Faiz artışına gitmeyen ender merkez bankalarından olan Japonya'da para biriminin değerinin düşmesi sonrası Japon Yeni, dolar karşısında 1998 yılındaki seviyesine geriledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına agresif devam edeceği yönündeki beklentilerin artması doları yen karşısında da güçlendirdi. Piyasalar Fed'in eylüldeki para politikası toplantısında 75 baz puan faiz artırmasına yüzde 75 olasılık verirken bu rakam bir gün önce yüzde 69 seviyesindeydi.

Fed'in sert faiz artışına gideceği ihtimalinin artması doları başlıca altı para birimi karşısında ölçen dolar endeksini de yükseltti. Endeks 20 yılın zirvesi olan 109,55 seviyesine yakın işlem gördü.

Böylece Japon Yeni, ABD doları karşısında son 24 yılın en büyük değer kaybına uğradı. En son Eylül 1998'de 139 yen bandını gören 1 dolar, bu sabah 140 yen seviyesini aştı. Japon hükümeti, ABD Doları'na karşı değer kaybını sürdüren yen karşısında piyasa hareketlerini "yüksek ihtiyatla" izlediğini bildirdi.

EKSİ FAİZE DEVAM KARARI ALMIŞLARDI


Japonya Merkez Bankası (BOJ) 21 Temmuz'da yaptığı son toplantısında enflasyon tahminini yükseltip çok düşük olan politika faizini sabit bırakarak para politikasını sıkılaştıran dünya genelindeki diğer merkez bankalarından ayrışmaya devam edeceğinin sinyalini vermişti.

BOJ bu toplantısında beklentilere paralel olarak kısa vadeli faiz hedefini yüzde -0,1, 10 yıl vadeli devlet tahvili faiz hedefini ise yüzde 0’a yakın seviyede tutma kararı alırken mart 2023’te sona eren cari mali yıl için çekirdek tüketici enflasyon tahminini yüzde 1,9’dan yüzde 2,3’e yükseltti

FİNANSAL İSTİKRARI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR


Japonya Maliye Bakanı Suzuki Şuniçi, dün düzenlediği basın toplantısında, değer kaybeden yene yönelik "son dalgalanmaların bir şekilde arttığı izlenimi ediniyorum" dedi. "Kurlardaki aşırı oynaklık ve düzensiz hareketlerin ekonomik ve finansal istikrar üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği" uyarısında bulunan Suzuki, olası bir hamle vurgusu yaptı.

Hükümetin, para piyasası hareketlerini "yüksek ihtiyatla" izlediğini kaydeden Suzuki, diğer ülkelerin finans otoriteleriyle iletişim halinde, gerektiğinde uygun hamleyi yapacaklarını söyledi.

İKİ UCU KESKİN KILIÇ


Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, piyasa eğilimlerinin dikkatle izlendiğini belirterek, "Döviz kurlarının, ekonomi esaslarıyla doğru orantılı şekilde istikrarlı duruşu önemli" dedi. Ani dalgalanmaların arzu edilmediğini kaydeden Matsuno, "Değişkenlik artıyor ve hükümet, piyasa gelişmelerini yüksek aciliyetle ve yakından takip ediyor." ifadelerini kullandı.

Zayıf yen, "iki ucu keskin bir kılıç" olarak tanımlanıyor. Zira Japon ihracatçılara, denizaşırı karlarını artırmasında yardımcı olurken, enerji ve hammadde ithalat maliyetlerini ise yükseltiyor. (AA, REUTERS)

[old_news_related_template title="Japonya'dan Afrika'ya 30 milyar dolarlık yatırım taahhüdü" desc="Japonya Başbakanı Kişida Fumio gelecek 3 yıl için Afrika'nın kalkınmasına 30 milyar dolarlık yatırım taahhüdünde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/27/iecrop/thumbs_b_c_d0c9212b3acad7c64cb7f636934fa038_16_9_1661601317.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/japonyadan-afrikaya-30-milyar-dolarlik-yatirim-taahhudu-7332217/"]