Mersin'in Gülnar İlçesi Büyükeceli mevkiinde yapımı sürmekte olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin en büyük yüklenici firmalarından olan ve henüz bir hafta önce son reaktör olan 4. reaktörün temelini büyük bir törenle atan IC İçtaş firmasının işçilere zorunlu izin vermesi şaşkınlık yarattı.

Verilen zorunlu izin nedeniyle firmaya bağlı olarak çalışan 7 bin işçi, valizlerini alarak memleketlerinin yolunu tutarken, IC İçtaş firmasının sözleşmesinin feshedileceği yerine başka firmanın getirileceği ifade edildi.

Firmanın 5 Ağustos'a kadar izin verdiği belirtilen işçilerin çoğunluğu bu sabah erken saatlerden itibaren şantiyelerden ayrılmaya başladı. İşçilerin toplu halde ayrılmalarıyla birlikte Büyükeceli kasabasında ve Anamur-Mersin karayolunda hareketlilik yaşandı.

İşçiler kendi aralarında yaptıkları yazışmalarda IC İçtaş firmasının sözleşmesinin lağvedileceğini ve başka bir firmanın geleceğini öne sürdü.

FİRMA 21 TEMMUZ'DA TEMEL ATMIŞTI

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 4'üncü ve son reaktörünün temeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, IC İçtaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen ile iki ülkenin ve ilgili şirketlerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı törenle 21 Temmuz 2022 tarihinde atılmıştı.

AKKUYU’DAN AÇIKLAMA GELDİ: FİRMANIN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİ

Rus Devlet Şirketi Rosatom tarafından yapımı sürmekte olan Akkuyu Nükleer Santrali'nde 4. ünitenin temelini bir hafta once atan, IC İçtaş İnşaat'ın sözleşmesi feshedildi.

Şirketin sözleşmesinin feshedildiği açıklanmadan bu firmaya bağlı olarak çalışan yaklaşık 7 bin işçiye 5 Ağustos'a kadar ücretsiz izin verildiği belirtilmiş, bunun üzerine işçiler valizlerini sırtlayarak memleketlerine dönmüşlerdi. İşçilere verilen izinin, şirketin sözleşme feshinden kaynaklandığı ileri sürülürken ancak bu konuda bir netlik olmazken beklenen açıklamayı Akkuyu Nükleer Santrali İletişim Birimi yaptı. Akkuyu'dan yapılan açıklamada, nükleer santral inşaatında yeni bir döneme girildiği belirtilerek şöyle denildi:

İŞTE AKKUYU'DAN YAPILAN AÇIKLAMA

* Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) yapımında yeni bir aşamaya girildi. Sahadaki çalışmalar, 1'inci ünitede türbin binası ekipmanının kurulumu ile devreye alınması için yapılacak hazırlıklar üstüne yoğunlaşacaktır. 2, 3 ve 4'üncü ünitelerdeki inşaat ve kurulum operasyonlarında kalitenin sağlanması ve son teslim tarihlerine uygun hareket edilebilmesi için özel sektörün bu inşaat çalışmalarına özgü yeterliliklere sahip olması gerekmektedir.

* Proje yönetimi, buna uygun olarak, Akkuyu NGS Projesi'nde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sözleşmenin feshedilerek, inşaat işlerinde katılımcıların yapılandırılmasının yeniden düzenlenmesine karar vermiştir.

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

* Akkuyu NGS projesi ilerliyor. Proje katılımcılarının yeniden düzenlenmesi, mevcut çalışma aşamasının dinamikleri ve özellikleri dikkate alınarak yapılmaktadır. 4'üncü ünitenin inşasına başlanmasıyla aktif aşamaya girdik. Artık sahadaki dört güç ünitesi de aynı anda inşa edilmektedir. Proje için geliştirilen yerelleştirme yol haritası başarıyla uygulanmaktadır. Hedeflenen yerelleştirme seviyesi, 6,5 milyar ABD doları olarak öngörülmektedir. Türk şirketlerine şimdiden yaklaşık 3,2 milyar ABD doları tutarında sipariş verilmiş durumdadır.

* Projede yer alan Türk şirketlerinin ve sahada çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı da artmaya devam etmektedir. Bugün sahada istihdam edilenlerin yüzde 80'inden fazlasını Türk vatandaşları oluşturmaktadır ve bu sayı artmaya devam edecektir. Tüm inşaatçılara sıkı ve titiz çalışmaları için minnettarız. Tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam ediyoruz ve projedeki tüm katılımcıların da bu şekilde çalışmaya devam edeceğine güveniyoruz.

* Sahadaki tüm çalışmalar, bağımsız yapı denetim kuruluşlarının ve Nükleer Düzenleme Kurumu’nun (NDK) sürekli denetimi altında, planlanan takvime uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

IC İÇTAŞ DA AÇIKLAMA YAPTI

Gelişmelerle ilgili IC İçtaş İnşaat tarafından da açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

* Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından bugün yapılan basın açıklamasında yer alan “Akkuyu NGS projesinde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedildiği” ifadesi gerçeklere aykırıdır. IC İçtaş olarak projede doğrudan tarafı olduğumuz bir sözleşme bulunmamaktadır.

* Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında akdedilen 15.07.2010 tarihli Hükümetlerarası Andlaşma uyarınca yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi kapsamında şirketimiz IC İçtaş A.Ş.'nin Titan-2 şirketiyle (Rosatom ortaklı) %50-50 eşit oranda hissedar olduğu T2-IC Ortak Girişim Şirketi proje işvereni Akkuyu Nükleer A.Ş. ile Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Sözleşmesi'ni 22.07.2019 tarihinde imzalamıştır.

* Akkuyu Nükleer A.Ş., 26.07.2022 tarihinde T2-IC Ortak Girişim Şirketi'ne haksız ve hukuksuz bir fesih girişiminde bulunmuş olup Proje kapsamındaki tüm işlerin derhal durdurulması talimatı verilmiştir.

* Projeye ortak girişim ortağı olarak katılımımızdan bugüne kadar şirketimizin tüm yönetsel, teknik ve finansal kapasitesini bu projeye adamış ve proje ilerlemesinde tüm tarafların takdir ettiği ciddi bir performans seviyesini yakalamış bulunmaktayız. Nitekim henüz geçen hafta gerçekleştirilen 4. Güç Ünitesi temel atma töreninde tüm üst yetkililer tarafından bu durum kamuoyu önünde övgüyle ifade edilmiştir. Projede 25 bin Türk personelin istihdamı sağlanmış, yönetim kadrolarının Türk mühendislerinden oluşturulması sağlanmış, ilgili alt yüklenicilerin, tedarikçilerin ve Türk sanayiinin projeye katılımında büyük bir çaba sarf edilmiştir.

* Akkuyu Nükleer A.Ş. Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesini feshetme girişimiyle Proje'deki Türk paydaşlığını ortadan kaldırma sonucunu oluşturmakta ve Proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde adımlar atmaktadır. Söz konusu fesih girişimindeki esas amacın, Proje'nin yönetimindeki Türk şirketlerinin varlığını azaltmak ve taşeron seviyesine indirgemek olduğu açıktır.

* Tamamlandığında ülkemizin elektrik talebinin yüzde 10'unu tek başına karşılayacak Akkuyu NGS Projesi yapım sözleşmesinin durdurulması ve tahliye süreçlerine başlanması ile Proje'nin selametinin büyük oranda etkileneceği, böyle bir kararın uygulanmasının telafisi imkansız büyük zararlara yol açacağı kaçınılmazdır.

* Gelinen noktada, tüm önceliğimizin Proje'ye kendisini adamış binlerce çalışanımızın haklarının ve iş sağlığı güvenliklerinin korunması olduğunu, konuyla ilgili gelişmelerin bizzat takipçisi olduğumuzu ve tüm yasal haklarımızın en üst düzeyde kullanılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Rusya 20 milyar dolarlık Akkuyu için Türkiye'ye para gönderiyor İlginizi Çekebilir Rusya 20 milyar dolarlık Akkuyu için Türkiye'ye para gönderiyor

[old_news_related_template title="Rusya 20 milyar dolarlık Akkuyu için Türkiye'ye para gönderiyor" desc="Bloomberg'e konuşan yetkililer, Rusya'nın Akkuyu nükleer santrali yatırımı için Türkiye'ye üç haftada 15 milyar dolar göndereceğini söyledi. Rosatom, gelen paranın bir bölümünü vadesi gelen ödemeleri için kullanacak, geri kalanını da iki yıl boyunca Türkiye’de tutacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/29/iecrop/9-akkuyu1_16_9_1646272952_16_9_1659085987.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/rusya-20-milyar-dolarlik-akkuyu-icin-turkiyeye-para-gonderiyor-7276942/"]

[old_news_related_template title="Akkuyu Santrali'nde işçiler birbirine girdi" desc="Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde taşeron işçileri arasında taşlı-sopalı kavga çıktı. Ortalığı savaş alanına çeviren kavga, cep telefonu ile görüntülendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/25/iecrop/akkuyu_16_9_1656186329.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akkuyu-santralinde-isciler-birbirine-girdi-7214896/"]