Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan Halkidiki Yarımadası’nda bugün saat 14.48 sıralarında 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ÇANAKKALE VE EDİRNE'DE HİSSEDİLDİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, yerin 18.76 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yarımadaya 125.84 kilometre uzaklıkta olan Çanakkale’nin Gökçeada ilçesi ve Edirne’nin Enez ilçesi ve İzmir'de de hissedildi.

PEŞ PEŞE DEPREMLER...

Bu depremin ardından Ege Denizi'nde 14.51'de 3.8, 15.26'da 4.7, 16.36'da 3.7 ve 16.39'da 3.7 ile peş peşe sarsıntılar yaşandı.



NACİ GÖRÜR AÇIKLAMA YAPTI

Korkutan depremlerin ardından Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken bir açıklama geldi. 1999 depremini hatırlatıp uyarıda bulunan Görür şu ifadeleri kullandı;

MARMARA BÖLGESİNE DİKKAT ÇEKTİ

"Yunanistan Halkidiki Yarımadasında 5,4’lük deprem oldu. Bu deprem Kuzey Ege Çukurluğunda. Bu çukurluk Kuzey Anadolu Fay Zonunun devamı. Bu depremin Marmara’yı belirli ölçüde etkileme potansiyeli var. Biliyorsunuz, bizdeki 1999 depremleri Yunanistan'daki fay kesimini etkilemişti."

"KENTSEL DÖNÜŞÜM BU DEĞİL"

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle düzenlenen konferansta deprem odaklı kentsel dönüşüm hakkında konuşan Görür, şunları söyledi;

*Deprem odaklı kentsel dönüşüm yapabilmek için önce o kentin doğal özelliklerini bilmek gerekir. Bir kentin doğal özelliklerini bilmeden, araştırmadan sürdürülebilir bir kentleşme ve geri dönüşüm yapamazsınız. Yapacağınız geri dönüşüm doğa ile uyumlu olmalı.

*Bizim ülkemizde maalesef kentsel dönüşüm denildiği zaman şöyle bir algı var; yapı stokunu yenilemek. Vatandaş da bundan heyecanlanıyor kentsel dönüşüme girersem karlı olurum diye.

*Doğal olarak iş insanları, müteahhitler de bu işten memnun. Bu güzel de kentsel dönüşüm bu değil. Deprem odaklı kentsel dönüşüm bu değil. Sadece yapı stokunu iyileştirmekle bir kenti deprem dirençli hale getiremezsiniz.

"NASIL YAPILMALI?"

Deprem odaklı kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiği hakkında ise Görür, “Önce bir kentte karar verdiyseniz deprem odaklı kentsel dönüşüm için, o kentin bulunduğu yerde bir mikro bölgeleme çalışması yapmak zorundasınız. Bunu yapmadığınız zaman yatırımınızın heba olacağını şimdiden söyleyebilirim. Bu altlık olacaktır. Gerçek anlamıyla deprem odaklı bir kentsel dönüşüme gidebilmek için size gerekli verilerin temin edileceği bir çalışma olacaktır” diye konuştu.

ÖNEMLİ UYARI

Kentin bir başka bileşeninin ekonomi olduğunu da belirten Görür, “Bir kenti deprem çökertebilir. Biz Marmara Bölgesi’nde de bundan korkuyoruz. Ekonomik olarak bağımsızlığımızı büyük ölçüde yitirebiliriz diye. Kenti değiştirecekseniz bütün bu çalışmaları yapmak zorundasınız. Ekonomide bizim üretim alanlarımızı, fabrikalarımızın, iş insanlarımızın gerekli önlemleri almış olması lazım” ifadelerini kullandı.

Görür, “Kentsel dönüşümde zarar azaltıcı önlemlerin alınması lazım” diye ekledi.

[old_news_related_template title="Ege Denizi'nde 5.3'lük deprem" desc="AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre Ege Denizi'nin kuzeyinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/16/iecrop/son-depremler-shutter_16_9_1642255003_16_9_1642335114.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ege-denizinde-5-3luk-deprem-6891902/"]

[old_news_related_template title="Akdeniz depremini bildi... Naci Görür günler öncesinden uyarmış!" desc="Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında bu sabah saat 04.07'de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem öncesinde 7 Ocak'ta yaptığı paylaşımda depremin yaşandığı bölgedeki faylara dikkat çekmişti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/11/iecrop/detay-kopya-6_16_9_1641883565.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/akdeniz-depremini-bildi-naci-gorur-gunler-oncesinden-uyarmis-6880652/"]