CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Ukrayna'da yaşanan gelişmelere değinen Öztrak, şunları söyledi:

* Rus ordusunun, Ukrayna topraklarına saldırısının başlamasının üzerinden, 24 saatten fazla süre geçti. Dünyanın ikinci büyük nükleer gücü, bir başka ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini, dünyanın gözleri önünde hedef alıyor. Uluslararası hukuk ayaklar altına alınıyor.

* Avrupa’nın ortasında insanlar ölüyor. Ukraynada aileler, siviller çaresiz. Gözleri yaşlı bekliyor. Büyük bir insani krizin başlangıcındayız. Bu krizin ana aktörleri Karadeniz’i paylaştığımız komşularımız. En önemli ekonomik ve ticari ortaklarımız arasındalar. Bölgemizde istikrar ve barış büyük tehdit altında.

* En önmelisi de, bu saldırı, dünyanın en büyük nükleer gücüne sahip NATO ittifakına dahil ülkelerin sınırlarında gerçekleşiyor. Hiç şüphesiz, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, küresel savaş riskinin zirve yaptığı, en sıkıntılı dönemlerden birini yaşıyoruz.

"TBMM DEVRE DIŞI BIRAKILDI"

Sıcak gelişmeler yaşanırken TBMM'nin devre dışı bırakıldığını ifade eden Öztrak, "Saray hükümeti, TBMM’yi bilgilendirmek için hiç kimseyi yollamadı. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın yönetildiği Gazi Meclisimiz, devre dışı bırakıldı. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Genel Başkanımız ise Denizli’deki programını kesti. Hızla Ankara’ya döndü. MYK’yı olağanüstü topladı. Merkez yönetim Kurulumuz, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin hukuki ve insani bakımdan kabul edilemez olduğunun altını çizdi" dedi.

"MİLLETİN HAYATI TEHLİKEYE MARUZ KALMADIKÇA, SAVAŞ BİR CİNAYETTİR"

"Biz, Atamızın “Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça, savaş bir cinayettir” düsturundan hareket ediyoruz" diyen Öztrak, "Rusya’nın saldırısının, caydırıcı güç üzerine, inşa edilecek diplomasiyle sonlandırılmasından yanayız. Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ve uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlı kalınması gereğinin altını, bir kere daha özenle çiziyoruz" ifadelerini kullandı.

"HÜKÜMET HAZIRLIKSIZ YAKALANDI"

Hükümetin Rusya-Ukrayna krizine hazırlıksız yakalandığınının altını çizen Öztrak, bu konuda şunları söyledi;

* Dün NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Bu işgal sürpriz değil, aylardır bekliyor ve uyarıyoruz” diye açıklama yaptı. Bir NATO üyesi olarak bu bilgiler bizdeki hükümetin de elinde var demektir. Ama anlaşılan “Monşer” deyip değiştirdiği, Dışişleri Bakanlığı’nın kıymetli diplomatlarının yerlerine atadığı, Tek Parti diplomasinin mümessili, eski partililer, milletvekilleri, yolsuzluktan aklanmamış bakanlar, ellerindeki istihbaratı değerlendirememiş. Sarayın kibirlisini haberdar etmemiş.

* Krizde arabuluculuğa soyunma hamlesi yapan sarayın, krizin ne zaman sıcak çatışmaya dönüşeceğini dahi okuyamadığı ortaya çıktı. Erdoğan, bölgemizde ve dünyada tarihin akışını değiştirebilecek bu olaya Afrika gezisinde yakalandı.

* Sarayın kibirlisi Afrika gezisini yarıda kesmek zorunda kaldı. Döndü. Güvenlik zirvesi topladı. Ama bu kez de toplantıda Dışişleri Bakanı yoktu. Çünkü o da toplantı yapıldığı sırada Kazakistan’daydı.

* Haber kanalları bile, Ukrayna kriziyle ilgili bir haftadır, geceleri nöbetçi bırakıyor.

SARAY, 'DUYMADIK, GÖRMEDİK' DİYEMEZ

* Ama ülkenin Dışişleri Bakanı da Cumhurbaşkanı da ülkede yok.

* Yani özetle, neresinden tutsanız elinizde kalan savrulan bir yönetim…"

* Tüm uyarılara rağmen, Saray Hükümetinin böyle bir duruma hazırlık yapmadığı ortaya çıktı.

* Biz bu konuda pek çok uyarıda bulunduk.

* Saray, “Duymadık, görmedik, beklenmedik bir durum” diyemez.

6 GENEL BAŞKAN BİR ARAYA GELİYOR

Öztrak ayrıca CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA liderlerinin pazartesi günü bir araya geleceğini hatırlatarak, "6 genel başkanın atacağı ortak imza, ülkemiz için bir dönüm noktası olacaktır. Memleketimizin üstündeki karanlık bulutlar dağılmaya başlayacak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının güneşi, ufukta parlayacaktır. Biz hazırız, milletimiz hazır" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Almanya Büyükelçisi Schulz: Rusya'ya sert yaptırım paketi yolda" desc="Rusya'nın Ukrayna'ya saldırına ilişkin açıklama yapan Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, 'Rusya'ya karşı en sert yaptırımlardan oluşan kapsamlı bir paketi yola koyacağız. Rusya'ya yönelik yaptırımlar, yükselen fiyatlar ve düşen borsalar Almanya'ya ve Türkiye'ye de yansıyacaktır' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/25/iecrop/almanya-2_16_9_1645798177.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gunun-icinden/almanya-buyukelcisi-schulz-rusyaya-sert-yaptirim-paketi-yolda-6974685/"]