Bakan Karaismailoğlu, dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Karaismailoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun metro inşaatına onay alamadıkları yönündeki açıklamasıyla ilgili soruya, "İmamoğlu yapması gerekenleri yapmalı, sorumluluğunu yerine getirmeli. Hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmeden algı operasyonu yapıyor. Belgeleri iletmedi. Konuşmakla olmaz, icraat göstermeli" yanıtını verdi.

'ÖNCE ELİNDEKİ İŞLERİ BİTİRSİN, ŞOV YAPMASIN'

Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP metrosunun sadece imza beklediği yönündeki açıklamaları da değerlendiren Karaismailoğlu, "Söz konusu hattın projelerinin incelenmesinde onay verebilmesi için zorunlu olan 'kesin proje' vasfında proje teslim edilmedi. Doküman sunumu yapıldı, eksikler ise İBB temsilcilerine bildirildi ancak İmamoğlu, hiçbir hizmet yapmıyor. Hodri meydan, önce elindeki işleri bitirsin, şov yapmasın" dedi.

İlave dokümanlarda temel eksikler olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, "Sondaja dayalı zemin etüt raporu, jeolojik plan ve kesit kesin projeleri, deprem etüt raporu, mimari kesin projeler, tünel ve istasyon kazı-destek sistemleri başta olmak üzere onayımıza esas olmazsa olmaz projeler, halihazırda sunulmamış bulunuyor. Hiçbir icraatta bulunmadan çıkıyor, kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş yapmak istiyorsa enerjisini Mahmutbey-Esenyurt hattı için kullanabilir. Çalışsın yeter ki" diye konuştu.

'BU YIL HALKIMIZIN HİZMETİNE AÇACAĞIZ'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) devralınan 'Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı'nın bu yıl hizmete açılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle metro hattı inşaatının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildiği hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

* Hattın ihalesi 2017'de yapıldı. Son yerel seçimler öncesinde yüzde 5'i tamamlandı, Temmuz 2019-Mayıs 2020 arasında hiçbir ilerleme olmadı.

* Vatandaşlarımız mağdur olmasın diye İBB ile yaptığımız protokolle hattı devraldık. Yüzde 95 ilerleme kaydedilen metro hattını, bu yıl halkımızın hizmetine açacağız. Hattın uzunluğu 6,2 kilometredir.

* 4 istasyonlu raylı sistemimiz saatte 80 kilometre hıza uygun olarak, saatte 70 bin yolcu taşıyabilecek. Bu hattı işletmeye aldığımızda, kent merkeziyle Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ve Kayaşehir arasında hızlı, ekonomik ve emniyetli bir ulaşım sağlanacaktır.

* Bu metro hattımız Bağcılar-Kirazlı, Başakşehir- Olimpiyatköy hattının devamı niteliğinde olup Metrokent istasyonundan sonra, hattın 4 istasyon daha büyümesi anlamına gelecek. Ayrıca hattımız, Kayaşehir İstasyonu'nda Halkalı-İstanbul Havalimanı Metro hattıyla bağlanacak.

* Bu entegrasyonlarla, bölgenin Marmaray'a, havalimanına, Göktürk, Kemerburgaz, Kağıthane, Beşiktaş, Gayrettepe'ye metroyla ulaşımı da sağlanacaktır.

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görevi olduğu halde yapmaktan imtina ettiği, Başakşehir Şehir Hastanemizin bağlantısı olan kara yolu ve köprülerini de Bakanlık olarak biz devraldık ve yapımını hızla tamamladık.

* İstanbul'un hep yanında ve yakınında olmaya devam edeceğiz. İstanbul'da halkımızın ulaşımını kolaylaştırmak için kamuoyunu yanıltmadan çalışmaya devam edeceğiz.



(DHA)

[old_news_related_template title="Ekrem İmamoğlu bakanlığı yalanladı... İstanbul'un her yerine asacak" desc="İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yatırım onayı verilmeyen Beylikdüzü metrosu ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın doğru olmadığını söyledi. İmamoğlu, İstanbul’daki tüm metrobüs duraklarına ve üst geçitlere 'hükümetin İBB’nin yapacağı işleri engellediğini' anlatan afişler asılacağını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/19/iecrop/beee194d-b496-4ce8-95ff-aa893f182b1b_16_9_1642587222.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/ekrem-imamoglu-bakanligi-yalanladi-istanbulun-her-yerine-asacak-6897971/"]