Cem YILDIRIM/ANKARA

Ankara Sincan’da klinik sahibi olan Veteriner Hekim Ali Duralıoğlu, SÖZCÜ WEB TV’ye ilaç fiyatlarındaki artışla birlikte yaşanan zorlu süreci anlattı.

Duralıoğlu, ‘’Hayvan sahipleri bizi korkuyla çağırıyor. Hayvancılık açısından ciddi bir krize doğru gidiyoruz. Üreticiler hayvanlarını tedavi ettiremez noktaya geldi” dedi.

‘Hem köye ulaşmada hem de ilaç fiyatlarında ciddi bir artış oluştuğuna dikkat çeken Duralıoglu, şunları söyledi:

* Besici ve üreticiler de bütçeleri dolayısıyla hastalanan hayvanı için bizi çağırmaya korkuyor. Tedavi ettirsem mi, ettirmesem mi noktasında düşünüyor. Bu da bizim işlerimizin azalmasına neden olurken hayvancılık açısından da ciddi bir krize doğru gitmeye başladı. Üreticiler hayvanlarını tedavi ettiremez bir noktaya geldiler.

İLAÇ VE ENERJİ MALİYETİ ÇOK ARTTI

* İlaçlarda ciddi bir artış oldu. Özellikle enerji fiyatlarındaki artışla beraber hem bizim sahaya ulaşmamızdaki akaryakıt ücretleri, hem kliniğimizdeki aşı ve ilaçların saklanmasında kullandığımız buzdolabı ve soğuk hava depolarından dolayı ciddi bir enerji maliyet artışımız oldu.

* Yaptığımız standart tedavilerde de artış oldu. Bu öyle bir hale geldi ki, mesela ishal olmuş bir buzağının tedavi maliyeti buzağının o günkü reel değerinden daha fazla olmaya başladı.

* Küçük bir meme enfeksiyonu geçirmiş hayvanın bizim buradan gidip o hayvanı tedavi edip bir tedavi protokolü uyguladığımızda uygulanan tedavi, belki o hayvandan sağlanan bir aylık süt ücreti oranında bir maliyete dönüştü. Bu da üreticilere hayvanlarını tedavi ettirmemeye, ineklerde de kesime gitmesine neden oluyor.

MUAYENE ÜCRETİ TALEP EDEMİYORUZ

* İnsanlar günü nasıl kurtarırız, minimum kayıpla bu dönemden nasıl çıkarız diye bakmaya başladılar. Bu da bizim muayene ücretlerimizi talep edemememize neden oluyor. Hem bizim kendi sektörümüz açısından ciddi bir problem. Hem de üreticilerin veteriner hekime ulaşmasında ve ilaçla hayvanlarını tedavi ettirmesinde ciddi bir probleme yol açmaya başladı.

[old_news_related_template title="Veterinerler de zor durumda" desc="Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baydın, SÖZCÜ’ye konuştu. Baydın ‘’Yüksek enflasyon sonucu maliyetler giderek yükseliyor’’ dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/05/iecrop/veteriner_16_9_1664990513.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/veterinerler-de-zor-durumda-7401798/"]