Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi’nin, Beykoz Tokatköy Mahallesi’nde yürüttüğü kentsel dönüşüm projesinde kriz uzun süredir devam ediyor. Tokatköy Mahallesi'nde kentsel dönüşüm zorlamasını kabul etmeyen 300'e yakın vatandaş, nöbet tutmaya başlamış, belediye yetkilileriyle görüşmek istediklerini duyurmuşlardı.

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımı planlanan binaların elektrik, su ve doğalgazları haziran ayında çevik kuvvet polisleri eşliğinde kesilmişti.

 



YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI DA ÇIKMIŞTI

Tahliye edilmek istenen vatandaşların mahkemeye yaptıkları başvuru sonucu İstanbul 13. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Vatandaşlara, evlerinin depreme dayanıksız olduğu söyleniyor ama yine onların aktardığına göre yeterli maddi destek sağlanmıyor. Birçok kişi kendilerine 1500 lira teklif edildiğini söylerken, bu parayla başka bir eve çıkma olanakları olmadığını, esas amacın kendilerini buradan göndermek olduğunu belirtiyorlar.



TOMA VE GAZLARLA MÜDAHALE

Beykoz Belediyesi'nin ise tahliye ve yıkım ısrarı sürüyor. Bu sabah mahalleye çok sayıda polis ekibiyle birlikte belediye görevlisi gelirken mahalleli, evlerini yıktırmamak için Tokatköy'ün girişlerine barikat kurmaya başladı.

Sabah saatlerinden itibaren teyakkuzda olan mahalleliler, ne olursa olsun evlerinden tahliye olmayacaklarını belirtti ve yollarda ateş yakarak barikatlar kurdu. Daha sonra TOMA ve çevik kuvvet ekiplerinin gelmesiyle evlerinin kapılarını kilitleyen vatandaşlar uzun süre yıkıma direndi.

BAZI VATANDAŞLAR ÇATIYA ÇIKARAK YIKIMA DİRENDİ

Bu sırada bazı vatandaşlar evlerinin çatısına çıkarak durumu engellemeye çalıştı. Çatıdaki vatandaşlara polis, plastik mermiyle müdahale ederken bazı vatandaşlar çatıdan düşme tehlikesi yaşadı. Günün sonunda evinin yıkılmasını istemeyen birçok vatandaş gözaltına alınırken yıkım çalışmaları da dozerlerle başladı. Mahallede 100’ün üzerinde binanın yıkılması planlanıyor.

Sabah saatlerinden itibaren teyakkuzda olan mahalleliler, ne olursa olsun evlerinden tahliye olmayacaklarını belirtiyor.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Beykoz Belediyesi, Tokatköy'deki yıkımla ilgili açıklama yaptı. "Tokatköy kentsel dönüşüm projemiz çeşitli odaklar tarafından kışkırtılmaktadır" denilen açıklamada "Hemşehrilerimizin güvenli evlerde yaşama talebi bu odaklarca hiçe sayılmaktadır. Projemiz, vatandaşlarımızın zarara uğraması pahasına engellenmeye çalışılmaktadır. Sosyal medya ve çeşitli basın organlarında yalan iddialar ortaya atılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Belediye tarafından projeye dair şunlar belirtildi:

Proje bölgesindeki evlerin neredeyse tamamına yakını hak sahipleri tarafından gönüllü olarak boşaltılmıştır. Aylar önce taşınan bu hemşehrilerimiz yeni evlerinin yapılmasını beklemektedir.

Tahliye ile ilgili tüm tebligatlar yapılmıştır. Hiçbir hak sahibi hemşehrimiz sürprizle karşılaşmamıştır.

Proje hak sahibi hemşehrilerimizin rızasıyla onaylanmıştır. Projenin her süreci hak sahipleri ile istişare içinde yürütülmüştür.

Proje bölgesindeki arazi hazineye aittir. Proje bitiminde hak sahipleri evleriyle birlikte tapularına da kavuşacaktır.

Projede hukuka aykırı hiçbir uygulama yoktur. Uygulamaya geçilen bölgelerin hiçbirinde yürütme durdurma veya benzeri kararlar bulunmamaktadır.

Projenin büyük kısmı devlet destekli olarak hayata geçirilecektir. Hak sahibi vatandaşlarımızın yapacağı cüzi geri ödemeler proje maliyetinin yaklaşık %20’sini karşılayacaktır.



[old_news_related_template title="Beykoz’da mahalle halkından kentsel dönüşüm tepkisi" desc="Kentsel dönüşüm mağdurlarının zorla tahliyeye karşı nöbet eylemi başlattığı Beykoz Tokatköy Mahallesi’nde tepkilere rağmen evlerin elektrikleri kesildi. Mahalle halkı, AKP’li Beykoz Belediyesi’ne “Çocuklarımızı evde bıraktık, darbe var diye belediyenin önünde nöbet tuttuk. Yüzünüze, gözünüze, dizinize dursun” diye tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/06/22/iecrop/beykoz-1_16_9_1655910200.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/beykozda-mahalle-halkindan-kentsel-donusum-tepkisi-7208975/"]