CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Atatürk Havalimanı üzerinden AKP’ye yüklendi. Uygulamada hatalı işlemler ve kanunsuzluklar yapıldığını öne süren Başarır, ilgili bakanlığın yanıtlaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. Başarır, “Atatürk Havalimanı’nda kirli oyunlar dönüyor” dedi.

“BUNLAR BİZİM PARAMIZ, HEPİMİZİN PARASI”

Başarır, Atatürk Havalimanı’nı TAV Havalimanlarınca işletildiğini, 2019’da ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne devredildiğini hatırlatarak, “Devredilirken havalimanındaki tüm malzemelerin, tüm teçhizatların dökümü yapılacaktı. 2019’da devri gerçekleşirken sözleşme hükümleri doğrultusunda bütün aletlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirerek kullanılır halde tam olarak teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak bugün görünüyor ki gerek yıkım aşamasında gerek teslim aşamasında yaklaşık 1 milyar dolarlık bir eksiklik var. Yıkım aşamasında bunların bazıları satılmış ve bazıları da teslim edilmemiş durumda. Bunlar bizim paramız, hepimizin parası” diye konuştu.

"SİZ TAV’DAN ATATÜRK HAVALİMANI’NI EKSİKSİZ ALDINIZ MI?"

Yeni Havaalanı için Atatürk Havalimanı’nın kapatıldığını da hatırlatan CHP’li Başarır, “Atatürk Havalimanı Cengiz İnşaat ve ortaklarının yeni havaalanında iş yapması için kapatıldı. Sadece yıkımı için yaklaşık 3 milyar TL para harcandı ve orada bulunan 84 milyona ait malzemelerin yağmalandığını görüyoruz. Sayın bakan size soruyorum. Siz TAV’dan Atatürk Havalimanı’nı eksiksiz aldınız mı? Tesisatların dökümü yapıldı mı? Buradaki bazı malzemeler kaçak olarak alınıp satıldı mı ya da yağma edildi mi? Çıkın bunları söyleyin” ifadelerini kullandı.

CHP’li Başarır, konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil  Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesi gerekçesini ise şöyle özetledi:
“Bilindiği gibi Atatürk Havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı’na verilen yolcu uçuş garantisi kapsamında kapatılmaktadır. Bu hususta ihale yapılmış ve Atatürk Havalimanı’nın yıkımına başlanmıştır. Hem TAV Havalimanları tarafından Atatürk Havalimanı devredilirken hem de yıkım aşamasında Atatürk Havalimanı’ndaki faal ve gayri faal teçhizatlar hakkında birtakım iddialar vardır.”

Başarır’ın yanıtlanmasını istediği soruları şöyle:

- "TAV Havalimanları kira konusu tesisi sözleşme hükümleri doğrultusunda DHMİ’ye teslim ederken faal teçhizatları ve gayri faal teçhizatların hepsini teslim etmiş midir? Şirket bu teçhizatları teslim ederken sözleşme hükümleri çerçevesinde bütün aletlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirerek kullanılır halde mi devretmiştir? Sözleşme hükümlerine göre kullanılır halde devretmediyse bir cezai işlem uygulanmış mıdır?

-DHMİ tarafından devir teslim tutanaklarında eksik teçhizatlar belirtilmiş midir? Belirtilmediyse bunların sebepleri nelerdir?

-TAV Havalimanları Atatürk Havalimanı’nı DHMİ’ye devrederken DHMİ personelleri tarafından tutulan demirbaş listesi var mıdır? Bu demirbaş listesindeki teçhizatların son durumu nedir?

-Atatürk Havalimanı’nın DHMİ tarafından faal ve gayri faal teçhizatların listesi tutulurken bazı teçhizatların el altından satıldığı doğru mudur? Doğruysa bu satışı gerçekleştirenler hakkında işlem yapılmış mıdır?

-Atatürk Havalimanı yıkılmadan önce terminallerin içerisindeki teçhizatların akıbeti ne olmuştur? Bu teçhizatlar satılmış mıdır? Satıldıysa kime ve kaç paraya satılmıştır?"

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sani Şener, iddialarla ilgili olarak şunları söyledi:

* "TAV Havalimanları, Haziran 2005’te yapılan ihalede İstanbul Atatürk Havalimanı’nın Ocak 2021’e kadar işletme hakkını kazanmıştır. Atatürk Havalimanı, İstanbul yeni havalimanının devreye alınması nedeniyle Nisan 2019’da ticari uçuşlara kapatılmıştır.

* TAV, bu süreçte sözleşmeden doğan tüm yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirmiş, havalimanının ticari uçuşlara kapatılmasından sonra DHMİ’ye devir teslim süreci sözleşme hükümlerine uygun olarak yapılmış ve tüm süreç resmi kayıt altına alınmıştır. Tüm teçhizatlar kullanılır halde teslim edilmiş, devir teslim süreci tutanak altına alınmıştır.

"SORUMLULUĞUMUZ KALMADI"

* Devir teslim sürecinin sözleşmeye uygun şekilde tamamlanmasıyla TAV Havalimanları’nın bu teçhizatlar ve terminal binalarıyla ilgili bir sorumluluğu kalmamıştır.

* Bunun dışında maliyeti TAV tarafından karşılanan elektrik üretim tesisi, yeni terminal binası ve hareketli mobilyalar ve otel ekipmanları dahil tüm dekorasyonuna dahi havalimanının bütünlüğünü bozmamak adına dokunulmamıştır.

* Halka açık bir şirket olan TAV Havalimanları’nın itibarına zarar verecek bu iddiaların tarafımıza sorulmadan gündeme getirilmesinden üzüntü duyuyor, düzeltilmesini bekliyoruz."

[old_news_related_template title="Gizli Atatürk Havalimanı ihalesinin sonucu açıklandı" desc="Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılacak millet bahçesi için gerçekleştirilen ‘gizli’ ihalenin sonucu Kamu İhale Kurumu’nun sayfasında yayınlandı. AKP'nin istediği ihaleyi istediği müteahhide verme aracı olarak kullandığı 21/b pazarlık usulü yapılan ihaleye göre projenin maliyet 2 milyar lirayı aşıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/06/iecrop/millet1_16_9_1632213566-880x495-1_16_9_1649507456_16_9_1659802296.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/gizli-ataturk-havalimani-ihalesinin-sonucu-aciklandi-7292581/"]

[old_news_related_template title="Milli servet paramparça: İşte Atatürk Havalimanı'nın son hali" desc="İstanbul'da milyonlarca ağaç kesilip üçüncü havalimanı yapılırken kapatılan Atatürk Havalimanı'nın milyarlarca liralık yatırım değerine sahip iki pistine ağaç dikmek için yapılan yıkım hızla ilerliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/18/iecrop/havalimani4_16_9_1655550619.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/milli-servet-paramparca-iste-ataturk-havalimaninin-son-hali-7201307/"]

[old_news_related_template title="Atatürk Havalimanı’nı bitiren 25 yıllık taahhüt" desc="Yeni havalimanının ihalesinden yaklaşık 2 ay önce DHMİ ile ihaleyi kazanan firmalar arasında yapılan yazışmada, “25 yıllık işletme süresi boyunca İstanbul’a yeni bir havalimanı planlanamayacağı gibi, Atatürk Havalimanı’ndan tarifeli seferler yapılmayacak” ifadesi net bir biçimde yer alıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/04/iecrop/10ataturk_16_9_1654386727.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ataturk-havalimanini-bitiren-25-yillik-taahhut-7175554/"]