Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde AKP’li Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu’nun döneminde yapılan teleferik, CHP’ye geçen Beşikdüzü Belediyesi’nin başına adeta bela oldu. 120 milyon liraya mal olan teleferik, İller Bankası’ndan alınan 35 milyon lira kredi ve belediyenin öz kaynakları ile yapıldı.

3 bin 6 metre uzunluğu ile Karadeniz’in en uzun mesafeli teleferiği, 2018 yılında hizmete başladı. Sözleşmedeki yükümlülüklerini yerine getiremediği gerekçesi ile 2020 yılının Ekim ayında GİZTAŞ firmasının iş akdi feshedildi. Sadece 1,5 yıl hizmet veren teleferik, CHP’li belediyenin elinde kaldı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KABUL ETMEDİ


Belediye Başkanı Ramis Uzun, teleferiği Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne devretmek istedi ancak belediye kabul etmedi.

Beşikdağ Turizm ve Doğa Sporları Merkezi’nde bulunan mevcut ticari tesislerin yapımının tamamlanması ve teleferik tesisi ile birlikte 3 Ağustos 2022 tarihinde 29 yıllığına işletilmesi için çıkılan ihale hayal kırıklığı ile sonuçlandı.

Tüm hizmet gelirleri ile birlikte yıllık 1 milyon 800 bin kira bedeli ile çıkan ihaleye katılım olmadı. Belediye çareyi ihale sözleşmesindeki şartları iyileştirmekte buldu.



İYİLEŞTİRİLEN İHALE SÖZLEŞMESİ

Yeni sözleşmenin tüm detaylarına SÖZCÜ ulaştı. İhaleye girecek firma, yatırımların tamamlanması adına yaklaşık 20 milyon civarı bir para harcayacak. Kiracı, yıllık toplam 100.000,00- TL (YüzbinTürkLirası) kira bedeli ödeyecek.

Teleferik tesisinin alt ve üst istasyon binalarında bulunan mevcut ticari bölümlerin istekli tarafından işletilmesi halinde, işletmenin başladığı tarihten itibaren 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında elde edilen cironun yüzde onunu (% 10) yıllık kiraya ilave olarak idareye ödenecek.

Teleferik tesisinin alt istasyon bölgesinin doğu ve batısında bulunan mevcut ticari tesislerin İstekli tarafından 3.kişilere kiralanması halinde, kira bedelinin yüzde otuzbeşini (% 35) kiranın tahsil edildiği ayı takip eden ayın 15. günü mesai saati sonuna kadar yıllık kiraya ilave olarak idareye ödenecek.

Teleferik tesisi gelirlerinin (bilet ücreti geliri ile reklam ve otopark gelirleri v.b.) toplamı üzerinden ihalede %25’den az olmamak şartıyla belirleyeceği yüzdelik payı, yıllık kiraya ilave olarak idareye ödenecek.

İhalenin bu şartlar altında, bir istekli ile sözleşme yapılması durumunda Beşikdüzü Belediyesi, ilk 5 yıl için 33.172.675,00 TL gelir elde etmeyi planlıyor.

"İSTİYORLAR Kİ; TELEFERİK ÇÜRÜSÜN, CHP’Lİ BELEDİYE BAŞARISIZ OLSUN"

Teleferik üzerinden eleştiri oklarının hedefi haline gelen Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, bazı meclis üyelerinin medya eli ile teleferik üzerinden Beşikdüzü Belediyesi’ni, belediye üzerinden de CHP’yi yıpratmaya çalıştığını söyledi.

Teleferiğin yapılmasının hata olduğunu ileri süren Uzun şunları söyledi:

“Beşikdüzü’nün öncelikli sorunları çözülmeden, popülist söylemlerle, belediye borçlandırılarak devasa bir teleferik projesi yapılmış. 35 milyon lira kredi ve faizi nedeniyle belediyenin kasasına İller Bankası’ndan yıllarca bir kuruş girmedi. Personel maaşlarını ödeyemediğimiz zamanlar yaşadık.

Plansız, programsız bir şekilde yapılan teleferik ilçemize fayda değil, zarar verdi. Yaptıkları çok makul bir proje olsaydı zaten bu hale gelmezdi, kesinlikle bir alıcısı çıkardı. “İhaleye katılım olmadı” diye bizi beceriksizlikle suçlayarak basına şikayet eden MHP’li meclis üyesi, belediye meclis toplantısında oylattığımız yeni ihale sözleşmesine ret oyu kullandı.

Bu nasıl bir samimiyetsizlik. Bunlar istiyor ki; teleferik çürüsün, Beşikdüzü’ne hizmet gelmesin, CHP’li belediye başarısız olsun. Biz sırtımıza yük olarak bırakılan bu işinde üstesinden geleceğimize inanıyoruz”

[old_news_related_template title="Teleferikte yılan hikayesi" desc="“Kartepe’nin 50 yıllık hayalini gerçekleştiriyoruz” diye tanıtılan ve 2017’de ihalesi yapılan Teleferik Projesi'nde nihayet sona gelindi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ocak ayındaki 318-349 milyon arasındaki 3 teklifi yüksek bularak ihaleyi iptal etti. Son teklif ise 335 milyon lira olmasına rağmen kabul edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/19/iecrop/teleferik_16_9_1655628247.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/teleferikte-yilan-hikayesi-7202455/"]