[imza_template desc="Halil ATAŞ,Latif SANSÜR" arry="Halil ATAŞ,Latif SANSÜR"][/imza_template]

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kötü haberler de gelmeye başladı. Türkiye'de 4 ilden daha dumanlar yükseldi.



Aydın'ın Nazilli ilçesi kırsal Kırcaklı Mahallesi Karıncalıdağ Tekçöğür mevkiinde akşam üzeri saat 17:30 sıralarında başlayan ve kısa sürede büyüyen orman yangını için söndürme çalışmaları başladı.



Orman Genel Müdürlüğüne bağlı 2 uçak, 7 helikopter, 12 arazöz ve 2 dozerin yanı sıra bölgede konuşlandırılan iş makineleriyle de yangına müdahale etti.



Ekipler alevlerin tarım arazilerine ulaşmaması için yol kesme çalışmaları gerçekleştirirken, bölgedeki vatandaşlar da çalışmalara destek verdi.

Yangının büyümemesi için karadan ve havadan müdahale gerçekleştirilirken, yangın söndürme uçak ve helikopterleri de yoğun mesai harcadı.



KONTROL ALTINA ALINDI

Orman Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada Nazilli ilçesinde yangınların kontrol altına alındığını duyurdu.



BALIKESİR'DE KORKU DOLU ANLAR

Kırsal Karagöz Mahallesi'nde bilinmeyen bir nedenden dolayı orman yangını çıktı. Edinilen bilgiye göre, alevler rüzgarın etkisiyle büyüyerek geniş bir alana yayıldı.



Balıkesir Valiliği yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi;

"Bugün saat 14.00 sıralarında Kepsut ilçemize bağlı Karagöz Mahallemiz yakınlarında ormanlık alanda başlayan yangına ilk andan itibaren hızlı şekilde karadan ve havadan bütün ekiplerimizle müdahale edilmektedir.

Saat 16.15 itibariyle yangına 6 helikopter, 5 uçak olmak üzere 11 hava unsuruyla müdahale gerçekleşmektedir. Karadan ise 26 arazöz, 9 su ikmal aracı ve iş makineleriyle söndürme çalışmaları devam etmektedir. Önümüzdeki dakikalar içerisinde çevre illerden talep edilen ilave hava ve kara söndürme unsurları yangın mahaline ulaşmış olacaktır.

Söndürme çalışmaları Valiliğimizin koordinasyonunda Orman Bölge Müdürlüğü, İtfaiye ve Jandarma birimlerimizin yoğun gayretiyle sürdürülmektedir. Yerleşim yerlerini tehdit eden bir durum bulunmamaktadır.

Bugün saat 14.00 sıralarında Kepsut ilçemize bağlı Karagöz Mahallemiz yakınlarında ormanlık alanda başlayan yangına ilk andan itibaren hızlı şekilde karadan ve havadan bütün ekiplerimizle müdahale edilmektedir."



ALEVLER GENİŞ BİR ALANDA ETKİLİ OLDU

Geniş bir alanda etkili olan alevler rüzgarın da etkisiyle büyürken, karadan müdahalede güçlük yaşandı.

image small

Öte yandan, söndürme çalışmaları için çevre illerden de takviye olarak hava ve kara unsurları talep edildi.





AFAD AÇIKLAMA YAPTI

AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Balıkesir'in Kepsut ilçesinde çıkan yangına, 10 uçak, 18 helikopter, 74 arazöz, 12 dozer ve 415 personel ile müdahale ediliyor. Orman Genel Müdürlüğü, destek amacıyla bölgeye AFAD koordinasyonunda Bursa, Çanakkale, Kütahya, Manisa, Eskişehir, Yalova, Bilecik, Afyonkarahisar, Uşak ve İzmir illerinden su tankeri ve iş makinesi görevlendirilmesi yapıldı. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.



"YANGINI BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINA ALDIK"

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Balıkesir'in Kepsut ilçesindeki orman yangınında Balıkesir Valisi Hasan Şıldak ile inceleme yapıp, söndürme çalışmalarını yönlendirdi.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Karacabey, "An itibariyle çalışmalarımız devam ediyor. 'Yangını büyük oranda kontrol altına aldık' diyebiliyoruz. İnşallah hava kararmadan kontrol altına almış oluruz" dedi.

VALİ ŞILDAK AÇIKLAMA YAPTI

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Karagöz Mahallesi'nde, öğle saatlerinde başlayan orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı. Yangına havadan müdahale eden araçların sayısının 20'ye ulaştığını belirten Vali Şıldak, diğer bölgelerde çıkan yangınlar nedeniyle hava araçlarının diğer bölgelere de kaydırıldığını belirtti.

İlk tespitlere göre yangın nedeniyle zarar gören alanın 50 hektarın üzerinde olduğunu söyleyen Vali Şıldak, şu ifadeleri kullandı;

*Şu an itibariyle yangın bölgemizde bütün ekiplerimizle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bugün saat 14.00 itibariyle Karagöz Mahallemizin hemen yakınında başlayan yangının çok hızlı ve seri şekilde, iyi bir koordinasyonla hem karadan hem havadan yapılan müdahalelerle kontrol altında olduğunu ve bütün yangın bölgesinin çevresinin sarıldığını ifade etmek istiyorum. Geçmiş olsun diyorum.

*Özellikle Karagöz mahallemiz ciddi bir risk yaşadı bugün. İlk saatlerde bu mahallemize çok yakın bir noktada seyretti yangın. Rüzgarın da çok sert esmesi ki zaman zaman saatteki hızı 70 kilometreye ulaşmıştı, zor anlar yaşattı. İnşallah, gece saatlerinde rüzgarın saatteki hızının 10 kilometreye kadar düşmesini bekliyoruz. Bu bizim için büyük avantaj.

"HAVA ARAÇLARI 20 DAKİKADA GELDİ"

*İlk helikopter yangının çıkışından 20 dakika sonra geldi. 45'inci dakikada biz bütün hava araçlarımızla, ilimizde bulunan 3 helikopterimiz ve 2 uçağımızla müdahaleye başlamıştık. Yine belediyelerimizin Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı bütün birimlerin, işletmelerin arazözleri, su ikmal araçları buraya toplanmıştı.

*Şu an 5 beş uçak, altı helikopter havadan müdahale devam ediyor. Artık bunlar soğutma çalışmalarıdır. Aktif olan sadece bir noktamız var batı hattında. Onu da biz komuta aracından sürekli irtibat halindeyiz. Şu an itibariyle riski atlattık. Çok geçmiş olsun diyorum.

*Emek veren, çaba gösteren orman teşkilatımız, Balıkesir Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, jandarmamız vatandaşlarımız, AFAD teşkilatımız, çevre illerden gelen destek birimleri, bütün kuruluşlarımız hepsine çok teşekkür ediyoruz.

"ELEKTRİK HATTI KAYNAKLI OLABİLİR"

Yangının çıkış sebebiyle ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirten Vali Şıldak, şu ifadeleri kullandı;

*Elektrik hatlarından kaynaklı durumlar söz konusu olabilir. Soğutma çalışmaları bitince jandarmamız bu konuda daha sağlıklı deliller elde ederek bilgilere kavuştukça bunu da sizlere açıklayacağız.

*Şu anda 8 yerleşim yerimizde elektrik mevcut değil. Zira yangın alanının içerisindeki elektrik direklerinin zarar görmesi neticesinde böyle bir elektrik kesintisi söz konusu oldu. Fakat Uludağ Elektrik İşletmesiyle yaptığımız görüşme çerçevesinde hızlı bir şekilde onlar da tedbir alıyorlar.

*Bu yerleşim yerlerini bugün jeneratörle besleyeceğiz. Karagöz mahallemize hemen jeneratör temin edilecek. Diğer mahallelerimize de gece saatlerinde jeneratörle takviye yapacağız. Zaten gün içerisinde de yarın inşallah elektrikle ilgili sıkıntı giderilmiş olacak.

image small

CHP YANGIN BÖLGESİNDE İNCELEME YAPTI

Yangın bölgesine giderek incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, yangınla ilgili dikkat çeken iddialarda bulundu. Akın, yangının sebebinin enerji nakil hatları olduğunu öne sürdü.

Ahmet Akın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Balıkesir Kepsut Karagöz mahallemizde çıkan yangında onlarca hektar orman yok oldu. Soğutma devam ediyor. Yangının sebebi; enerji nakil hatları! Yine yatırım yok, yine milletin parası yatırımda değil şirketlerin kasasında. Sonuç kaybedilen ormanlar, elektriksiz mahalleler” ifadelerine yer verdi.

İzmir’de orman yangını fabrikalara sıçradı

İZMİR'DEN DE ALEVLER YÜKSELİYOR

Yangın, Buca ilçesi Kısıkköy ve Sarnıç bölgesi arasındaki ormanlık alanda saat 17.00 sıralarında meydana geldi. Henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin hem havadan hem karadan müdahalesi ile 2 saatte kontrol altına alındı.



Yangın, rüzgarın etkisiyle çevrede bulunan fabrikalara da sıçradı. Kimyasal maddelerin bulunduğu fabrikaların içerisine inşaat malzemeleri satan bir fabrikanın deposu ve prefabrik ev üretimi yapan bir fabrikanın olduğu öğrenildi.

FABRİKALARA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Yangın sırasında ara ara patlamalar meydana gelirken, çevrede bulunan vatandaşlarda kısa süreli panik oluştu.

Yangına, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine bağlı 2 uçak, 3 helikopter ve 17 arozözün yanı sıra itfaiye ekipleri müdahalede bulundu. Öte yandan, yangın alanına giden yollar kapatılırken, yangının çıktığı bölge İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na da yakın bir bölgede yer alıyor.

GAZİEMİR’DEKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

İzmir’in Gaziemir ilçesinde ormanda başlayan yangın kontrol altına alındı. Kısıkköy mevkisinde İzmir- Torbalı karayolunun tedbir amacıyla trafiğe kapatıldığı öğrenildi.

Bölgede soğutma çalışmaları sürerken, hava unsurlarının tamamının bölgeden ayrıldığı bildirildi.



EVLERE YAKIN NOKTADA YANGIN

Menderes ilçesindeki tatil beldesi Gümüldür’de henüz belirlenemeyen sebepten dolayı çıktı. Alevleri gören vatandaşların durumu bildirmesi üzerine yangın yerine çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi.



Evlere yakın noktada çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüdü. Evlerinden çıkan mahalle sakinleri büyük panik yaşarken, yangına da ilk müdahaleyi de mahalle sakinleri gerçekleştirdi.

Öte yandan, itfaiye ekiplerinin yangını söndürme çalışmaları devam ettiği öğrenildi.

ÇANAKKALE YANGIN ORMANA SIÇRADI

Çanakkale 112 Acil Çağrı Merkezi'ne, saat 15.30 sıralarında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı sınırları içindeki Anzak Koyu mevkisinde saman yüklü bir kamyonda çıkan yangının ormana da sıçradığı ihbarı geldi.



İhbarla Çanakkale ve Edirne'nin Keşan ilçesinde konuşlu toplam 2 söndürme helikopterinin yanı sıra 1 ilk müdahale aracı, 7 arazöz, 5 su ikmal aracı, 1 dozer, 5 hizmet aracı, 1 treyler, 2 itfaiye aracı bölgeye sevk edildi.

Çeşitli kurumlara ait 5 su tankeri de söndürme çalışmalarına destek verdi. Alevlere ilk müdahale, 5 dakika içinde yapıldı.

Kuvvetli rüzgar nedeniyle söndürme çalışmalarında güçlük yaşandığı bildirildi.



5 DÖNÜMLÜK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Eceabat ilçesi Anzak Koyu'nda çıkan yangında alevler, Yeni Zelanda Mezarlığı'na 20 metre kadar yaklaştı. Ekiplerin hummalı çalışması ile alevlerin mezarlara ulaşmasını önledi.

Havadan ve karadan müdahaleyle alevler, 1 saat içinde kontrol altına alındı. İlk belirlemelere göre, çam ağaçlarıyla kaplı 5 dönümlük alan zarar gördü. Soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

YANGINA SEPEP OLAN ŞOFÖR KONUŞTU

Büyükanafarta köyü Tuz Gölü yakınından yüklediği samanları, Balıkesir'e götürmek için yola çıktığı sırada yangına sebebiyet verdiği tespit edilen Bulgaristan plakalı TIR'ın şoförü Zafer Tekkeli ifade verdi.

Gazetecilere konuşan Tekkeli, "Samanı yükleyip, yola çıktıktan kısa bir süre sonra aynadan baktığımda arkadan dumanların yükseldiğini fark ettim. Aracı yolun sağına park ettim. TIR'ın önünü dorseden ayırmak istedim. Ancak yoğun duman nedeniyle başaramadım. TIR'da samanlar yandı, alevler ormana da sıçradı. Allah'tan bölgede devriye görevi yapan küçük bir arazöz vardı. Alevlere ilk müdahaleyi o yaptı. Erken müdahale ile alevler, daha fazla büyümeden söndürüldü" dedi.