Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, 2021'in sonunda yaklaşık 2 milyar dolar değerinde olan Bitcoin'in rezervinin yüzde 75'ini boşalttığını açıkladı.

Şirket, Bitcoin'deki gerileme nedeniyle satışlarından ancak 936 milyon dolar elde edebildiğini duyurdu. Kripto para birimlerinin bu yıl yüzde 50'den fazla değer kaybetmesi nedeniyle şirketin bu kararı aldığı düşünülüyor.

Elektrikli otomobil devi Tesla dün yılın ikinci çeyreğine ait bilançolarını açıkladı. Şirket ikinci çeyrekte beklenenden daha çok kâr bildirse de bilançoda Bitcoin yatırımının kârlılığa zarar verdiği vurgulandı. Tesla hisseleri bu yılın başından bu yana neredeyse yüzde 40 düşmüştü.

GELİR VE KÂRLAR ARTTI


Açıklanan bilanço rakamlarına göre, şirketin geliri bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artarak 16,9 milyar dolara çıktı. Geçen yıl şirket aynı dönemde 11,9 milyar dolarlık gelir elde etmişti.

Ayrıca şirketin ikinci çeyrek net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 artarak 2,6 milyar dolara çıktı. Ancak kârlılık bir önceki çeyreğe göre yüzde 30 azaldı.

GÖZLER ŞİRKETİN BİTCOİN REZERVLERİNDEYDİ


Borsada Tesla hisselerine yatırım yapan yatırımcılar şirketin kârlılık ve gelirle ilgili bilançolarını takip ederken kripto yatırımcılarının gözü ise şirketin Bitcoin yatırımındaydı. Şirketin elinde bulunan Bitcoin'lerin yüzde 75'ini sattığını açıklaması halihazırda toparlanma çabasına giren kripto piyasasını da olumsuz etkiledi.

Dün haftalar sonra ilk kez 23 bin dolar seviyesinin üzerine çıkan Bitcoin, Tesla bilançolarının açıklamasıyla sert dalgalandı. Bilançonun açıklandığı saatlerde yüzde 0,5'lik bir düşüşle 23 bin 270 dolara düşen Bitcoin sonrasında hafif toparlanarak 23 bin 300 dolardan işlem görse de ilerleyen saatlerde daha da sert gerileyerek 23 bin doların da altında işlem gördü.

KRİPTO PİYASASINDA SON DURUM


Sert dalgalanmanın ardından lider kripto para bugün sabah saatlerinde günlük yüzde 3,5 düşüşle 22 bin 800 dolardan işlem gördü. Bitcoin'deki düşüş diğer kripto para birimlerini de tetikledi. Ethereum günlük yüzde 5'ten fazla değer kaybı ile 1480 dolardan işlem gördü.

Dogecoin yüzde 4 kayıpla 0,06 dolardan işlem görürken Solana'daki düşüş daha sert oldu. Solana yüzde 10'luk değer kaybı ile 40 dolardan işlem gördü. Aynı şekilde Cardano da yüzde  10'luk kayıpla 0,48 dolardan alıcı buldu.

PİYASA DAHA ÖNCE DE TESLA YÜZÜNDEN DALGALANDI


Daha önce Tesla'nın Şubat 2021'de Bitcoin'e 1,5 milyar dolarlık yatırım yaptığını açıklaması da lider kripto parada talep dalgalanmasına neden olmuştu. 2021'de nisan ve kasım aylarında o güne kadarki zirvelerini gören Bitcoin, kasım ayından sonra istikrarlı bir şekilde değer kaybetti.

Tesla geçen yılın başında otomobil alışverişlerinde Bitcoin kabul edeceğini duyurmuş ancak sonrasında şirket Bitcoin madenciliğinin iklim değişikliğine dönük olumsuz etkilerini öne sürerek bu uygulamadan vazgeçmişti.

Uzun süredir sosyal medyadaki açıklamalarıyla kriptoların savunuculuğunu yapan Tesla CEO'su Elon Musk'ın kimi açıklamaları Bitcoin dışında Dogecoin gibi para birimlerinin de değerlemelerinde etkili olmuştu.

[old_news_related_template title="Altın fiyatları bir yılın dibini gördü" desc="Dolar 20 yılın en yüksek seviyesinin altında seyrederken diğer para birimlerine sahip alıcılar için külçe daha pahalı hale geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/21/iecrop/shutterstock_1944781093_16_9_1658383638.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/altin-fiyatlari-bir-yilin-dibini-gordu-7261250/"]