar-altin-ve-borsa-icin-endiseler-buyuyor-7156496/"]

[old_news_related_template title="Benzine ve motorine büyük zam geliyor" desc="Döviz kurlarındaki artışın ardından bu gece motorine ve benzine büyük zam gelecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/26/iecrop/benzin-2_16_9_1653547622.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/benzine-ve-motorine-buyuk-zam-geliyor-7156592/"]